Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 06:28 - Диетите и... срането:Р
Автор: kcekce Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3699 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От години превеждам какви ли не бози за един „женски“ сайт, пък не съм видяла някой да си направи труда да свърже в един материал тези две толкова зависими едно от друго понятия:) Нека погледнем на диетите и от „обратната страна на монетата“, а т.е. откъм мястото, от което храната излиза. Това може би (само „може би“) ще накара губещите си времето с четене на глупости милиони жени най-сетне да погледнат по-глобално на проблемите си и да постигнат дългоочаквания успех в намаляването на излишните си обеми;)


 

Ще разгледам няколко популярни метода за отслабване, отчитайки че храната се усвоява от организма основно през червата и по време на престоя й там. Плюс някои митове и неприятни подробности, които според редакторите на периодични издания „дамите“ не обичат да четат...


 

1. Диетата със „зелева супа“.


 

Зелевата супа, каквато се упоменава с подробни рецепти за приготвяне в различни „диетични“ материали, на практика си е жива клизма:) Повечето от съставките й отнемат повече енергия за храносмилане, отколкото дават, междувременно комплектът „вода-зеленчуци“ взима за по-малко от час всичките завои на дългата чревна магистрала и излиза под напор, остъргвайки (ще ме извините) натрупалата се по червата застояла шлака с частиците ЗЕЛЕ. Както може би знаете, зелето съдържа доста целулоза, която не се разгражда в човешкия организъм. Така че ефектът е две в едно – промивка с вода + механично почистване:) А защо въпросната диета се рекламира с лафа „Колкото повече ядете от супата, толкова повече отслабвате“? Защото въпросната супа неизбежно ще ви остави ГЛАДНИ, а колкото повече ядете от нея, толкова по-малък шанс имате да задържите в тялото си каквото и да било друго изядено.


 

Извод – ефективен метод за прочистване, ПРЕКАЛЕНО ефективен метод за лишаване от калории, за да бъде здравословен в дългосрочен план и като цяло – доста „груба“ диета.


 

2. Японска диета.


 

Тук случаят е точно обратен. „Джасай само белтъчини в минимални количества и подправи с малко салата, та да има какво да излезе“:) Подозирам, че и чашата кафе сутрин е писана в програмата за прокарване на оскъдните количества храна, съставени основно от твърд протеин. Имайки предвид, че в менюто не се предвиждат никакви мазнини, трудно ще изхвърлите „две сварени яйца и парче месо“:) Много е вероятно да получите стабилен запек + газове, които при наличието на застояли белтъчини едва ли ще миришат поносимо на втория ден. Смъкването на обещаните „килограми седмично“ пък ще дойде основно от комбинацията кафе + никаква сол/захар. Кафето е диуретик, а солта задържа водата в организма. Ако изпитвате нужда да се прочистите от СОЛ - заповядайте, тя в урината се съдържа винаги и затова ще се изхвърли, а няма да си я набавите отникъде, защото сте я отказали. Но впечатляващите ви през първите дни свалени грамчета и килограмчета ще бъдат основно от вода. Интересно е „извънплановото“ споменаване, че „консумацията на плодове и зеленчуци е неограничена“. Слава Богу, иначе наистина рискувате да се задръстите за вечни времена:) Странно е обаче, че видът „зеленчуци и плодове“ не се уточнява – демек ако тъпчете картофи и банани всичко е ОК? Е, в този случай поне нищо няма да ви стане – нито ще огладнеете, нито ще отслабнете:) Друг мит: „Диетата гарантира запазване на теглото в продължение на три години.“ Може би, но само ако я спазвате през следващите три години. Иначе нищо не гарантира...


 

Извод – ефективна и непредизвикваща запек диета, само при условие на консумация на достатъчни количества зеленчуци и плодове с ниско съдържание на въглехидрати. В противен случай – неефективна диета, носеща риск от обезводняване на организма и задръстване на червата с престояли изпражнения, отделящи вредни токсини.


 

3. „Монодиети“


 

В тази графа влизат всичките му там представени като „картофени“, „динени“, „краставични“, „макаронени“, „зърнени“ и „ядкови“ диети. Като цяло дължат ефекта си на лишаването на организма от пълноценно и разнообразно хранене. Тялото има нужда от доста широк спектър вещества, които рядко се съдържат само в един продукт, а ако се съдържат всичките в такъв – той не е подходящ за монодиета:) Защо ли – защото ако не „шокнете“ организма с недостиг на нещо, няма как да отслабнете:) И така – какво се случва при монодиетите, не само като резултат на кантара, но и там, където слънце не огрява?


 

Картофена диета – ще си хапвате въглехидрати, но тъй като ще ядете САМО картофи, едва ли ще успеете да чукнете обема им над горната граница „оттук нататък пълнея“. Освен това още на втория ден толкова ще ви писне от картофи, че ще ги ядете с отвращение. Картофът (без добавена мазнина!) съдържа над два пъти по-малко калории от пълнозърнестия хляб. Ще трябва наистина МНОГО да се тъпчете, за да надебелеете от него, но все пак ще трябва да го ядете в ограничени количества, за да отслабнете:) Приятни бонуси – наличие в картофите на някои ценни вещества, евентуална липса на чувство за глад. Неприятни бонуси – натрупване на „картофена маса“ (нишесте) по чревните стени, недостиг на витамини, липса на какъвто и да било ЕФЕКТ от диетата, ако наистина ядете, колкото ви се иска. Извод – неефективна диета, тъй като изисква едновременно ограничаване на количеството приемана храна и драстично ограничаване на ТИПА храна. Или няма да подейства, или ще ви писне и ще спрете.


 

Динена диета – лапай диня до пръсване и нищо друго:) Евентуално ще е приятно прекарване на времето на плажа в лютите жеги. Динята дава някаква енергия заради съдържащата се в нея фруктоза, но въпреки това е съставена основно от течност. Като ядете само диня, ще пикаете често и ще акате яко, макар и не „съдържателно“:) Ако сте от онези, на които „8 чаши вода на ден“ им звучи невъзможно, ще имате полза от диетата за едно хубаво хидратиране на организма. Този плод едва ли го ядете със сол, така че ще се отървете и от „солни“ натрупвания, от които може би се притеснявате. Във всички случаи ще се „продухате“ прилично откъм отделяне на течности и екскременти (вторите не толкова). За по-“твърдо“ минаване на червата, лапайте направо със семките:) Извод – това е по-скоро метод за прочистване на организма, отколкото диета. Като се върнете към нормалния си хранителен режим, резултатът (ако го има) ще отиде по дяволите:) Освен това въпросната диета изобщо не е препоръчителна (защото не е и здравословна) за период от над 4-5 дни... Какво ще постигнете за 4-5 дни? Сериозен и траен резултат ли? Не - розов дрисък:)


 

Краставична диета - пак ще поемате основно вода, но тъй като съдържанието на захари е много по-ниско, отколкото е при динята, ще се чувствате и адски гладни и безсилни:) Затова може би е сложена и вметката „Преди лягане се изяжда една голяма ябълка, 2 портокала, 1 не много сладка круша или малък банан“. Чаааакайте малко, това краставична диета ли е или какво?:) Аз впрочем ако си натъпча цялата тази плеяда от плодове (защото не е твърде ясно дали е „и“ или „или“ преди малкия банан) в стомаха преди лягане, ще ми стане доста тежко:) Но има логика – иначе просто ще умрете от глад. Краставицата носи 15 ккал на 100 гр. - с подобен „резултат“ можете да гризете мебелите вкъщи и да вкарвате по 3-4 бобчета перорално на ден. Извод – пъъъълен мит:) „Краставична диета“ няма, просто е доброто старо „яж плодове и зеленчуци и не прекалявай с мазнините и въглехидратите“.


 

Макаронена диета – трудно влиза в графата „монодиета“, тъй като графиците за меню, представени в „макаронените“ диети съдържат какво ли не, но в много малка степен макарони. В основните хранения за деня фигурират пиле на грил, варен ориз, задушени зеленчуци и „препечена филийка с диетичен мармалад“(сега пък и мармаладът можел да бъде „диетичен“). Макароните видимо са споменати само за измислянето на поредно име на диета, което да „чукне“ четене в интернет:) Освен това за самите макарони се уточнява, че трябва да са „висококачествени, произведени от пълнозърнесто брашно“. Ако се чудите за какво става дума, това са онези спагетки по супермаркетите, дето стоят на щандовете за диетични храни и струват петорно по-скъпо от „нормалните“ макарони:) А тоест - можете спокойно да ги пропуснете и да си хапнете овесени ядки (например). Тук дори няма да отворя темата за задния изход, тъй като самата „диета“ е МИТ.


 

Зърнена диета – една от малкото в списъка, която наистина има някакъв смисъл. Може да е овес, може да е елда, може да е дори ориз или пшеница. Въпросът е зърната да са цели и да са сварени само до степен да могат да се ядат. Каква е идеята – храната да се смеля трудно и да поемате фибри, които на прост български език се наричат „влакнини“, в комбинация с въглехидрати. Резултатът е бавно разграждане и усвояване на въпросните въглехидрати и чисто и просто ЗАПЪЛВАНЕ на гладуващите части от тялото с материал. Можете да нагънете две филии бял хляб и това да ви се отрази надебеляващо и задръстващо, а можете да нагънете и цяла паница леко разкиснати в хладка вода овесени ядки, без да си причините излишни неприятности. Естествено мазнините пак са изключени от допустимите рецепти или участват в количества „Три капки на ядене“. И пак ЕСТЕСТВЕНО оризът е най-добре да е кафяв. Пшеницата е хубаво да се яде без готвене, само след като е била накисната във вода за половин-едно денонощие. Като цяло правилото е „по-малко варене и повече трици“. Имайки предвид хранителната стойност на повечето зърнени култури и високото съдържание на полезни вещества в тях, с това правило нито ще останете гладни, нито ще си навредите, нито ще страдате от запек. Извод – ефективна диета в дългосрочен план, но само при условие на никакво или минимално варене и консумиране на възможно най-слабо обработени зърна. Ходене по голяма нужда – редовно и задоволително:)


 

Диета на ядки – ако нещо от описаното по-горе може да ви доведе до запек, това е с две гърди пред него:) В този случай ще се разминете с развалянето на яйца и месо вътре в червата ви и образуването на обилни и зловонни газове, но ще се „радвате“ на оскъдни, трудно излизащи и гъсти изпражнения веднъж на два-три дни:) Забавно е как въпросната диета се комбинира упорито само и единствено с „печена тиква“:) Аз бих препоръчала по-скоро 1 грейпфрут с чаша прясно мляко 2-3 часа преди лягане:) Споменава се, че ядките зареждат с енергия и съдържат много полезни вещества, включително и Омега-3 киселини. Всичко това е чудесно и съм напълно съгласна с тези факти:) Но какво пречи просто да ядете по десетина грама ядки покрай нормалната си диета със същия резултат? Извод – МИТ, не само че не е ефективна диета, но няма и прочистващо действие като за „дни за разтоварване и детоксикация“. Поредната красиво написана тъпотия.


 

ОБЩ ИЗВОД – всичките диети за отслабване се свеждат до ограничаване на въглехидратите и животинските мазнини и консумиране предимно на чисти протеини, плодове и зеленчуци - с ниско съдържание на въглехидрати. Това дава огромна свобода в подбора на менюто, широк размах за готвене и гигантски потенциал за ядене на неща:) Но изключва – луканка, мезещо се над 30 секунди сиренце, пържени картофки, бургерче, тлъста свинска пържола, чипсче, крекерчета, солетки, мазен гювеч и др.:) За сметка на това ще получите жестока каша от коприва, задушено пилешко със зеленчуци, печена риба с картофи, крем-супа от карфиол и броколи, пълнени тиквички, лозови сърмички и дори глезотии като суши-маки... Колкото повече готвите, толкова повече ще знаете какво ядете;)


 

Странични митове:


 

1. На милиони места и в милиони инструкции за „ефикасни диети“ ще прочетете, че не трябва да ядете сол и че трябва да се въздържате от кафе и алкохол. И двете неща ще са обяснени (или може би не) адски подробно и отделно едно от друго. Факт е обаче, че веществата с диуретично действие извеждат солта от организма. Такива са например кафето и... алкохолът. Една бира ще ви накара да изпикаете обема й поне път и половина, а кафето е още по-обезводняващо. Горчивото чисто кафе без добавки на практика не съдържа калории. Средностатистичната българска светла бира съдържа не повече от 33 ккал. на 100 гр. Това е по-малко, отколкото ще намерите в който и да било натурален сок. За сметка на това има диуретично действие. Пробвайте да направите „бирено коремче“ с бира, докато сте на строга диета:) Няма да стане, освен ако не се напиете наистина и не наблегнете в умопомрачението си на мезетата:)


 

2. Пак на милиони места ще прочетете, че „диетата е 100 % ефективна“. Горчивата истина е обаче, че без движение всяка една диета е безсмислена:) А сладката част от истината е, че ако тичате по един час на ден (и положите усилията да МОЖЕТЕ да тичате по толкова), ще свалите тлъстинките и без диета:)


 

3. „Резултатът е гарантирано траен“. Ако изобщо сте тръгнали да четете такива глупости, явно няма да е траен:) А тоест, ако търсите бързо решение на проблема в Гугъл, ще намерите милиони бързи и естествено нетрайни решения. В момента, в който се върнете към нормалното си съществуване, което ви е довело до напълняване, ще започнете да напълнявате пак. Ще трябва да промените изцяло и ТРАЙНО подхода си към храната и движението, за да запазите някакъв резултат. ВСИЧКО ДРУГО са просто реклами – може да не са на продукт, а на дадена статия, която да разпратите на други, за да чукне сайтът повече посещения и съответно да печели повече пари от реклама. Извод – Уесно нЕма:)


 

4. „Диетичен мармалад“, „диетичен хляб“, „диетичен сок“ - пълни глупости:) Етикетчето „диетичен“ е сложено не защото НЯМА да надебелеете от въпросния продукт, а защото той съдържа малко по-малко (може да е и с една десета) калории в сравнение със „стандартните“ такива и защото така е по-вероятно да го купят такива като вас. Друга заблуда, която пишат на много диетични продукти – сложи ли се фруктоза вместо захар, всичко е ОК и това е „диетично“. Глупости:) Енергийният ефект е абсолютно същия, а според някои учени прекомерната консумация на фруктоза (в синтезирания й вид, не от портокалите, които ядете) води до нарушаване на усвояването на захарта с всички произтичащи от това проблеми. Така че следващия път, когато видите напитка с надпис в съдържанието „глюкозо-фруктозен сироп“ (тези по правило са и по-вкусни), не си мислете, че можете да изпиете два литра от нея за един ден и това да се брои за НИЩО или за вода. „Диетичен хляб“ - вижте колко е „диетичен“ по описа на калориите му поне. Засега няма закон в България, който да забранява поставянето на надпис „диетичен“ на даден продукт, просто защото няма нито контролна комисия, нито изградена система за установяването на „диетичността“ на даден продукт. Много е възможно „диетичният“ ви хляб да се различава само с 20 ккал от обикновения бял хляб (ако производителите изобщо са написали истината на опаковката). А вие ще нагъвате от него с пълни шепи и с идеята, че той е диетичен. И за финал - „диетичен мармалад“:))) Сгъстиш ли ПЛОД до състояние на гъста сладка маса, той си носи съответните сгъстени калорийки:) Другият вариант на производство е да се смеси вода с желатин, подсладители, овкусители и оцветители. Химийка ли ви се яде или една сочна ябълка?:) От ябълките впрочем се сере много по-задоволително...

 



Гласувай:
7



1. andrei - Към диетите трябва да се отнасяме като към лечение на
27.04.2012 08:28
всеки човек поотделно.Не всяка диета е подходяща за всеки човек.За това трябва да се подхожда индивидуално!Общите правила са;да се избягва консумацията на червени меса,колбаси и прекалена употреба на въглехидрати,захарни изделия,както и употребата на алкохол.Който е решил да поддържа нормално тегло,не трябва да се прехранва,а след хранене да усеща лек глад,както и да се храни на точно определен час-три пъти на ден.При определени заболявания,този режим на хранене може да се определи допълнително.
цитирай
2. kcekce - Човек:)
27.04.2012 15:37
Не само че отбелязваш нулево чувство за хумор, но не каза и нищо по темата, а т.е. СРАНЕТО :D Ааааа, неее, умирам от смях:)))))
цитирай
3. анонимен - Четох скоро, че между последното ...
28.04.2012 22:39
Четох скоро,че между последното хранене за денят и следващото на другият ден трябва да има пауза от 14 часа.Звучи ми логично и напълно ненатоварващо.Горе-долу режимът ми е такъв и не напълнявам независимо как и какво хапвам.
Отделянето :)зависи от храната ,която си ял т.е ние наистина сме това с което се храним:)
цитирай
4. kcekce - Чудна идея:)
29.04.2012 01:07
Че как иначе - пиеш 5-6 бири, спиш, пиеш кафе и чак после закусваш ;D Без майтап - мисля си, че на повечето хора режимът им е, какъвто спомена:) На мен да кажем изобщо не ми се яде сутрин, ако съм вечеряла скоро преди лягане (мисля само за кафенце и цигара поне 2-3 часа) и обратното - ако съм почнала с яденето от сутринта, вечер не ми се яде:) Което изобщо не ми пречи да пълнея :D Зависи от храната, както спомена, И от отделянето, всичките други правила тип "Не яж след 18:00 ч." са просто психологическа "патеричка", която в по-добрия случай да те накара да се пребориш с лошите си навици, а в по-лошия - да те заблуди, че правиш нещо смислено, докато се разпаряш от тъпчене през останалото време и си правиш гъза на фадрома:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163120
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662