Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2013 01:04 - Кандида
Автор: kcekce Категория: Други   
Прочетен: 5955 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2013 02:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Била и боричкала съм се с тази напаст от години и по много различни начини:) За жалост нямаше кой да ми каже лесния път към спасението още от самото начало:/

 

Гинеколозите - след доста посещения за кандидозен проблем - ги разделих на два вида. „Лесно измиващи ръце“ с предписване на най-популярните и бързи противогъбични препарати (перорални или вагинални) и „богати мари-подробни“, които ми препоръчваха освен всичко стандартно промивки с вагинален „душ“ (едно чудо като клизма, като цяло неефективно, освен ако не искате да си убиете естествената микрофлора и да си вредите на нежните тъкани), изваряване на бельото във вряла вода и взимане на някакви хапове за над 200 лв. 2 дни преди менструалния цикъл в продължение на 2-3 месеца.

 

НИКОЙ от тези лекари НИКОГА не ми спомена НИЩО (а не ме е и питал) за прием на антибиотици или антибиотично действащи препарати, нито пък ми даде някакви насоки и идеи за поддържане на естествената микрофлора на влагалището. Не я разбирам тази „конспирация“ - освен ако чисто меркантилно не пресметна, че лекарите печелят от БОЛНИ, ако ще и хронично болни, а не от перманентно оздравели.

 

Колкото и тъпо да звучи, накрая си намерих решението в чуждоезичния нет:) След още малко търсене в българския нет открих, че на пазара си има пробиотични вагинални капсули – които никой лекар никога не се сети да ми предпише или поне препоръча. Всичките се сещаха само да ми предписват нови лекарства за унищожение на „врага“, но не и за живот на „дружеските“ микроорганизми. И така – каква е теорията на практиката, ако не искате да имате кандидоза през 2-3 месеца? *

 

Защо има кандиди?

 

Кандиди (Candida Albicans) пренасят повечето (да не кажа почти всички) хора. И (пак) повечето от тях не усещат изобщо присъствието на този микроорганизъм в тялото си. Защо ли? Защото имат: 1. Здрав имунитет; 2. Здрава микрофлора. Тези гъбички се „развилняват“ вредно само при отсъствието на тези два фактора.

 

Кандидозата НЕ Е страничен ефект на антибиотиците!

 

Антибиотиците най-често убиват естествената микрофлора на влагалището, което дава свободна и изобилна откъм хранителни вещества среда за развитие на най-различни инфекции. Кандидите са доста напористи и видят ли удобно и уютно опразнено местенце – настаняват се в него и се размножават. Изходът от тази ситуация е не постоянното и вредно тровене с нови „инсектициди“ за неканените гости, а профилактичното настаняване на полезни микроорганизми в „дома“, който би могъл да приеме кандиди. В изчистеното и неопетнено влагалище трябва да се заселят „дружески“ агенти, които да противостоят на „вражеските“. Тогава вече нещата тръгват по естествения си път!

 

Много хора се заблуждават, че кандидозата е ПРЕДИЗВИКАНА от приема на антибиотици. Не – кандидозата се предизвиква от КАНДИДИ. Друг е въпросът какво точно тяло обитават. „Прочистеното“ от антибиотици човешко тяло е бял лист, на който всеки микроорганизъм да си напише „история на моя успех по необитаемите плодотворни земи“:) Ако остане „необитавано“, много вероятно е да бъде атакувано от армии надъхани бактерии, гъбички и микроби, които да „колонизират“ тялото ви поради липса на естествен враг:)

 

Винаги имаме "домашни любимци"

 

Човешкото тяло, дори когато няма видими паразити като въшки, бълхи, краста и глисти, постоянно храни един голям свят от микроорганизми. И те често съществуват в идеална симбиоза с него – подпомагат храносмилането и дефекацията, предпазват кожата, косата и лигавиците от инвазии на вредни агенти и усвояват и преобразуват токсините, които поемаме и отделяме.

 

НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО да сме стерилно-чисти, изплакнати в спирт и формалин. Човешкият организъм, изчистен от всякакви странични организми, може да съществува неразболял се само в също толкова стерилна среда – без контакти с други хора, без целувки по бузата, без вдишване на въздух в общи помещения, без миене с непреварена вода. Имунитетът ни към околната среда зависи пряко от нашите полезни „квартиранти“ - които често убиваме (без да знаем) с антибиотици. За щастие кожата се заселва бързо от нови контрагенти – постоянно е изложена на действието на околната среда. Но какво остава за по-скритите части от организма?

 

Как се лекуват шибаните кандиди?

 

Има редица противогъбични препарати за перорално, вагинално или външно приложение. Номерът обаче е, че тези препарати само УБИВАТ кандидата тук и сега – те не образуват щит срещу повторната й инвазия от бельо (можете да си го изварите във вряла вода, но това пак няма да ви даде 100 % гаранция, че няма да хванете кандиди от другаде), секс-играчки и постоянен партньор (включително и от уста и ръце).

 

Затова жените е препоръчително след лечение на кандидоза или след каквото и да било лечение с антибиотик да си „самопредпишат“ профилактика с вагинални лакто-капсули. Има доста такива на пазара, повечето им имена започват с „лакто-“. Съдържат млечнокисели бактерии, които са безвредни, безмирисни и безцветни и които могат да стоят нащрек във вагината ви, пазейки я от следващата озверяла и нахъсала се за размножение кандида:)

 

Курсът на „заселване“ с лактобактерии във влагалището трае минимум 5-10 дни. Да, знам - „Микомакс“-ът се пие веднъж (максимум 3 пъти), пък тези капсули си ги слагаш няколко дни... Но повярвайте ми – заслужава си. Веднъж захваналата се колония от полезни микроорганизми ще работи за вас и за вашата защита постоянно – или до следващия прием на широкоспектърен антибиотик „убиец“. Да, понякога се налага да се взима антибиотик за някаква сериозна инфекция – не задължително свързана с половите пътища и органи. Направете си профилактика ТОЧНО след спиране на антибиотика с полезни микроорганизми. Това важи впрочем и за чревната микрофлора, но имайки предвид яденето на сирене и кисело мляко у нас, там няма толкова почва за притеснение:)

 

По време на ползване на капсулите с млечнокисели бактерии най-вероятно ще наблюдавате засилено прозрачно течение с примеси от съдържанието на самата капсула (затова е най-удобно да си ги поставяте преди заспиване). Това е нормално. Малко неудобно е, но можете да си слагате и сменяте ежедневни тънки превръзки няколко дена – нищо няма да ви стане от това:) След като приключите курса, такива ефекти няма да има. Важно е да поставяте капсулите редовно минимум (това е наистина крайният минимум) 4-5 дни - иначе вредните микроорганизми може да надделеят в борбата за територия;) Важна забележка за лакто-капсулите е, че трябва да се съхраняват в хладилник. Но каквото и да ползвате - ЧЕТЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО ЛИСТОВКАТА!

 

Той на мен – аз на него

 

Сред постоянни партньори често се среща предаване на агресивно размножаващи се кандиди при полов акт. Единият направил нещо по въпроса – другият „уж“ направил нещо по въпроса... Първи сексуален акт без кондом след взетите мерки - и един от двамата „цъфва“ с нова гадна кандидозаааа...

 

Двамата партньори трябва да се синхронизират и ангажират МНОГО сериозно в лечението, профилактиката и защитата от прехвърляне на агресиралите кандиди от единия на другия. На мъжете им е много по-лесно – и може би затова много повече ги мързи:) Могат да вземат перорално нещо флуконазолово и да си мажат (само евентуално) пишката с клотримазол 1-2 пъти на ден. Като цяло кандидите нямат ОГРОМНА нежна площ, на която да се развие тази гъба у мъжа:) Но при жената е по-иначе – могат да си дремят озъбени кандидки вътре, по цялата площ на влагалището, без никакви външни признаци. И да „захапят“ члена на партньора, ако е с отслабен имунитет. А по време на сексуален акт, когато цялото влагалище се „остъргва“ няколкостотин пъти – какво пречи в механично „продуханото“ влагалище да се заселят нови, забравени „под кожичката“ на мъжа колонии канидиди?

 

И двамата партньори могат да си направят кофти изненади със само ЕДИН акт точно след лечението (и преди профилактиката). ПОЛЗВАЙТЕ ПРЕЗЕРВАТИВ поне няколко дни след лечението на кандиди – това важи както за жени, така и за мъже. Не си „предавайте топката“ - във влагалището може да има много ефективни контрагенти, които тепърва ще улегнат, но по мъжкия член няма НИЩО освен самия него и нещата, наслоили се под кожичката... Намазването с клотримазол (или низорал) НЕ спира гарантирано и на сто процента предаването на размножаващи се колонии кандида. Особено очевиден е този ефект, когато един от двамата партньори има по-слаб имунитет – например мъжът вижда и усеща явни признаци на кандидоза по члена си, а на партньорката нищо й няма. И обратното - когато на партньорката "нищо й няма", напълно възможно е да "мъти" кандиди вътре, които чакат да заръфат нещо по-слабо имунитетно:)

 

Отново – ПОЛЗВАЙТЕ ПРЕЗЕРВАТИВ при полов акт и третирайте мъжкия полов орган редовно с нужните препарати (дори ако притежателя му го мързи):) Изплакването на члена с разтвор на калиев перманганат също не е навредило на никой мъж досега;) И ДА – много е вероятно той да не се сети сам да се погрижи за малкия си приятел, или да го отложи до утре и до още по-имагинерното „вдругиден“:) Но ако смятате трайно да имате сексуални контакти с този партньор – бъдете му „будна съвест“ и междувременно се грижете за здравето си;)
 

 

Женската сладка „хралупка“ е приемник и извор на живот – и кипи от живот:) Естественото й състояние е да е пълна с полезни микроорганизми, които да дават отпор на вредните.


* Текстът е базиран на лични наблюдения и изживявания в продължение на около 15 години.




Гласувай:
1



1. injir - Полезно и поучително.:)
26.09.2013 05:25
Полезно и поучително.:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163435
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662