Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 16:52 - Правописна грешка в приятелските отношения
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2091 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2014 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много хора видимо допускат „правописни грешки“ в отношенията си с приятели (не изключвам и себе си от това число:). Как се четат думичките погрешно и как се четат правилно?

 
* "Приятелят" е условно написан в мъжки род, но текстът важи и за двата пола.
 

ЗАГАДВАНЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

Искате да намекнете на ваш приятел, че се чувствате пренебрегнати или че нещо в неговото поведение ви е неприятно. Затова му казвате „Аз те знам, че само за себе си мислиш“, „Сигурно смяташ простотията си за образец за подражание“ и дори „То се знае, че си същинска свиня понякога“.

 

Правилен прочит:

ЗАГАТВАНЕ. Това означава да намекнете деликатно и доброжелателно за нуждите и предпочитанията си или за личното си мнение по някакъв въпрос. Като цяло целта е да избегнете грубост и недискретност.

 

ПРЕДПОРАЖЕНИЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

Не разполагате с достатъчно информация по въпроса, но си правите неангажиращи догадки и като подготвен за ударите на живота човек сте готови и за най лошото: „Щом си се скарал с новото си гадже, сигурно връзката ви е обречена“, „Като си спрял цигарите, ще започнеш да се тъпчеш като прасе от нерви“, „За тая висока заплата на новото място ще те изгърбят от работа“, „Ако те боли кракът, най-вероятно е счупен“ и „Тъжен си, да нямаш рак?“.

 

Правилен прочит:

ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ. Означава да изразиш най-вероятното според теб състояние или развитие на събитията, базирано на доказани факти и наблюдения. Не е зле да зададеш още няколко въпроса за съществуващите обстоятелства, преди да даваш прогнозите си.

 

СЪДЕТ

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Виж, човече, ти нямаш моя опит. Мога да ти кажа, че направо си се осрал, подходът ти е изцяло грешен, даже неморален, а и реагираш като идиот.“

 

Правилен прочит:

СЪВЕТ. Означава да дадете информация и насока на човека за по-ефективно постигане на целите му, и то само ако сте уточнили изрично какво иска да постигне.

 

СЪЧУКСТВИЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Той явно се е сдухал, от час и нещо ми се оплаква с кахърен сурат. Моментът е идеален да му повдигна настроението с един тек, и без това съм на сухо от две седмици...“

 

Правилен прочит:

СЪЧУВСТВИЕ. Означава да проявите разбиране и емпатия към проблемите и емоционалното състояние на другия. Приятелският секс може да е странично допълнение, понякога разведрява, но само ако има взаимно привличане. Ако е проява на съчувствие или съжаление, е даже обиден.

 

УЦЕХА

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Скъсал си с гаджето? Ела да ми направиш ремонта на апартамента!“. Главата на човека отсреща е задръстена с проблеми и терзания. Дай да му създадем работа да няма време да се замисли дори!

 

Правилен прочит:

УТЕХА. Означава да изслушате другарчето, да му предложите рамо да си поплаче, да потърсите индивидуалните механизми за повдигане на духа на този човек, да му вдъхнете надежда, да го настроите позитивно. Ако сам каже, че има нужда да се разсее от тежките си мисли с някакви действия, предложете му подходящи за него варианти.

 

ПОПКРЕПА

 

Тълкуване на грешния прочит:

„О, насаме с мен само за проблеми говори и не се усмихва! Дай да го заведа сред повече хора, на клубче, да се изгуби в тълпа от смеещи се индивиди, а летните хитове със сигурност ще му избистрят главата!“

 

Правилен прочит:

ПОДКРЕПА. Означава лично, отговорно и стабилно да предложиш помощта си – независимо дали за осигуряване на емоционален комфорт или за решаване на материални проблеми.

 

ПОДПРЪЖКА

 

Тълкуване на грешния прочит:

Той се терзае от нещо, изпитва някакви съмнения, има някакви проблеми и се обръща към вас. Казвате му „Сам си си виновен, сещаш ли се к`во направи миналото лято?“.

 

Правилен прочит:

ПОДДРЪЖКА. Означава да покажете ясно на човека, че сте до него и че може да разчита на вас – емоционално или материално. Ако виждате изход от негов проблем – посочете му го обосновано и дружелюбно.

 

УРАЖЕНИЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Всеки път, като го видя, изпадам в радостен амок, викам УРА, усмихвам се до ушите, казвам му наздраве и му говоря на умалителнички именценца! Нямам представа какво иска, какво мисли и от какво има нужда повече.“

 

Правилен прочит:

УВАЖЕНИЕ. Означава да имате вяра на човека, да зачитате личното му мнение и предпочитанията му, да не се натрапвате в личното му пространство без покана.

 

ИЗВЪНЕНИЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Ами да, гадно беше от моя страна, ама как иначе...“ Вие нямате вина – просто са ви ядосали в службата или вкъщи, била е засегната болезнена за вас тема или пък сте били пияни/друсани.

 

Правилен прочит:

ИЗВИНЕНИЕ. Означава признаване на собствената ти отговорност за твои постъпки или думи, които са обидили или наранили човека отсреща, осъзнаване на твоята грешка. Обстоятелствата са просто фон.

 

СЪРМЕНЕ

 

Тълкуване на грешния прочит:

„Той ме нарани, ще се свия в себе си като сърма... Не, той не заслужава обяснения!“

 

Правилен прочит:

СЪРДЕНЕ. Означава да показвате ясно, че чувствата ви са накърнени от конкретно изказване или действие на другия. Можете да обясните причината и да мирясате или пък (по-вероятно) след обяснението да игнорирате обидилия ви човек, докато не се извини или реваншира.

* Предните "правописни грешки":

Правописна грешка в интимната връзка

Правописна грешка в служебните отношения

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
2



1. tit - греЖка човеЖка!:))
16.08.2014 00:54
Наистина извиках "Ура!" като те видях!;):))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1159053
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662