Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2012 23:17 - Имам ли нужда от планината? Или тя от мен?
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2906 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 12.03.2012 21:05


Може би (или едва ли?) се чудите, защо тази зима нямаше лифтове на Витоша. Аз като не-следящ медиите (и лифтовете, хъхъ) човек си мислех, че това е един чудесен резултат от действията на природозащитниците... Но не! Оказа се, че закупилите лифтовите съоръжения ТЪПАЦИ са поискали да имат, каквото не им се полага, и като не са го получили са „тропнали с крак“ като обидено момиченце и са казали „Ама вие... *подсмрък*... не ни давате да си оправим съоръженията *сърцераздирателен рев* и затова ще спрем лифтовете, да видят хората дали им е готино така, а?“.

На статиите с тези изказвания имаше много сладки коментари - „Майната им на лифтовете! Не ги пускайте, толкова по-малко тъпаци ще има в планината!“, „Ще си отида пеша до Черни връх и ще се пусна със ските, а вие си правете, каквото щете“ и „Тия ли ще ми прокарват нови закони в защитената зона на националния парк?!“.

Забавното в случая е, че недоволни от спирането на лифтовете статистически НЯМА. Повечето се радват, че гмеж-потокът, хвърлящ боклук по линията на лифта, е прекъснат. А който си ходи на планина – ходи и без лифт... Добро утро, драги ми печелбари!:) Има път за кола чак до Алеко... С думи прости – за какви се мислите?

 Този гаф ме радва особено много, защото е супер нелеп *ха-ха*:) Пълната самозаблуда на кретените, че ще си премерят нещата по цифричките от евентуалната печалба, а не по потребителите, които се очаква да я НАВЪРТЯТ тази печалба... „Потребителите“ са против ВАС! Колко ужасна предпоставка за развитие на търговска дейност, ц-ц-ц... „Витоша Ски“ искат просеката покрай седалковия лифт Драгалевци–Бай Кръстьо–Алеко и нагоре да стане по-широка, както и за пистите и ЗЕМИТЕ по северния склон на Витоша да няма ограничения за собственост, да се пренебрегне фактът, че това е природен парк. Аз, като човек, живеещ откак се е родил, в полите на Витоша, смея да кажа, че ВЕЧЕ се строи твърде много по девствените места. И говоря за доста по-ниски райони, въпреки че цялата „бизнес-кампания“ се катери нагоре с бесни темпове – най-вече частно.

  Но ако това НЕЩО се приеме като ЗАКОН – повече Витоша няма да видите. Единствената причина това толкова близко до столицата място да е все още „природно“, е статутът му на природен парк. Този статут означава, че тези земи не се продават, купуват и застрояват – пази се природата (с прости думи казано). Ако тези „земи“ (а т.е. планини) започнат да се разпродават, минимум до Алеко ще виждате само лъскаво построени и АБСОЛЮТНО безполезни хотели, направени за изпиране на пари. „Витоша Ски“ (не дай Боже!) ако получи необходимите за целта документи, ще си направи тотално ненужните писти, изсичайки девствена гора. И не ми казвайте, че този склон на Витоша има потенциал за писти! Всяко място с гора, имащо потенциал за писти, има и потенциал за свлачища. Това е аргументът, ако оставим настрана ВСИЧКИТЕ изсечени дървета, а горите са едно от най-големите богатства на България. Искате да живеете в гола пустош? Ходете в Анадолата в Турция да видите как е без дървета. В Дубай пък са направили писти на закрито с изкуствено създаден сняг... Дерзайте! Иначе – ходиш си стъпка по стъпка, носиш си, каквото ти трябва, и накрая се пускаш. Това не е НЕНОРМАЛНО. Ненормално е да приравняваме планината към нашите си холни-телевизионни-автобусни навици.

 Следва един текст, който ми беше изпратен от загрижен за природата човек. Оставям и всичките линкове към материали по въпроса. 

Застрояването на планините е опряло до кокала. Властта прокарва едни законови поправки, чрез които Витоша около Черни връх ще бъде застроена с нова ски зона, а куполът на планината на практика се подарява на офшорната фирма, която тази година спря лифтовете (които не поддържа и не сменя нарочно), а 2008 г. взриви морени за незаконен ски път и изрови 400 скали от писта Витошко лале. Зад нея стои една банка, а шеф на банката е председателят на БФСки. Офшорната фирма Юлен на ски-зоната в Пирин пък заграби и изсече за писти 65 хектара повече от разрешеното в националния парк - световно наследство. Вместо да бъдат наказани, сега със законови поправки в 4 закона - за горите, за спорта, за концесиите и за публично-частните партньорства - властта ще им разреши да застроят още 1500 декара от Витоша и поне още 10 % от парк Пирин. Пистите ще се водят гора на хартия. Ще се улесни узаконяването на незаконния лифт на Рилските езера, където вече се отчита замърсяване на местността. На практика свалят защитата на парковете за строеж на ски-курорти.

За повече информация - www.zavitosha.org

 И материали по темата:

http://www.dw.de/dw/article/0,,15719974,00.html
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/06/1740238_edin_zakon_molia/ http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/06/1740241_v_men_sa_i_hliabut_i_liftut/
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/09/1356883_vitosha_bez_ski_ad/
http://vimeo.com/34606144 http://www.bivol.bg/forest1.html http://forthenature.org/petitions/18 http://forthenature.org/news/2289 http://forthenature.org/news/2287 http://forthenature.org/news/2284
http://forthenature.org/news/2278 http://bulgaria.panda.org/what_we_do/protected_areas/vitosha/
http://www.webcafe.bg/id_2072084016 http://www.webcafe.bg/id_1827041580 http://www.webcafe.bg/id_631729625 http://www.vitoshagroup.org/att_res/bg/26@vitosha_all.pdf
http://forthenature.org/gallery/92 

И само едно нещо да добавя - някой изобщо иска ли красивите български гори да бъдат преобразувани в "хартия" (преносно и буквално), обслужваща бюрократичните прехвърляния на собственост и отговорност? 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lutz - :)
13.03.2012 22:22
"Иначе – ходиш си стъпка по стъпка, носиш си, каквото ти трябва, и накрая се пускаш. Това не е НЕНОРМАЛНО. Ненормално е да приравняваме планината към нашите си холни-телевизионни-автобусни навици." - страхотно казано! :)
цитирай
2. анонимен - БРАВО!
15.03.2012 15:58
Няма да им се дадем, да се задавят с лифтовете си дано...:)
цитирай
3. kcekce - И бре!
16.03.2012 00:21
Долу Цеко от Алеко, Ей! Ей!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1158641
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662