Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2012 21:15 - 7 милиона причини да остана... и 111 хиляди квадратни километра
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5065 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 18.10.2012 04:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато преди мнооого годинки изпращахме на летището най-доброто ми приятелче за Франция, майка му заяви доволно „Плъховете напускат потъващия кораб!“. Не се сдържах и отвърнах: „Ние, капитаните, оставаме!“. Тогава нямах и 20 години, но забавното е, че мнението ми не се е променило грам. Напротив – подплатило се е с нови доводи.

 image

Не знам защо имам чувството, че не само съм говорила предостатъчно по тази тема, но съм и ПИСАЛА по нея безкрайни фермани. А не е така – просто съм споделяла мислите си всеки божи път, когато е ставало дума за изтичането на поредната човешка ценност от България.

 

Държавата се прави от ХОРА. Ако кадърните и младите отидат другаде, какво се случва, според вас? Случва се това, което виждаме в момента – страна с отрицателен прираст на населението и лесно манипулирано гласоподаване. Страна, в която младите вече не вярват, че могат да променят нещо с гласуване, а и правителството дотолкова вече не вярва, че изобщо могат да променят нещо ХОРАТА, че потулва протестите с полицейски кордони на близкостоящите улици и медийна контраатака.

 

Разберете го – за да се случи нещо НОРМАЛНО тук, трябва да останат достатъчно нормални хора. Най-много ме ядосва бягащата към чужбина интелигенция – т.е. научни работници, инженери, специалисти и т.н.. Това, което не им харесва тук, не се дължи на географската ширина/дължина на държавата, нито на координатите й! Пък ако се дължи на управлението – то е нещо, което хората ТУК трябва и можем да променим. Въпросът е останали ли са изобщо активни ХОРА...

 

Имам седем милиона причини да остана тук – седемте (и кусур) милиона души, които са останали тук освен мен. Плюс над стоте квадратни хиляди километра ЗЕМЯ, която не искам да оставя в ръцете на нехаещи гласоподаватели и корумпирани институции. Повярвайте ми, с подписване на интернет-петиция от компа някъде в Копенхаген (например) няма да постигнете почти нищо, освен да успокоите съвестта си, по който и да било въпрос. Защото за да има достатъчно заинтересовани, за да натежат, се иска не Фейсбук, а НАСЕЛЕНИЕ.

 

Живеем с отживелица – мисленето, че държавата ни спъва и ни пречи да изкажем мнението си или да осъществим необходимите промени. НЕ Е така, чисто ЕС-погледнато правителството не може да си позволи толкова крайни репресии, защото ще се намери някой да му спре кранчето. Просто в България са останали твърде много промити от телевизията мозъци и твърде малко мислещи хора. А медиите работят за интереса и за рейтинга на гледане/прочит/харесване – медиите са продажна уличница по презумпция и играят по свирката на четящите/гледащите/управляващите:) Въпросът е четящите и гледащи да имат буден разум и ЖЕЛАНИЕ да се осведомят по наболелите въпроси, а не само да коментират на по чашка поредната измислена и преувеличена сензация.

 

Интелектуалният ценз пада, училищата не намират друг начин да поддържат съществуването си, освен да намалят изискванията... Нормално, нали ВСЕ НЯКАКВИ ученици трябва да има? Висшето образование – без никаква реална стойност, освен тапията „Бакалавър“, която да покаже, че си учил изобщо... Всичко друго се усвоява къде по-целенасочено и ефективно със самостоятелно четене и/или записване на „живи“ или онлайн-курсове. И работодателите ги е много по-грижа за ОПИТА на практика, а не за бозите, които евентуално са сипани на абсолвента в главата. От ВУЗ-овете предлагат нископлатени проекти на завършващите, а някои минават по трънливия път на работа в БАН за жълти стотинки...

 

Sorry, ама никаква научна дейност и никаква индустрия няма да развием тук без специалисти, търсещи реализация:) Даже се радвам, че някои корпорации са си изтеглили част от интелектуалното производство тук, където им е по-евтино. Поне така се стимулират хората, имат някаква работа. Имат възможността да се задържат тук и да натрупат маса от мислещи хора.

 

Разбирам много добре защо са бягали хората оттук преди. Не виждам нищо лошо човек да отиде на гурбет в чужбина и сега (например гроздобер във Франция, или лятна занимавка по гръцките курорти и т.н.). Но наистина се надявам хората, имащи акъл да сколасат в тази държава, да останат в нея. Време е останалите тук ДА Я СПАСЯВАМЕ, а не да бягаме от нея през три гори в десета. А тоест да вложим нещо от себе си, за да ни е гот, а не да ходим там, където са вложили други:) Ако не за друго - ще остана, защото ако не остана, не знам кого изобщо ще го е грижа за това, което става тук.

 

И имайте предвид, че тук има и хора, които наистина не могат да избягат. Поне 4 милиона причини...


image
Кордонът по пътя към Президентството, където Б. Борисов предния ден поощри да се случват протести, вместо на Орлов мост.
image
Орлов мост... по време на протестите:)
image
Как се блокира ключов булевард... За да се чуе нещо по медиите на ТРЕТИЯ ден.
image
ГРАЖДАНИТЕ са силата, спряла Цековите поправки:) Пък ако искате, го проумейте;)




Гласувай:
9



1. injir - Да. . . Капитаните стоят до края. . . ...
17.10.2012 23:33
Да... Капитаните стоят до края...:)
цитирай
2. анонимен - свиня
18.10.2012 00:11
свиня
цитирай
3. kcekce - Мъдро изказване
18.10.2012 00:42
в зависимост от това, накъде сочи:)
цитирай
4. анонимен - няма нищо лошо в това да се пътува и обикаля
18.10.2012 11:59
защото колкото и страхотно интелигентни да сме били (колко далечен ми се вижда този мит сега), всички отчаяно се нуждаем от нещо голямо и тежко, което да разчупи дебелата черупка на малките ни мозъчета. Защото хората тук живеят в лъжа и клишета, понеже така е по-удобно за всички. А можем да имаме най-чистата свобода, най-прекрасната земя, най-уникално неповторимата природа.. Стига само да го поискаме. И аз също оставам тук. Защото както човек не си избира родителите, така не си избира и родината. А нашата малка, е не само мила и родна, не е и изпълнена с уникални богатсва, които просто сме свикнали да не забелязваме. И поредния мит - дуржавата ни била ограбена! Кога най-накрая ще разберем, че парите, материалното, са само средството с което "големите" ни манипулират, сиренцето в капана. Кога ще разберем, че все още никой не ни е откраднал планините, реките и морето. Само от нас зависи да си ги запазим. И в това има много повече смисъл, отколкото да замина за Холандия/Франция/Швейцария, където да живея в стая "два на два" и да пазарувам само от Лидл, понеже ми е прекалено скъпо да си позволя нещо друго. Където никога няма да имам Истински приятели. Където ще забравя родния си език и красотата на лъщящите павирани улици след падналия летен дъжд в града на кестените..
цитирай
5. lutz - Докато има нещо, за което да се бориш,
20.10.2012 14:29
струва си да останеш или да се върнеш. Навремето хората са се връщали от емиграция, за да участват във войните. Истината е, че ако ние не се погрижим за държавата си, няма кой.
цитирай
6. kcekce - Аз няма да се връщам:)
30.10.2012 03:12
Аз просто ще остана тук, да си тежа на мястото, оцелявайки перфектно в нашата си действителност:) Но ще ходя на почивки насам-натам, за да ми види гъзът свят и да осъзная по-остро, че българийката ми липсва:)
цитирай
7. studopor - Бях в Гърция около 3 години сборно. ...
09.02.2013 08:30
Бях в Гърция около 3 години сборно. Избрах да остана. Избрах да се вЪрна и да се боря за това, което искам!! "МАни я Гърция" - ще каже някой. Да, не е стока, има и по-готини места, но когато си там идва 1 момент, в който си казваш (или поне аз си го казах) "може и да умирам, но да умра на правилното място". За мен тогава правилното място е България. Може да звучи смешно, някой може да си каже, че то така или иначе си умираме и без да го искаме, когато сме тук, но не е така. Страната ни е 1 чудесно място! СЪгласен сЪм напЪлно с kcekce. Разбирам обаче и всички, които избягаха! Те имат деца, които трябва да изхранват. Аз нямам - аз се грижа само за собствения си задник. Лесно ми е. Не може да гледаш как детето ти гладува и няма обувки, а да се правиш на патриот...
И все пак - докато не ми се налага да изхранвам деца, ще остана тук и ще се боря, за да може моите деца да не са пред сЪщата дилема, която е в главите на много хора - да емигрирам ли спасявайки се или да се спася емигрирайки...
цитирай
8. kcekce - Лично
13.04.2013 03:07
В обкръжението си напоследък наблюдавам много раждания на деца (въпрос на набор:) БЕЗ притеснения и скубане на коси "О, Боже, как ще ги издържаме?!". Смятай също така, че обкръжението ми не е някакво професионално от колеги в определена сфера - аз си бачкам от вкъщи вълк-единак и приятелите ми се занимават с какво ли не. И не съм от някаква баровска класа, тра-ла-ла. Но хората са намерили начин и се чувстват съвсем айляк:) И аз нямам никакви финансови притеснения да пръкна едно-две нови същества на този свят, осигурявайки им всичко необходимо. Спасение търсят давещите се, действащите търсят решение. И видимо това решение се намира;) Успех на всички останали в България:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162974
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662