Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 04:15 - Защо не загасиха пожара на Витоша?
Автор: kcekce Категория: Политика   
Прочетен: 4424 Коментари: 10 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нека пробваме да пренебретнем въпроса КОЙ е подпалил гората. Просто за да стигнем до ефективна мисъл, вместо до спорове.

Въпреки че на мен ми се вижда някак странно след мнооого години мирно и необременено от пожарни бедствия съществуване на Витоша да пламне пожар, ТОЧНО след ветото на новия Закон за горите и ТОЧНО по време на обсъждането на следващия такъв:) И то ТОЧНО на терен, в който човек едва ли би желал да лагерува, пък камо ли огън да си пали... За опресняване на паметта - районът е зоната на смерча, където измрялата съборена дървесина е нападната от пълчища паразити (корояди и т.н., дори ТАБЕЛА има за насекомите!). Неприятно и неуютно място. И при това измрялата дървесина НЕ е изнесена оттам от над десет години. Доста време, а?

Повалените дървета НЕ са изнесени оттам, но НЕ по законови причини:) Законът позволява да се почисти от "леш" (умрели и паднали дървета) всяка една площ, включително и по природните и националните паркове. В последните два случая обаче се прави по нареждане на управата и със съответното инвестиране от правителството. И без посичане на други гори за проходимост на тежки машини - но работна ръка, магарета и коне в страната си имаме много и май струват по-евтино от мащабната акция "направи път, стабилна просека, а за пътя докарай стотина багера, и заравни терена, а после вече закарай мощни камиони и ги напълни с трупи". А акция по извозване на трупи с коне виждах, пак на Витоша - не е невъзможно! И не е като да няма работна ръка!

Продължаваме с НЕ-тата, отвъд НЕ-изнесената дървесина. След началото на пожара идват още НЕ-та - за отпускане на хеликоптери за гасене, за направата на просеки за ограничаване на пожара, че дори и за ДОПУСКАНЕ на доброволци, желаещи да помогнат. Защото, видите ли, те (доброволците) не са пожарникари и няма кой да ги подготви и организира. Любопитно ми е ЗАЩО е нужно да се стига до тези разисквания, ако просто в началото на пожара може да се пратят ТОЧНО три хеликоптера на ТОЧНО десет курса с вода от най-близкия водоем.

А най-любопитното е, че казусът с пожара се използва някак твърде нагласено-удобно с лафове "законът не ни позволява да направим за гасенето...тра-ла-ла". Ако наистина искате да знаете какво гласи законът по тези въпроси, ако изобщо ви ИНТЕРЕСУВА, ако искате да дадете компетентното си мнение... Питайте хора, които го разбират този закон:) Те наистина ЗНАЯТ за какво говорят. Адвокати са. Юристи. Това им е работата. Борят се на над нашето жалко (такова се доказва) държавно ниво за спазване и приемане на закони. Ако ви липсват информация и образование - просто прочетете това, което казват, опитвайки се да говорят на не-юридически език, за да бъдат разбрани от всички. Включете си мозъчето на поне 20 % от натоварването, с което тези хора живеят. ПОМИСЛЕТЕ малко и вие, вместо просто да повтаряте несвързаните емоционални фрази на някой министър или някоя медия, вместо да търсите лесното обяснение на нещата...

И едно лесно обяснение, като за детската градина... Държавата ни се управлява от закони. Законите идват от Народното събрание. В Народното събрание гласове дават министри. Които УЖ са избрани от нас. Казвам УЖ, защото кандидатурите, стигащи до народа, се пресяват през много тясно сито от медийна раздувка и пачки за инвестиция в предизборната кампания. Никога няма да чуем за Гошо от село Долно Нанагорнище, който се е кандидатирал за премиер (който би могъл да бъде новият Васил Левски (закачка за патриотите) :) Ще чуем евентуално за Пешо, който е вкарал повече кинти в кампанията си и... очаква инвестицията да му се върне десеторно. Наистина ли искате да следвате сляпо мнението на човек/партия, който просто желае да си направи още няколко милиона?!

Аре малко по-сериозно. НИЕ избираме ЗАКОНИТЕ. Майната им на хората, които ги прокарват, те просто са на "длъжност", едно фиктивно понятие. НИЕ имаме не по-малко право на глас от правителството - то би трябвало да работи за НАС, то би трябвало да е избрано от НАС:) И без НАС няма никаква сила...

Аз не мога да си обясня защо има хеликоптери за паради, демонстрации и за превозване на дипломати, но НЕ и за гасене на горски пожар. Обяснете ми го. Наистина СЕ МОЛЯ да ми го обясни някой с каквато и да било логична обосновка. И друго бих искала да ми се обясни - ЗАЩО 90 % от населението подкрепят идеи, за които си нямат хал хабер и за които ги бОли х*я, просто защото са гледали телевизия....

Не ме интересува грам кой е на власт. Интересува ме дали прави нужното и НОРМАЛНОТО, за да запази последната ни (а всъщност И туристическа) привлекателност - прекрасната дива природа. Или просто се опитва да продаде и нея, за да изкара бюджет да си живее в чужбина до старини, без да си мръдне пръста и за внуците си... Сериозно, с всичко друго ще се оправя! Ще сколасам, ще кретам, ще се потя, ще гладувам, ще блъскам. Но ако ми съсипят планините, и аз ще офейкам в чужбина. А тук ще останат само пенсионери на доизживяване и търгаши, опитващи се да изсмучат и последната кръвчица от наличните ресурси. Това ли е бъдещето, което искате за България?




Гласувай:
5



1. анонимен - izvan balgaria
10.07.2012 07:09
Prekrasen tekst! Dano go prochetat primatite v Narodnoto Sabranie, no edva li znaiat shto e blog, gorkite...Bodigard za Prime Ministar, zvuchi kato vic, no e istina , i vazmojno samo v pobarkana Balgaria!
цитирай
2. penchoan - Оказа се, че закупените скоро хе...
10.07.2012 07:16
Оказа се, че закупените скоро хеликоптери Кугър не могат да се използуват при студено зимно време, не са подходящи за горещо време и не могат да носят големи товари. Но са подходящи за паради. Докато хора като Вас не се интересуват кой е на власт и ни управлява, ще ни управляват криминално проявени мутри и техните мутреси. За всеки опит да ни отровят или да ни унищожат природата ще трябва да протестираме и никога няма да дойде нормално правителство.
цитирай
3. анонимен - Бранището е биосферен резерват и ...
10.07.2012 07:47
Бранището е биосферен резерват и там са абсолютно забранени каквито и да било дейности. Няма нищо общо с националните и природните паркове. Дискусията, дали да се изнесат падналите от смерча дървета или не, е водена още тогава, при това с участието на учени и специалисти и решението е да се остави така както е. При това решението е на НС. Ако бяха изнесени дърветата и изобщо се предприемеше каквато й да било човешка намеса - резервата щеше да бъде отписан от листата на ЮНЕСКО и щеше да си стане част от парка. Друг е въпроса, защо не е установено специално наблюдение от страна на МОСВ (в чиято юрисдикция попада резервата) с оглед на състоянието и евентуалната опасност от пожар. Достатъчно пари бяха отпуснати от ЕС и се "усвоиха", точно в тази посока - средства за пожароизвестяване и превенция... Така че, коментара ви за гасенето на пожара и отговорността на държавата е абсолютно умустен и правилен, но за изсъхналите дървета - показва непознаване на материята
цитирай
4. lambo - И все пак не разбрах интимната ти мисъл
10.07.2012 21:50
" ЗАЩО НЕ ЗАГАСИХА ПОЖАРА НАВРЕМЕ, В НАЧАЛОТО "

Може би искаш да кажеш, че така се подготвя общ. мнение да се прокарват просеки при пожари в парковете и резерватите

По които просеки после ,,, камионите с трупите. А пожара е най-лесното

Правилно ли съм разбрал ?
цитирай
5. kcekce - Далеч не
11.07.2012 02:01
Интимната ми мисъл е, че т. нар. "усилия" да се предприемат адекватни действия за потушаване на пожара на високо ниво бяха доста апатични, а доброволците са били възспирани да действат. А т.е., че не забелязах кой знае каква загриженост за резервата, а само повсеместно злорадо медийно изтъкване "Хехе, че как да помогнем, то законът не позволява". Което също така не е вярно, но цели да склони общественото мнение към повторно приемане на Цековата поправка в Закона за горите.
цитирай
6. kcekce - До "анонимен - Бранището е биосферен резерват"
27.07.2012 22:59
Член-алинея, или с други думи у-а:) Цитат от Закона за защитените територии (ЗЗТ):

Чл. 17. (1) В резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
[...]
5. потушаване на пожари...

За което е моят постинг основно. А че иначе могат да се и да не се усвояват всякакви паднали дървета по решение на НС - никой не спори с това, просто може да не сме СЪГЛАСНИ с решенията на НС:) Или не? За тъпите действия на държавните институции и усвояването на средства от ЕС си напълно прав (бас ловя, че си мъжко).
цитирай
7. lutz - Силен текст :)
29.07.2012 01:59
Младите борови дървета, доколкото разбрах, веднъж запалени, горят още по-лошо понеже смолата действа като бензин, но не е въпросът толкова в мъртвата дървесина, колкото че пожарникарите и останилет интитуция действаха изключително мудно. На 3 юли бах горе: пет часа от 10 до 3 пожарникарите на моя участък бездействаха понеже нямали помпи. На 3 юли!!! Помпите така и така ги докараха на ръка, това можеше да стане още на 1 юли, още при избухването на пожара. Хеликоптерите работеха само докъм 6 и 30 и то с големи спирания. В България, оказва се, има поне 12 такива хеликоптери - можеха да наемат част от тях още на 2 юли. Още: пожарът е сигнализиран към 1 и 20 на обед. Хеликоптер почва да гаси едва към 5 часа. Не можели били да евакуират хората от Панчаревското езеро. Де холан! А как можаха да изкарат дартвейдърите срещу протестиращите от Орлов мост и да задръстят София с полицаи? И т.н. Пожарът явно е умишлено запален и определено беше умишлено оставен да се разрасне първите три дни.
цитирай
8. kcekce - Абе само не разбрах
01.08.2012 13:25
какво постигнаха с този пожар и с цялото моткане по потушаването му, освен че оставиха още едно тъжно петно на релефа на Витоша и се показаха като пълни идиоти... Чак ми иде да ударя една молитва за появата на зли ГЕНИИ в тази държава, вместо зли ТЪПАЦИ:) Иначе - честито отпадане на Цековите поправки в Закона за горите на всички протестирали и непротестирали:) Впрочем, Penchoan - аз бях от протестиращите, така че мен няма нужда да ме хокаш, че безхаберствам:))
цитирай
9. анонимен - не го искам
22.08.2012 22:30
не го искам и поне петнайсет години повтарях като папагал, че от тука не мърдам. Но уви, че мърдаме, нема как. Искам да ти кажа, че доста време бях непреклонен, да не кажа оптимист...нооо...матрицата е желязна и няма мърдане!!! Освен извън БГ, разбира се...това е варианта за осъденият на смърт - или квот' ти се предлага, или сиджима...разбирай: или бегай на където ти видят очите, или се пържи тука на балканска феодално-мутренска псевдолиберална смеходемокрация...
цитирай
10. kcekce - Докато не останат ТУК
13.10.2012 02:54
Докато не останат ТУК достатъчно голяма маса съзнателни хора, нищо няма да се промени:) Вълната на "бягство от НАШАТА реалност" е започнала преди десетки години и това, което виждаме, е до известна степен резултат от нея. Поради изтичането (с тичане и бягане) на млади хора и интелигенция, сме стигнали до положение, в което останалите тук не могат да преборят гласовете на "безбройните" в нашата демографска ситуация пенсионерКИ, които гласуват разпалено за всичко, което телевизията им е представила по-удобно... Не може да има свястна държава без активно и мислещо население. Без него не може да има и пенсии за останалата част от населението:) Там, където отиват младите българи, е по-добре, защото там хората СА ОСТАНАЛИ и са положили усилия да стане по-добре. Не са паднали от небето благата. Демокрацията - дали псевдо-мутренска или друга - се избира от хората, останали в държавата. Чукни една капка "човек" в олекналото звено, няма да ти е по-готино, отколкото в Германия или САЩ, но поне ще знаеш, че променяш нещо към по-добро. Не сме само потребители в крайна сметка:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163657
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662