Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 23:06 - Тео Янсен – авторът на новите форми на живот
Автор: kcekce Категория: Изкуство   
Прочетен: 4229 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 22.04.2013 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Може би още не сте запознати с творчеството на този луд гений:) Тео Янсен е творец/скулптор/инженер (мисля, че тези три понятия го определят най-добре), посветил последните над 20 години от живота си на създаването на независимо съществуващи и движещи се „плажни зверове“. Въпросните зверове са ужасно красиви, а захранваните им от вятъра движения не изглеждат изкуствено, а не са и изкуствени в истинския смисъл на думата – „животинките“ реагират на влиянията на околната среда по същия хаотичен начин, по който околната среда им въздейства:)

image

Тео Янсен и творбите му не ме бяха грабнали чак толкова, докато не чух самия творец да обяснява отнесено и вдъхновено голямата си идея... Да създаде в нашето безумно-технологично време нова форма на живот:) Тео се надява преди смъртта си да изтласка еволюцията на неговите зверове до такова ниво, че те да могат да съществуват самостоятелно. Да обикалят плажовете, да си търсят вятъра, да се скатават при буря и да се пазят от водата без човешка намеса.

image

Пичът от години живее в заслон до пясъчна брегова ивица, посвещавайки дните си на обмислянето, проектирането, сглобяването и тестването на плажните зверове. Прави ги от възможно най-евтиния удобен материал – пластмасови тръби, използвани широко с различни цели в строителството в Холандия. За захранване на зверовете при липса на вятър ги оборудва със „стомахче“, направено от използвани пластмасови бутилки. Проектира зверчетата така, че да складират въздух под налягане в стомахчетата си, който да ползват за бягство от неблагоприятни условия при безветрие. Янсен нарежда и прости механични бинарни схеми за реакция в животните си, наричайки тези компоненти от тръбната конструкция „нервни клетки“.

image

Плажните зверове, без да имат никакви хай-тек чипове и фабрични (или електрически) технологични компоненти, вече умеят да ходят, да разпъват перки при вятър, да си прибират перките при твърде силен вятър, да акумулират възобновима енергия, да се закотвят в пясъка при буря, да балансират центъра на тежестта си с приятни за окото жестове, да разпознават нестабилния сух пясък и да бягат от него, както и да познават кога са нагазили във водата и да бягат от нея:) И при това са много красиви, което е задължително за една наистина добра скулптура, ако ще и движеща се:)

 

От моя гледна точка с постигнатото дотук на Янсен му липсва само едно – да измисли добър алгоритъм за монтиране на перпендикулярни крачка и взаимодействие на двете линии крайници за по-многопосочно движение + навързване на това движение с вече измислените „нервни клетки“ за реакция на условията.

 

И – разбира се – от всяка форма на живот се иска да се самовъзпроизвежда и да еволюира самостоятелно... Но на фона на цялата тази красота и развита до висините ИДЕЯ за изкуство - това може да се остави и за идните поколения:) Така че евала на Тео Янсен, абсолютно уникален творец, пред творбите на когото световно известните и все така неповторими проекти на Леонардо да Винчи могат пасти да ядат... и тулумби... и баклави...

 

Крайно време беше да се появи още един артист, имащ желанието, акъла и вярата да създаде нещо, невиждано и дори невъобразимо досега. Една голяма ИДЕЯ, превръщаща се в реалност, идея, която бих се радвала да видя по „девствените“ плажове у нас – като Иракли, Кара дере, Дуранкулак и Крапец. Творецът се е опитал не само да направи скулптурите си красиви, но и да им вдъхне живот в истинския смисъл на думата. Дълбок поклон! Чакам да дойдат „плажните зверове“ и по наши земи:)

 

И една може би ненужна вметка – за хората, които си викат „Тоя пък, поредния голям арт-позьор, който изобщо не работи за прехраната си и разчита на жена си!..“ - ще допълня, че Тео Янсен изобщо не е глупак (което може би ви е станало ясно от интелектуалния мащаб на изкуството му). Затова използва както медийния интерес към творбите му, така и собствения си сайт, за да си изкарва прехраната и дори да печели, продавайки мини-версии на зверовете си за сглобяване от любители:) Едно „мини-зверче“ струва от 40 до 50 евро:) А светът е пълен с любознателни хора, които си търсят смислено хоби;)

 

От мен и текста – чао, порадвайте се на животинките визуално в следващите клипове. Но най-хубавата и пълна колекция от видеа е на официалния сайт.










Гласувай:
4



1. natali60 - Браво на Тео Янсен!
23.04.2013 13:05
Впечатляващо въображение!
Само не го сравнявай с Леонардо да Винчи.
цитирай
2. kcekce - Сори:)
24.04.2013 22:21
Не сравнявах конкретно НЕГО с да Винчи, ами проектите на да Винчи за движещи се структури с "животинките" на Тео:) Просто защото Леонардо не е успял да ги добута проектите си до такова ефективно ниво, а не с цел принизяване на творчеството му (пфу-пфу, пази Боже!). Иначе си говорихме със съквартиранта ми, че ако да Винчи навремето беше имал под ръка толкова удобни тръбички, щеше да направи не по-малко брутално-гениални кинетични изобретения:)

Поздрави;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1158680
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662