Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 00:09 - Журналистиката – проституция по пътя на най-малкото съпротивление
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4768 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 22.07.2011 00:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нали се занимавам и с преводи на статии... Та понякога буквално се хващам за главата. Не че не съм се хващала и преди де, например когато се хванах на работа в отдел международни новини в информационна агенция – питах, кои новини си заслужава да бъдат пуснати. Отговорът на обучаващата беше „ако има повече от 5-6 загинали – пускай“. Бодикаунт! Много весело. Всяко ново намерено тяло на загинал в урагана Катрина се пускаше като отделен анонс – 755, 756, 757... Някъде между другото в потока новини цъфна еднократно споменаване от Синхуа, че в мина в Китай загинали „около 5000 души“. ОКОЛО. И нищо повече... В глобален план – т.е. Reuters, AFP, РИА, CNN, BBC и вся остальная сволочь.

 

Та днес попаднах на следното писание – статия за това дали анимационните филмчета вредят на децата. Съдържаше реклама до реклама + антиреклами! Отначало не отбелязах факта, че за снимка на статията е ползван плакат на официалното DVD на нова нашумяла анимация. Просто си копирах текста и си превеждах. Тъй наречените „журналисти“ първо се бяха споразумели с разпространителите на DVD-то. А после и с психолозите, интервюирани за статията. Всичко с взаимна изгода! Имаше подробни обяснения за това колко вредна може да е за зрението „некачествената картина“ на даден филм, с уточнението, че разните му там звездички и снежинки „често се срещат“ в пиратските копия и „съмнителните“ разпространявани в интернет видеофайлове. Ха-ха. Що не написаха поне колко са им платили разпространителите на официалното DVD? На мен лично ми е доста любопитно. После психолозите – изкараха нарушенията в зрението като заболяване, по-лошо от СПИН и бубонната чума, взети заедно. Нарушенията в зрението забавяли развитието – умствено и психическо, затова при тях било „задължително да се потърси професионална помощ от специализирани психолози и педагози“. Със споменати имена на интервюираните „специалисти“ и учрежденията, в които работят. Пак ха-ха. И пак най-интересната за мен информация я няма в статията – колко са си платили за тази статия въпросните последователи на Хипократ, положили хипокрИтова клетва? Пък дори и в по-“напреднала“ детска възраст (ранен пубертет) децата можели да стигнат не само до зрителни увреждания, но и до „стрес, депресивни състояния“ и... „ранно полово съзряване“? What the fuck??? Иначе статията ми се вижда доста изгодна сделка – поне трима-четирима са цакали прилична сума за около страничка не особено свързани брътвежи. Браво, аплодисменти! Вие сте истински журналисти, банковата ви сметка го доказва! Евала и продължавайте да споделяте „истини“ с простолюдието...

 

Междувременно в нашата прекрасна държавица много „журналисти“ дори не могат да си намерят кой да им плати и затова се стараят да наблягат на евтините сензации... Четене да има, броячът си цъка. Не е нужно написаното да отговаря на истината или дори т.нар. „информация“ да бъде проверена – пичовете действат на принципа „светът е голям, и това сигурно се е случило някъде“ и си пишат, каквото им падне. Да забавляват населението. Какво ще кажете например за невероятните художествени измислици относно зверски убитото момиче в Борисовата градина? Една невинна млада жена с нормална работа и амбиции да следва висше става жертва на побой, изнасилване и удушаване в храстите. И може би защото „родната милиция“, дето ни пази, е безсилна да открие извършителя, или просто защото „журналистите“ харесват силни думички и доукрасявания, жертвата се превръща в „клошарка“, „скитница“ и „правила секс преди смъртта си“. Че и „проблеми с алкохола“ имала. Не познавах момичето, но много негови познати писнаха с гневни коментари. И изключително много съчувствам на всичките му близки, на които им се случва да четат подобни свободни съчинения по адрес на скъпо за тях същество, което вече не е сред живите. Разбирам, да напишат нещо БОЛЕЗНЕНО, защото отразяват истината. Но писането на лъжи и предположения на гърба на страдащите показва пълна липса на елементарна човещина.

 

Преди години един мой приятел пострада жестоко при злополука на Пирин. Без никакви особени причини – обърнал се да каже нещо, стъпил не както трябва, залитнал и обрал баира до долу с търкали глава-раница-глава. Докато все още беше в кома, медиите писнаха от анонси. Дали бил жив, дали бил умрял, пък какви шансове имал. Всичкото изградено на откъслечни данни и предположения. Междувременно споменаваха и че „той не бил достатъчно подготвен“, тъй като наскоро бил записал курс по катерене... Да, беше ми курсист същата пролет. То за ходене катерачна подготовка не се иска, катеренето се прави по вертикални обекти, извинете. И това, че човекът е ходил от близо 20 години по планини и включително и на същото място, явно нямаше значение за „журналистите“. Някак хубаво звучи като му се случи нещо на някого, да обясниш колко е бил „неподготвен“, колко „проблеми с алкохола“ е имал и как общо взето то така му се пада – да си бе стоял вкъщи и да си бе гледал новините по телевизора. Някаква поучителност струи от тези прессъобщения, подобна на поуките от добрите стари детски приказки. И сякаш всички го чакаха да умре, та да гръмнат пак с новина! За щастие той се оправи и сега е ок.

 

Беше забавно и с потъналия кораб в Охридското езеро – тогава се случи да се возя на стоп в кола с радио, което транслираше „последните новини“ (а т.е. недоказаните предположения, всяващи паника) по въпроса. И на преден план беше опитът да се заформи междунационален скандал - „ама чий е бил корабът, български или македонски?“, „а кой е отговорен за безопасността на превозното средство – българи или македонци?“. Това беше постоянно разискваната тема. Евтината сензация „леле, тия македонци ни утрепаха хората!“. А всичките близки на тези хора, които седят и слушат „последните новини“? Те гризат нокти и се съсипват от притеснение. Защото пълна и правдива информация НЯМА. И защото е нормално данните за броя на загиналите и оцелелите и имената на загиналите и оцелелите да не станат известни моментално на мас-медиите или на когото и да било. И поради липсата на точни данни се транслираха „репортажи“ тип „тук е голяма паника, хора плачат, все още се търсят оцелели и тела“. Благодаря за информацията! Другия път си затрайте, докато наистина не УЗНАЕТЕ нещо!

 

А бодикаунтът може да се ползва и за политически и икономически цели. Например бумът с „ужасяващата и смъртоносна“ еширихия коли в Германия. На някого му станало удобно да си оправи положението на пазара и се започват сметки и предположения... Май е от испанските краставици! Май е от на дедо Гошо картофа! „Епидемия“ - 44 загинали в цяла Европа, повечето в Германия! А добрата стара туберкулоза отнема хиляди животи годишно в същата Европа. Но никой не пищи за това, защо ли? Ходихме в Берлин баш в бума на „епидемията“, местните естествено разправяха „какви са тия раздути глупости“ и си живееха живота. Както и покрай пуснатия „брояч на запалени коли“ преди години в покрайнините на Париж. Видях се месец по-късно с мой приятел от Париж и го питах има ли драма, тъй като бях транслирала по работа всичките изобилни съобщения по въпроса. Каза „а, глупости, то винаги си е било така“. Просто някой е започнал да БРОИ.

 

Та така, не ми се пише повече за журналистиката, защото тя си пише/говори сама за себе си... Човек очи да има, ще види. Много е малък процентът от хора, които публикуват и транслират проверени и правдиви данни. И дори и тези хора се опитват да вкарат по някоя „кукичка“ в анонсите си, за да грабнат вниманието на глухото и сляпо население, което се кефи не на истината, а на предъвкани, глътнати, храносмелени и накрая ИЗСРАНИ неща. Моят призив е НЕ ЯЖТЕ ЛАЙНА!




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Нищо ново под слънцето.
22.07.2011 00:16
ЖурнаГлистиката винаги е обслужвала някого. Както и проучванията. Както и статистиките.

това е.
цитирай
2. kcekce - Точно затова
22.07.2011 00:19
намерих за най-точно описанието "проституция по пътя на най-малкото съпротивление". Но си е тъжно, че някои хора наистина й вярват...
цитирай
3. lutz - нашата журналистика си е направо вредножълта
27.07.2011 19:24
Достатъчно е да погледаш и послушаш западни телевизии и радиа и ти става ясно, че това нашето е пълен боклук. Постът ти е много точен. Защо не го пуснеш в http://www.reduta.bg/? Там мисля че се опитват да направят нещо смислено.
цитирай
4. kcekce - Уф,
27.07.2011 21:02
ако искаш ти го постни и ме спомени/или не като автор... Давам ти пълна свобода:) Бръмнала ми е главата от бачкане, пък в интернет трябва да се разпространяват лавинообразно не само лъжите, но и истините, мисля. Поздрави:)
цитирай
5. lutz - готово :)
28.07.2011 00:49
Пуснах откъс и връзка към поста ти като коментар на http://www.reduta.bg/?p=1162
Поздрави и лека работа!
цитирай
6. анонимен - Хареса ми
18.09.2011 12:38
Сигурно защото виждаме нещата по сходен начин :-) Аз отдавна не влизам в този ресторант...Но е добре, че и в кухнята има такива, които не харесват този буламач.
Ще си го копна
цитирай
7. kcekce - Ааа, не съм в кухнята:)
22.11.2011 02:09
В кухнята бях след интервю за работа "гледаш ли телевизия? - не. следиш ли новини? - не. слушаш ли радио? - не. четеш ли вестници? - не.":) Дадоха ми 1 седмица пробен период (поради моята тотална неебателност към новините), а на края на тази седмица ми дадоха човек да обучавам:) И повече НЯМА да се върна в тази система, ако ще светът да рухне... Поне разбрах, че с право не следя новините, след целия ПОТОК международна информация, който следях... Доста е филтриран.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1151636
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662