Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 11:35 - Пролетна зелена супичка с кокос
Автор: kcekce Категория: Рецепти   
Прочетен: 1971 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 10.04.2014 22:58


Остана ми един кокос, който спешно трябваше да го направя нещо, преди да се е вкиснал (оня ден му изсмуках кръвчицата със сламка:) Затова ме удари експериментално настроение. Набързо събрах две и две – пролет + кокос = зелена супа с кокос:) А тя взе, че стана и вкусна:)

image

Продукти:

1/2 пакет замразен спанак

1 връзка прясна коприва

1/2 връзка магданоз

1 кокосов орех

2 скилидки чесън

1/2 лимон

1/2 чаша оризово брашно

1/2 пакет замразен зелен фасул

Черен пипер

Зехтин

 

Реших да не си развалям вкуса с „изкуствени“ бульони и просто кипнах копривата в 1.5-2 л. вода. Впрочем, ако ви учудва трактовката „1 връзка коприва“ - аз си я бера и ям с дръжките, затова ги броя и тях в сметката. Ако вие пасете само „връхчета“, вземете за примерно количество едно пакетче коприва от ония купешките.

 

Докато кипне водата, си счупих и изчовърках кокоса. Нарязах го на по-дребни парчета, за да е по-лесно смилаем за недъгавия ми пасатор. През това време водата завря, оставих копривата само за минутка да поомекне и свалих тенджерата от котлона. И нали щото съм много хитра, дирекно изкарах горещата коприва върху замразения спанак;) Долях и малко вряло бульонче, за да се размрази листакът по-бързо.

 

Дойде и часът на пасатора. Ако имате блендер – направо изсипете в него малко бульон, копривата, спанака, кокоса, 2 скилидки чесън, малко зехтин и 1/2 връзка магданоз и бъркайте смело. Аз блендер нямам, затова почнах от по-меките съставки, за „смазка“ на твърдия кокос. Чесъна, зехтина и магданоза добавях в процес на мелене.

 

Смляната маса се изсипва в бульона, който се подправя със сол и пипер на вкус. Като го пробвах, установих, че му липсва киселко и му изцедих половин лимон. Остана само да кипна и сгъстя супичката – бутнах я обратно на котлона, отделно разтворих в малко супа половин чашка оризово брашно за сгъстяване. Замразения зелен фасул го сложих едновременно с брашното – на него за приятен вкус му трябва само да се размрази. Малко бъркане, малко кипване, и готово. За разкош си поръсих порцията с пресен магданоз и зелен лук.

 

Разбира се могат да се направят и други експерименти. Може да се добави прясна мента (аз нямах). Или джинджифил. Може супичката да се сервира с кротони или да се застрои с яйце. Господ фантазия да ви дава;)




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - браво! :)
10.04.2014 18:53
ей на това му се вика експериментално готвене с богато въображение:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163064
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662