Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 01:12 - Вредата от работата - от вкъщи, на компютър
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2362 Коментари: 0 Гласове:
3



Работата от вкъщи има редица предимства – не се налага да ходите до офиса ежедневно, да спазвате дрес-код, да се правите на много заети, когато всъщност не сте, да висите 8 часа някъде, когато можете да си свършите работата за 3 часа, да общувате с неприятни колеги, да се въздържате от пръцкане най-малкото!:) НО. Нека опиша вредните последици от това като потърпевш със завиден стаж:)

 

1. ОТЧУЖДАВАНЕ. През първите година-две едва ли ще го усетите, то идва бааавно. Като ранен охлюв се влачи. Но може след време да усетите страничните ефекти – като например чувство за неувереност при общуване с хора („Какво имам да кажа? Нямам нищо интересно за казване всъщност. А как ли ми звучи гласът?.. Леле, затруднявам се да си го спомня... А ЗА КАКВО си говорят хората обикновено?!..“) или отегчение при общуване с хора („Това наистина ли трябва да се смята за смешно? Хаха... А това сигурно е интересно? Уау. Друга тема?.. Явно няма да се стигне до нещо по-интересно. Дай да си изкарам лаптопа да прочета нещо в уикипедия...“).

 

2. ЗАВИСИМОСТ. Да, звучи тъпо да си зависим от независимата работа. Но това толкова удобно, толкова невероятно практично и толкова свободно работно пространство неизбежно предизвиква пристрастяване. Знаеш, че няма нужда да се правиш на какъвто не си, знаеш, че е важен само произвежданият от теб продукт, знаеш, че целият ти личен имидж и цялото ти свободно от смислена работа време си остава за теб, знаеш, че по всяко време можеш да отидеш къде ли не по света и у нас, стига да си носиш лаптопа... Две години са достатъчни, за да ИЗТРИЕШ ОТ ПРЕДСТАВИТЕ СИ ставането рано по будилник, обличането в приличен вид, отиването на работа с кола/колело/градски транспорт, готовността да се представиш „на ниво“ в цял ръст и на живо. Самата идея за подобно разграфено във времето и пространството съществуване започва да фигурира в ума като някаква разновидност на средновековно изтезание. Вече си ПРИСТРАСТЕН и няма да се върнеш към положението „отивам на работа“, ако не го наложат мнооооого дебели обстоятелства.

 

3. ДЕПРЕСИЯ. Рано или късно ще се сблъскате и с тази приятелка:) Тя се заражда от търсенето на смисъл – който, както може би знаете, се възприема най-силно, когато е споделен с други хора и техните мнения. Когато обаче изкарваш работния си ден (а т.е. около 8 часа дневно) сам, започваш да се чувстваш мнооого безсмислен. Освен това разполагаш с перфектните условия да се отдадеш на това чувство и да помислиш спокойно... Има ли смисъл изобщо това, което работиш? Полезно ли е за човечеството? Дали не си получаваш парите от поредната тъпа икономическа машина, правеща от нищо нещо? А защо всъщност трябва да те има?.. И – „леле, без малко да забравя – за какво да си говоря с приятелите довечера?!? „Нормалните“ хора имат пресни впечатления от това, което се е случило днес в офиса, ами аз? По-добре да си остана вкъщи и да не виждам никого...“ Да, звучи тъпо, звучи МНОГО ТЪПО, но и това се появява след време. Липсата на идея какво да споделиш с другите, за да е интересно. Ако нямаш какво да кажеш – чети си книжки вкъщи... Прост резултат от насочената към чиста продуктивност дейност НАСАМЕ.

 

4. ГНЯВ. „Моят дом е моята крепост“, нали? Крепостта се пропуква, когато допуснеш работата вътре в нея като таен и траен агент. Тогава се оказва, че милите подмятания от страна на близките „Какво да сготвя днес?“, „Вечерята е готова“ и особено „Всичко-сме-сложили-бързо-идвай-докато-не-изстине“ са буквален трън в задника. А това са неща, които би трябвало да носят удоволствие и да разтоварват човек от натрупания стрес... Добре дошли в Матрицата – оттук нататък близките ви няма да са пристанище за почивка, а повод за допълнителен стресссс! Тъкмо когато се съсредоточите и почувствате вдъхновение, ще се появи някой, който с най-прекрасни чувства ще иска да ви достави радост. Защото 99 % от хората просто НЕ МОГАТ да си представят, че в този момент У ДОМА СИ вършите сериозна работа, изискваща концентрация, спокойствие и време. А целия си яд и гняв ще оберете ВИЕ, защото тези добронамерени хора не са ви виновни за това, че сте заети с нещо, за което само вие във вашата среда на обитаване знаете. Поеми, задръж, преглътни... и не повръщай. Все така самотно занимание.

 

5. БЕЗДОМНОСТ. Почивката от работа за повечето хора представлява първо излизане от ужасната и омръзнала зона на трудова дейност и после разпускане – или навън с приятели, или вкъщи на спокойствие. Е – забравете за „вкъщи на спокойствие“. Вкъщи все по-силно ще се превръща в работното ви място. Ще можете да „избягате от офиса“ психологически само на по-отдалечени от дома ви места, и то само ако нямате висящи поръчки за изпълнение. Иначе – вашият дом НЕ Е вашата крепост – той е вашият офис. На другите им се иска да се махнат от офиса всеки ден и всеки ден го правят. Вие ще оставате в офиса винаги, когато искате да си починете „вкъщи“. И сто на сто ще ви се обади някой по работа! За пълноценна почивка ще трябва да отидете някъде в дивото, изоставяйки умишлено лаптопа си, телефона си и всякаквите комуникационни устройства. И най-вероятно ще изпитвате чувство за вина при това...

 

6. ОТПУСКАНЕ. В най-лошия смисъл на думата. В крайна сметка ако никой не ви гледа, ако никой не ви държи сметка за вашето лично поведение и ако си печелите парите само с цъкане по клавиатурата, кое налага да сте: а) сресани; б) прилично облечени; в) изкъпани; г) стройни; д) красиви; е) трезви; ж) общителни. Оооотпусни всичко на макс и давай продукт, който да се праща по мрежата... А и какво друго ти е останало след самотата на отчуждаването, безизходицата на зависимостта и мрака на депресията?

 

Това са най-мрачните перспективи на дистанцирания онлайн-служител. Но аз определено съм пристрастена и смятам да открия нови предимства на този вид заетост:) И ако имам нещо да кажа, то е „Отвори си очите“ и „Много добре знам за какво си давам свободното време, просто ВИЖ!“.:) Не е истина просто колко е ПРОСТО това... Забравих да спомена едно предимство на работата от вкъщи – че можеш да запазиш собствените си представи за нещата без ежедневно промиване на мозъка с изисквания на фирмата, коментари на колегите и т.н.. Пренебрегването на тези неща определено не прави човек по-щастлив, но аз лично предпочитам да живея с това „нещастие“, отколкото да бъда „рендосана“ до нужните рамки. А и не мога иначе – знанието е нещо, което се избива от тиквата само с амнезия:)



Тагове:   ксе,   ксексе,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1153320
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662