Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2019 19:48 - ТА ЗА ЦИГАНИТЕ, ДЕ!
Автор: tres1 Категория: Политика   
Прочетен: 3224 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Я да видим за какво става дума, а!
(на който му се чете, да прочете)

“Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите. И сега циганството е по-скоро мироглед, начин на живот и устройство на битието, отколкото етническа идентификация. Този начин на живот включва:

1. Леност, мързел, нагласа за неработене. През комунизма, когато имаше хиляди свободни работни места, циганите не ги заемаха. Протестиращите цигани никога не скандират “Искаме работа!”. Няма цигани, които да искат земя за обработване, тъй като този начин на живот отрича труда.

2. Егоизъм

3. Безотговорност към семейство, деца, родители, държава

4. Незачитане на институцията “собственост”

5. Живот по схемата “Ден за ден”, без оглед и грижи за бъдещето

6. Крадливост (най-характерна черта)

7. Лъжливост, измами, коварство

8. Свадливост, конфликтност, отмъстителност

9. Простотия и цинизъм

10. Специфична примитивна романтика

11. Традиционна престъпност (около 80% от осъдените по българските затвори са от циганския етнос; и това е така не само в България)

12. Страст към пари и особено към злато (прочутите златни накити и златни зъби на циганите и циганките)

13. Липса на хигиенни привички и навици

14. Силни афекти, емоционална инконтинентност

15. Нахалство, бруталност и др.

Има и няколко мита, които битуват твърде отдавна и обикновено се поставят извън всякакво съмнение. Но те съвсем не са безспорни и според мен въобще не са верни.

- Първият мит е, че циганите са бедни. Не е вярно. Всеки циганин има злато. Циганските булки се купуват за десетки хиляди левове. Почти всяка циганска къща има телевизор, видео, сателитна антена. Не са малко и циганските леки автомобили. Богатите цигани като процент не са по-малко от богатите българи. Само този, който не е виждал циганска сватба, цигански празници (Васильовден, Гергьовден и др.) и цигански погребения, може да счита циганите за бедни.

- Вторият мит е, че циганите се нуждаят от помощ и грижи. Не е вярно. Поради манталитета си те не ги искат. За тях помощта няма нравствени стойности. Те се интересуват само от безвъзмездното получаване на пари или други материални неща (продукти, дрехи и др.) Схващат помощта, която получават, като успешно състояла се кражба от самото общество и се гордеят с нея. За сравнение при един българин получаването на социална помощ е и нравствен въпрос и обикновено повечето бедни българи се срамуват.

- Третият мит гласи, че циганите имат същите личностни качества като българите. Не е вярно. Генетично и психологически циганският етнос е твърде различен от българите.

- Според четвъртия мит циганите крадат, защото са принудени да крадат. “Крадем и ще крадем, защото сме гладни” казват самите цигани. Този мит също не е верен. Кражбата при циганите произхожда от самата им природа и е заложена в тях като традиционна форма на битие. Поради циганството си и най-ситият и най-богатият циганин не би се посвенил да открадне.

- Петият мит твърди, че циганите са непоправими. Не е вярно. Съвременното общество по принцип притежава средства да промени начина на живот на даден етнос и да го социализира, а от там да измени в положителна посока и неговите нравственост, психични особености и поведение. За това има достатъчно красноречиви примери, например в САЩ по отношение на негрите и индианците.

В България циганите са над 60 автохтонни групи с характерни особености на битието си, със своя култура, обичаи и нрави. Не е прието да се женят извън своята група. Изповядват различни религии от исляма до различните протестански секти. Говорят на различни езици: български, турски, влашки и, разбира се, цигански в няколко диалекта. Най-известните цигански групи са: йерлии )отседнали), кърдараши (чергари), лингурари (копанари), бургуджии (правят бургии), урсари (мечкари), келдерари (калайджии), грастари (ловари) и др. Тази еклектична система от най-разнообразни капсуловани групи фактически започва да доминира, като успешно завзема и духовно-културното пространство на България.

Как става това?

Първопричината е известната българска толерантност, граничеща с примирение и мазохизъм. Факт е, че циганите се чувстват много добре в България. Това прави силно впечатление на Запад; вестник “Дейли Телеграф”писа, че циганите са много по-добре в България, отколкото в съседните източноевропейски страни. Истината е, че циганите виреят там, където ги търпят. Такава търпимост към тях и тяхното асоциално поведение, каквато има у нас, не е възможна никъде по света. Можете ли да си представите какво би се случило с нашите крадливи и нахални цигани в Германия например, или даже в съседна Турция?

Символно значение има непонятен за мен факт, че в България сме заставени да наричаме циганите си “роми”, както те сами се наричат на циганския си език. Всички народи по света без изключение от хилядолетия назовават този етнос по обичайния древен начин с име, чийто корен е въпросното старокитайско “циган”, или с дума от собствения си език. За англичаните те са “цингаро” или “джипси”, за германците – “цигойнер”, за французите – “житан” или “боемиян”, за италианците – “дзингаро” или “житано”, за гърците – “циганос”, за руснаците – цъйган и т.н. Само в България сме длъжни не само да слушаме новини на чужд език, но и да идентифицираме един етнос с дума не от официалния български език. По същата логика би следвало например германците да ни се сърдят, че не ги наричаме “дойче”, а англичаните – че не ги наричаме “инглишмен” и т.н. Само много невежи хора не са в състояние да видят в този парадоксален реверанс към циганите истинския смисъл и далечната цел на подмяната. Новото за българина понятие “ром” му звучи необичайно и сякаш има друга семантична стойност. То му внушава: “Лоши сме, но сме си ние. И ти, българино, вече си длъжен да се съобразяваш с нас. А не ние – с теб”.

Според класическата Теория на културните кръгове (Ф. Гребнер, В. Шмидт и др.) в едно етнопространство (като българското) могат да възникнат нови връзки между елементите на националната култура, те се развият, да обхванат и да доминират цялостния духовно-културен процес и самото битие на демоса, както и неговото по-нататъшно развитие. Този културен кръг слага начало и/или съпътства ред същински етнически процеси: акомодация, адаптация, акултурация (изменение на националната култура), миксация (смесване на етноси), асимилация (в нашия конкретен случай просто циганизиране на българите). Тези етнически процеси текат сега у нас. Според мен акомодацията и адаптацията са завършени с приемането от страна на държавата и обществото на наименованието “роми”. Понастоящем сме свидетели и участници на протичането на главния процес – акултурацията. В обозримо бъдеще на база на демографските реалии, за които вече говорихме, ще започне и процесът на асимилация на българското малцинство от преобладаващото циганско (и турско) население.

В същото време характерните за всяко съвременно гражданско общество процеси на социализация и инкултурация (постепенно приемане от страна на малцинствата на националната култура и на националния дух) при циганите у нас въобще отсъстват, даже съвсем напротив: българското мнозинство по култура и дух се променя в нежелана посока, циганизира се. Причините за това са: капсуловаността и етническата енергия на циганския етнос, нехайството на държавата и политиците, нихилизмът и апокалиптичността на обществото, външни фактори.

Кирил Стаменов.



 



Гласувай:
16



1. codetroina - ама, че првземки...дрисливи..
13.01.2019 20:10
инкултурация ....
цитирай
2. krumbelosvet - И главно
13.01.2019 22:56
ВЪНШНИТЕ ФАКТОРИ.
цитирай
3. schumpov - За циганизацията на България са ...
13.01.2019 23:08
За циганизацията на България са виновни политиците и журналистите. От както се помня като човек, постоянно ми е втълпявано да помагам на бедните (мързеливите ), да правя отстъпки но глупавите, защото съм бил по-умен. От колко години шоуменът сливчо съчинява и пее чалга. Репортерите Домусчиева и Бекриев , и двамата с цигански фамилни имена, се бяха загрижили за войводенските цигани - Ами сега къде ще живеете, Държавата преди да ви събаря къщите трябваше да ви осигури жилища. Без един лев внесени здравни осигуровки, Бърза помощ е задръстена от цигани, който често бият лекарите.
цитирай
4. lexparsy - Поздравления за тази информация и за описаните впечатления за циганите!
14.01.2019 09:49
Лично аз 90 % съм съгласен.
Но преди да оставя грешно впечатление, ще кажа че съм от най-отявлените противници на Интегрирането им с българите. И понеже това според мене е и умишлено, определя пасивната политика на правителствата като геноцид към нацията. (както с много други политико-икономически и социални „законодействия“)
НО!
Освен наложената ни (Евро-Атлантическа) социална интеграция, и НИЕ САМИТЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ. Аз всеки дена в София се разминавам с тази циганска каста, която я е заляла. И наблюдавам необяснима за мене примиреност и страх от влизане в контакт с тях) Мога да разкажа десетки случай, когато ако някой се осмели да се опълчи, останалите българи се обръщат на другата страна, а няколко пъти баби са ми казвали загрижено „Внимавай бе момче, може да има нож!“. А това увеличава наглостта и самочувствието им. А масмедиите с подобни случай като последния побой, САМО ПОДСИЛВАТ СТРАХА НИ! И ИМ ДАВА ПО-ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕ.

Но в друг аспект, казаното от тебе като информация за тях е само върха на айсберга. Ние малко сме запознати с манталитета и социалните им и верски обичаи и традиции.
Кастите им наистина са много разнообразни но и различни в много отношения. Мога да кажа че познавам и много достойни и морални и умни и даже по-чистоплътни цигани от нас.
Но това е много дълга тема.
Пожелавам на всички българи да са обединени и сплотени като народ, за да си заслужат свободата, преди да се оплакват си че не им е Дадена!
цитирай
5. tres1 - codetroina - това звучи добре, но...
14.01.2019 10:41
Процесът на енкултурация е свързан със социализацията. У нас този процес се извършва умишлено точно обратно с цел тяхното капсулиране и в последствие дебългаризиране на народа ни.
цитирай
6. tres1 - schumpov - има още много детайли
14.01.2019 10:49
Примерно управленията на МВР знаят ли в кой район колко закононарушители позволили си да строят незаконни постройки на чужди терени има. Същите тези органи знаят ли колко от този вид българи въобще нямат издадени редовни документи за самоличност и защо? Освен това кой трябва да търси отговорност на кметовете позволили си да разрешат настаняването на разни табори или групи от този етнос на общински и необщински територии. Аз искам да запитам м-во на екологията има ли или не участие в настанянавето на значителен брой цигани в пределите на Природен Парк Странджа ?
цитирай
7. tres1 - lexparsy - не
14.01.2019 11:06
...Ние малко сме запознати с манталитета и социалните им обичаи и традиции. И не ние сме се установили в тяхна държава и територия, за да правим това. Тогава първото изискване е новопристигналите да се съобразяват и спазват местните правила и обичаи. Така се указва и при пътуването ни зад граница нали. Тук основната вина е на изпълнителната власт /липсата не само на програма, но и стратегия по този, а и не само по него въпрос/. След това органите на изпълнителната власт правораздавателни и осигуряващи законовият ред защо бездействат толкова време и никой не им търси отговорност за това. Така наречените "народни избраници" по-скоро изедници, колко пъти поискаха официална информация за това от кого извън държавата се дават субсидии за етнически и малцинствени проблеми като ромския, от кого и как са разпределени при посочване и на крайния резултат.И защо държавата приема такива подаяния след като голяма част от това т.н. мвалцинсто е на социална издръжка /за наша сметка/. Някой питал ли е народа ни защо и как се е съгласил да се появяват и узаконяват различни по форма и големина гета в рамките на градове и селища?
цитирай
8. lexparsy - Ами нали точно това и аз пледирам. ...
14.01.2019 11:20
Ами нали точно това и аз пледирам. Всички сме свидетели как властите и полицията толерират това поведение на циганите, и ги защитава като уж социално слаби, и им се прощават всички незаконни действия, включително и насилието, а полицията ги пази ако се вдигнем не да ги опердашим а да ги сложим на мястото им !!!
И ТОВА Е НАРОЧНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА!!! Скоро един евро депутат се изпусна че „интегрирането на циганите щяло да ‚заздрави‘ социално държавата и да проправи път и към нашето интегриране в Европа“… или нещо от сорта… ЕЕЕЕЕГГГАТИИИИ НАГЛОСТТА!!!
Ами на шега или не, си мисля че трябва да си измисли жилетки разноцветни…примерно жълти за политиците, червени за циганите, розови за джендърите… и т.н. Много шивачи ще бъдат ангажирани… Хе дойде ми идея за бизнес брат :-)))))))
цитирай
9. todorhristov - Как е на китайски "китаец"?
14.01.2019 12:14
Разбира се малцина знаят. До колкото съм успял да схвана китайското произношение, китаец на китайски е "чункуажан". Ама ние защо казваме на китайците "китаец", а не "чункуажан"? Защо Пекин, а не Бейджинг? Защото така е на български език. Е тогава като си има българска дума "циганин", защо наричаме циганите "роми"? И кой идиот измисли това? Казват, било обидно за циганите. Ами в западните страни с думата "българин" се свързват не дотам лицеприятни човешки качества, но не вярвам на някой да му идва на ум да се нарича по друг начин. Логиката е, циганите, с поведението си, да наложат общественото мнение за достойнство, честност и почтеност, а не ние да се мъчим да ги направим такива със смяна на названието им. Това важи и за българите в чужбина. Между впрочем за лошото име на българите в чужбина голяма заслуга имат отново странстващите български цигани, които там предпочитат да се казват, че са българи.
Някой каза по-горе, че бил съгласен 90% с казаното в постинга. Аз съм съгласен 100%.
цитирай
10. tres1 - lexparsy - относно интеграцията
14.01.2019 18:28
все си мисля, че не ние трябва да се интегрираме в Европа, а Европа трябва да се интегрира с нас, защото целия културно-цивилизационен модел на развитие е наш и не малка част от техните социално-икономически постижения, както научно-технически и културни достижения са на наш гръб. На тези англоезични фантасти, които за по-интересно измислиха на циганите име роми ще им предложа да им дадем нашите цигани /които още не са интегрирани в обществото ни/ и те да ги интегрират за своя сметка. Колкото до жилетките - не съм специалист, но може да опиташ.
цитирай
11. lexparsy - Е… добре де… всичко казано до тука и ...
14.01.2019 22:56
Е… добре де… всичко казано до тука и Щи, се опитах да разбера личностному…
Но не разбрах, освен смислуванията Ви и логорейно аналитистично прогнозируемо дефиринуеми… Какво бихме бидели сторили???
Според мене това е позволението ни, (ако някой ни позволи) да бъдем Себе си… И да се споделяме… Спонтанно, неангажирано и Неосквернени!
Може ли ???
цитирай
12. tres1 - lexparsy - няма невъзможни неща
14.01.2019 23:34
Не съм ангажиран политически, но си мисля, че би било редно някой от т.н. политически лидери да вземе отношение по последните нашумели цигански предизвикателства и съвсем добронамерено да им каже: - Не дразнете лъва, не хапете ръката която ви храни, престанете да провокирате търпението на българския народ - това не води до нищо добро. И това да прозвучи като предупреждение, не като заплаха, защото след това може да е вече много късно.
цитирай
13. shtaparov - Много добре, абсолютно точно за 90 и ...
15.01.2019 03:36
Много добре,абсолютно точно за 90 и повече процента от тях!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974427
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031