Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2012 04:32 - Лъжи, полицейщина и простотия ще лишат България от гори
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3399 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2012 04:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мина и третият ден на активните протести срещу новоприетия Закон за горите. Добра новина - дори и опъващите се като магарета на Орлов мост медии вече се видяха принудени да отразят събитието:) Иначе се опитваха да го удавят в медийно мълчание и изопачаване на фактите. Една тъй наречена „информационна агенция“ например написа, че протестът бил „политизиран“ и че протестиращите скандирали „БСП“, а за финал добави и гадни забележчици и намеци, че недоволната тълпа „е съсипала природата“, газейки цветята край тротоара на Цариградско и че била съставена основно от „младежи, изразяващи любовта си към алкохола“. Друга медия пък явно има сериозен проблем с четирицифрените числа (сигурно журналистите й са напуснали училище във втори клас), защото „преброи“ само 500 протестиращи. Лъжи! Но нека продължим с лъжите по ред на номерата... 


 

Премиерът се бил споразумял с природозащитници „за компромис за три точки от закона“. Да бе, сигурно се е споразумял и слънцето да изгрее от Запад, или мъжете да имат месечен цикъл:) Според българското законодателство окончателно приет закон НЕ МОЖЕ нито да се промени, нито да се отмени от премиера. Така че въпросното споразумение в най-добрия случай е просто прах в очите, а в най-лошия – подкупване на въпросните „природозащитници“, като със сигурност и двете неща целят да се усмирят разгневените маси и нещата да си останат, каквито са. Истината е, че законът може да бъде спрян само с вето от страна на президента или в краен случай с помощта на Европарламента. Но Бойко Борисов няма никаква легална власт да прави „компромиси“ за точки от закона, което отново държа дебело да подчертая. И точно затова протестите ще продължат!


 

Още една доста неприятна лъжа – че протестът е политизиран, организиран от опозицията и подобни глупости. Странното е, че много обикновени хора подкрепят това мнение – толкова ли е трудно да разберете, че ние, протестиращите, просто НЕ ИСКАМЕ природните богатства на България да се продават безразборно и максимално лесно на търг, да се дават за експлоатация на всеки срещнат подплатен с пачки индивид и ПРИ ТОВА да си остават документирано „гори“ и „природен парк“? Наистина ли е ЧАААК толкова трудно да го разберете? протестираме ПРОТИВ даден закон, а не ЗА някоя нова политическа звезда. Честно казано, вече ни е писнало адски много от политици, а този закон го смятаме по-скоро за пълно беззаконие. Така че моля, престанете да ни закачате етикетчета с имена на партии и се замислете поне за момент каква е РЕАЛНАТА причина за пръв път от 1997 година насам да стават толкова бурни протести.


 

Ще ви подскажа – реалната причина е, че можем да търпим простотия, мръсотия, безпаричие и безработица и ПАК да останем тук, обичайки България, но не можем да позволим най-ценното ни, а тоест прекрасната ни природа, да бъде „склонявана към проституция“ и унищожавана по този нагъл начин. Затова коментарите на разни индивиди, питащи „къде бяхте, когато ни хапаха кучетата“ или „защо не протестирате срещу безработицата/данъците/ниските заплати и т.н.“ са неуместни – ние не се борим за интересите на ХОРАТА, а за интересите на прекрасните ни ГОРИ, които не могат нито да направят протест, нито да заминат в чужбина, ако тук им писне. Не омаловажавайте този протест, само защото не защитава пряко личните ви парични интереси или защото не се е намерило кой да организира протест за ниската ви заплата. Не е адекватно най-малкото.


 

Но да кажа някоя добра дума и за полицейщината. От една страна „добра дума“ го казвам съвсем искрено – пичовете явно бяха инструктирани да се държат по възможност културно. Намираха се разбира се разни твърде вживели се робокопи, които вече НА ТРОТОАРА бутаха грубо момичета върху велосипеди и при това крещяха. За тях добри думи нямам.


 

Неизвестно как за третия протест се събра толкова полиция, колкото не съм виждала дори при посещения на някой западен държавен глава:) Безкрайни кордони, заграждения, щитове, каски, протектори, истории... Разправя се, че са повикани подкрепления от цяла България. Брей, човек ще си каже, че гражданска война става или природно бедствие... А то какво било – цялата родна полиция е викната и мобилизирана, за да предотврати блокирането на един булевард:)) Именно за това е викната! За „усмиряване“ на някакви „буйстващи“ елементи не може да става и дума – един от основните лозунги на протеста е „Без агресия!“. Та, ако трябва да цитирам цифрата 500, спомената от медийните гении от БНТ, бих я асоциирала по-скоро с броя на мобилизираните за събитието полицаи. А май и за тях тази цифричка малее.


 

До какъв извод стигам – българската полиция се е концентрирала изцяло в единия си подраздел – КАТ:) Иначе защо полицията ще защитава един булевард, а не хората на него? И се надявам до някои от правоохранителите, които ни бутаха и дърпаха днес, да е достигнал смисълът на скандираните от нас лозунги „На кого служите?“ и „Ние сме държавата!“. Както и да са достигнали усмивките ни, идеите ни и мирните ни намерения. Днес един приятел каза, че най-сладкият сценарий би бил в един момент изправените срещу нас полицаи просто да свалят каските и да се включат и те в протеста. За това се иска само да бъдат сплотени - не могат да ги уволнят всичките! Но това за съжаление едва ли ще се случи...


 

И за финал нека споменем и простотията. Освен в репортажите на тъй наречените „медии“, които вече споменах ласкателно по-горе, простотията е разтресла като тежка заразна болест и голяма част от населението ни. Това прозира в безбройните коментари, оставени от видимо неосведомени и силно негативни хора, които БЕЗ да са били на протеста или да са проверили като хората за какво става дума, окачествяват участниците в него като „две хиляди наркомани“, изказват неподплатени предположения за стояща зад протестите политическа сила, оправдават своя собствен мързел и нежеланието да си помръднат пръста с „то нищо няма да стане, безсмислено е“; или, както споменах по-горе, се оплакват от липсата на протести по някакви други поводи. Впрочем убедена съм, че тези форумно-лаещи многознайковци не биха отишли и на някой протест от споменатите от самите тях – по-скоро ще се оплачат пак с някой коментар, че някакъв по-друг въпрос ги вълнува в момента и че за него митинг няма...


 

Редица други лайкучки се обадиха с коментари „тия протестиращи чели ли са го изобщо този закон?!“. Да, представете си, тия протестиращи са НАПЪЛНО наясно за какво е този закон:) И точно заради това са излезли на протест, а не защото са изпаднали във временно и масово умопомрачение или защото някой ги е подкупил. Човек, който си мисли, че 2000 души викат с часове по улиците, блокират движението и скандират без причина и без да знаят защо, сигурно е от онези „обществено осъзнати личности“, които са гласували на последните избори срещу раздадени кебапчета. С такива коментари оплювате сами себе си – те показват само невежество, липса на трезва оценка и тотално недоверие към човечеството като цяло. Моето доверие към човечеството се разклаща от корумпирани политици, некоректни медии и войнстващи негативисти като вас. Но намирайки се на смислен протест, сред позитивни, борбени и ЖИВИ хора, се зареждам с вяра, че и нашата ужасна малка държавица има някакво бъдеще. Ако младото ни поколение е такова, каквото го виждам на протестите и ако наистина успее да промени един фатален за природата закон, изразявайки позицията си, значи нещата далеч не са толкова черни и безизходни, колкото си представям:) Какво толкова им харесвам ли?


 

Първо – всички участници в протеста се борят за спасението на природата ни, а не за спасяването на дирника си. Не пискат, както е било години наред „Вдигнете ни заплатите!“, „Намалете данъците!“, „Платете ни парите!“ и „Намалете ни цените!“, а викат уверено „Искаме природа, не искаме бетон!“ и пеят „Хубава си моя горо“. Ако трябва да сравнявам първата „идеология“ с втората – нивото на този протест е поне с десетина етажа нагоре. И освен че не пискат в защита на гъза си, протестиращите дори СИ ГО РИСКУВАТ в името на една прекрасна кауза. Take that!


 

Второ – имайки предвид огромните стълпотворения и крещящата нужда да се направи нещо повече от викане на площада, протестиращите не си позволяват никакви волности и грубости, освен да преградят път с телата си. С викове „Без агресия!“ при това. Тоест – не се случва типичното за нашенските си простаци взаимно налагане с палки, дъски и винкели между протестиращи и полицаи, а напротив – напълно мирна и възпитана проява без провокации. Това само по себе си показва, че нивото на култура на участниците в протеста е повече от задоволително. Дотук нещата протичат около милион пъти по-мирно от един не особено важен футболен мач. Моля, оценете усилията ни да запазим приличие както от наша страна, така и от страна на органите на реда.


 

Трето – най-сетне виждам самоинициирано да стане едно истинско обществено събитие, а не поредния цирк. Протести против новия закон за горите се правиха и преди приемането му, над десет протеста имаше, всичките регламентирани и отново мирни. Никоя медия не ги отрази, никой политик не си почеса никой детероден орган, никой неразбрал така и не разбра, НИЩО не се случи. А протестиращите ставаха все по-малко и останалите все още на линия започваха да си викат тъжно „То няма смисъл“. Приемането на този скапан закон просто отприщи бента. Търпяхме много, търпяхме дълго, търпяхме какво ли не. Вече не искаме да знаем кой е на власт и какви точно далавери си е наумил. Просто искаме да запазим последното прекрасно нещо, останало в тази държава. Просто не искаме управляващи и „бизнесмени“ да се гаврят с живата природа и да оставят пустош след себе си там, където е имало вековни гори.


 

Ха, видях и коментари от разни „генийчета“ в стила „А, протест за софийски работи, мен София не ме интересува“:) НЕ Е за софийски въпрос протеста, а за ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ЗАКОН, касаещ цялата страна! Този закон си е едно живо разрешително за всеки разполагащ с пари индивид да си купи за 30 години част от ПРИРОДЕН ПАРК, да си изсече и построи там, каквото си реши... и при това въпросният парцел да си остане на документи „гора“. А какво ще стане след 30 години? Някой, който си е изпрал вече парите с това начинание, просто ще зареже построените си чудесии и ще си бие шута. И не ми казвайте, че държавата после ще подеме инициатива за разрушаване на въпросните постройки и залесяване на терена:) Не, ще се опита да го пробута пак на търг. Друг пък, след изтичане на въпросните 30 години, ще си преброи печалбата от изсечената дървесина и... също ще си бие шута. Да си купи още някоя горичка. Не бих се хванала на бас, че след 30 години Бойко лично ще отиде да сади дървета по планините:) А вие?


 

За мое огромно удоволствие успяхме да вдигнем толкова шум и трясък, че опозиционните партии надушиха еветуално повишаване на рейтинга си и започнаха и те да натискат президента да наложи вето на закона. Надяват се масата протестиращи да гласува за тях на следващите избори, явно:) На нас общо взето ни е все едно какво си мислят, но ето че дадохме тласък и те да се намесят. Значи все пак има ефект от действията ни;) Общо взето остана да кажа само едно, а тоест един от лозунгите ни днес: „Елате при нас! Протестът е за вас!“. И разбира се вече редовното „Утре пак!“:)




Гласувай:
2



1. kcekce - Вето!:)
16.06.2012 20:13
Казвам го със закъснение, защото досега празнувахме на двора:) Както се оказа, за да има ефект от протест, трябва да е по-многолюден, по-явен и не задължително регламентиран... Но нека не се отпускаме, чакаме да видим какво ще измислят на преразглеждането на закона в НС. И ако ПАК ощетява горите - ПАК ще сме навън и ще изкажем несъгласието си не по-малко активно!
цитирай
2. lutz - Силно!
17.06.2012 03:11
То така си и беше:
" Протести против новия закон за горите се правиха и преди приемането му, над десет протеста имаше, всичките регламентирани и отново мирни. Никоя медия не ги отрази, никой политик не си почеса никой детероден орган, никой неразбрал така и не разбра, НИЩО не се случи. А протестиращите ставаха все по-малко и останалите все още на линия започваха да си викат тъжно „То няма смисъл“. Приемането на този скапан закон просто отприщи бента. Търпяхме много, търпяхме дълго, търпяхме какво ли не. Вече не искаме да знаем кой е на власт и какви точно далавери си е наумил. Просто искаме да запазим последното прекрасно нещо, останало в тази държава. Просто не искаме управляващи и „бизнесмени“ да се гаврят с живата природа и да оставят пустош след себе си там, където е имало вековни гори.

И точно така ще се случи:
"

"Ха, видях и коментари от разни „генийчета“ в стила „А, протест за софийски работи, мен София не ме интересува“:) НЕ Е за софийски въпрос протеста, а за ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ЗАКОН, касаещ цялата страна! Този закон си е едно живо разрешително за всеки разполагащ с пари индивид да си купи за 30 години част от ПРИРОДЕН ПАРК, да си изсече и построи там, каквото си реши... и при това въпросният парцел да си остане на документи „гора“. А какво ще стане след 30 години? Някой, който си е изпрал вече парите с това начинание, просто ще зареже построените си чудесии и ще си бие шута. И не ми казвайте, че държавата после ще подеме инициатива за разрушаване на въпросните постройки и залесяване на терена:) Не, ще се опита да го пробута пак на търг. Друг пък, след изтичане на въпросните 30 години, ще си преброи печалбата от изсечената дървесина и... също ще си бие шута. Да си купи още някоя горичка. Не бих се хванала на бас, че след 30 години Бойко лично ще отиде да сади дървета по планините:) А вие?"
цитирай
3. kcekce - За да не се случи...
18.06.2012 03:31
ВСИЧКИ вън от вкъщи и на протест! Предлагат ни "кандидати" за гласуване, предлагат ни закони за спазване... Но в крайна сметка основната УЧРЕДИТЕЛНА власт е народът. Не го отразяват медиите ли? Ако няма къде да ни се чуе гласът - на улиците ще е;)

Като се наложи ветото видях един пич с ластички-наколенки, спортно облечен, слизащ от Витоша. Питах го "Планинар ли сте?". Той каза "Да". Казвам с усмивка - "Честито, наложено е вето на новия закон за горите". А той - "А ще пуснат ли лифтовете?"... xD НЯМА гласност какво и защо се случва, тази гласност явно трябва да е БУКВАЛНА, крещяща и блокираща кръстовища. Така най-малкото други хора и други държави ще имат шанса да разберат какво се случва...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1153141
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662