Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 00:35 - Природата Vs. Инженерната мисъл – 1 : 0
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1839 Коментари: 5 Гласове:
3



Цялото копане по околовръстното на пътния възел “Драгалевци”, освен че ме дари с прекъсване на градския транспорт за над половин година и с чудесно озеленено кръгово (като по американските филми!) създаде и още нещо красиво… прекрасно корито на река:)

 

Много добре разбирам, защо инженерите са вложили гениалните си хрумки в разрешаване на сложната задачка със задръстванията по Околовръстното. Признавам, добре са се справили. Не разбирам само защо ДРЕНАЖЪТ на въпросния пътен участък не е предвиден за водопотока, който ВИНАГИ (поне откак се помня) е текъл надолу от Витоша при силни дъждове или бързо топене на сняг. Та, въпросният “дренаж” е планиран под вид на канализационни отвори на принципа “на 100 м. толкова”, а не на принципа “ей тук трябва повече”:) Интересното в случая е, че за въпросното кръгово в продължение на над 5 месеца се правеше възвишение, от което е логично водата да се стича НАДОЛУ:) Така че в момента си имаме един живописен мост с изглед към кална река, а в подножието на възвишението се вихри едно плитко (но широко) кално поточе, което продължава кажи-речи до Бъкстон:)

 

Сигурно единствената причина да се радвам на този факт след над час ходене пеша покрай “гледките” е вроденият ми цинизъм… Или фатализъм? Знаех си, че колкото и красивичко да изглежда, пак ще го разкопаят до два-три месеца:) Но поне видях колко чудесно коритце за река представлява Околовръстното (и много други улици) за един пешеходец, който си крачи по по-издигнатите участъци от релефа и се наслаждава злорадо на хорската глупост. Явно ще отнеме векове т.нар. “градоустройство” тук да отчете прости фактори като законите на гравитацията и ПЛАНЕТАТА, на която се гради:)

 

Това, на което тук му слагат гордото име “инфраструктура”, в по-напредналите държави от ЕС (в който даже влязохме, да не повярва човек!) му викат “кочина”. Наистина ме удивлява това, че никой не е отчел по-големия дебит вода, който ще получи от “естествения” канал (пак “корито на река”:) бул. Черни връх ОТ Витоша КЪМ Околовръстното. В Ботаническата градина впрочем, която е досами Околовръстното, има около метър широки канавки за оттичане на водата. И това не е нито случайност, нито отживелица от времето на социализма, а нормална мярка.

 

Чудя се, кога ли ангажираните “изпълнители на инфраструктурния план”  ще се сетят, че водата, идваща от склоновете на Витоша трябва да се поема в ПО-ГОЛЕМИ и по-прецизно насочени канавки и канализации, за да не тече по “естествените” корита – т.е. улиците. Занемарената избуяла тревичка покрай въпросните улици си е жив оазис от суша за пешеходеца. Добре че я има:) На Околовръстното в района възел Драгалевци я няма (има приятно заравнени и затревени площи), поради което се налага да се трупат чувалчета с пясък за отклоняване на водния поток. Единственото хубаво в случая е, че се откриват нови проблеми за наемане на работна ръка – радост за всички безработни.

 

Да, разбирам, че е “бедствие”. През последния час изгребвах вода от мазето:) Странно ми е само защо най-новото и най-“джиджаното” достижение на заобикалящата ме пътна мрежа НЕ МОЖЕ да поеме дебита вода, идващ отгоре по законите на гравитацията. Значи и най-хубавото, което е направено наоколо е шит?? От опит мога да кажа, че това пътно изобретение е много по-наводнено (и то канализирано наводнено по протежението му!) отколкото редица занемарени, надупчени и незаравнени квартални улици, по които водата просто се СТИЧА. Или с други думи казано – не нивелирайте улиците, или ако ще ги нивелирате – направете съответстваща на условията водоотводна система. Това важи и за моите си грешки, т.е. за мазето ми:)

 

Поздрав на всички наводнени;)




Гласувай:
3



1. анонимен - Единственият начин, по който може ...
05.12.2010 00:48
Единственият начин, по който може да се окачестви е поредния гаф на правителството. ;)
цитирай
2. kcekce - Правителството
05.12.2010 00:49
се занимава с други неща:) Въпросът е ангажираните подизпълнители доколко са синхронизирани и доколко си знаят занаята;)
цитирай
3. анонимен - А представяш ли си
05.12.2010 23:31
какво ще стане, ако изсекат още гора, за да направят огромна ски зона горе на Витоша? Такова ни се готви. Поздрави :)
цитирай
4. kcekce - Ами то
07.12.2010 10:31
Витоша си е доста скалиста планина, така че там с гора и без гора пак си тече. Ама виж, че могат и СВЛАЧИЩА да ни докарат, това е друг въпрос:D
цитирай
5. анонимен - Права си, скалиста е,
07.12.2010 15:07
добре че са торфените резервати горе, че да поглъщат огромна част от водата. Но и гората попива все нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1153206
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662