Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2013 07:17 - Една задължителна книга - „Книгата на черепите“
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2775 Коментари: 0 Гласове:
2



Заглавието звучи ТЪПО, обложката на българското издание също кънти на някакви пошли ужаси... Но романът няма абсолютно нищо общо с всякакви изтъркани от жанра си литературни излияния.

image

Цялото нещо е написано още през 1972 г., но се издава в България за пръв път през 2008 г. Огромна примка от време, в която са се променили много неща и събития. Но не и хората. А тези хора, описани в романа – обикновени, търсещи, съмняващи се, грешни, различни, опитващи се да вярват – са все така на линия.

 

Ако искате да чуете мислите на четирима УЖ коренно различни души директно, без бариерата, която прехвърля асоциативното мислене в изказани думи – тук ще намерите Рая си. И то предаден в отвратително богат език – жаргонът се преплита с латински цитати и исторически примери, описанията на младежки забежки се смесват хармонично с философски размисли за смисъла на живота и безсмъртието, битовите случки се пречупват през идеята за Бога и обичта към ближния...

 

Това е книга, сблъскваща противоречията, каквито се случват наистина. По начина, по който се случват – с мотиви от три-четири (и повече) страни, задължително различни, с разбирания, които са собствени в главата на всеки един индивид, с недоказана истина и доказателства за вяра, с тъжното и ужасно, което се крие зад красивата фасада и с идеалистичното и поквареното, което се крие зад грозната такава. С всичко общо, което има помежду им и с всичко различно, което има между тях.

 

И не дава никакъв отговор:) Или всъщност дава всичките отговори едновременно...

 

Остава ние да помислим дали сме готови да повярваме в нещо и какво сме готови да жертваме за него.

 

Най-силното произведение, което съм чела през последните пет (или повече) години и сигурно най-силното на Силвърбърг. Опознайте героите. Дори и да няма смисъл да ги опознавате. Книгата изразява толкова замислящо и вдъхновяващо декартово съмнение, че не бива да я подминавате за никакви черепи на света:)


* Специални благодарности на преводача Валерий Русинов, който е предал всичко по възможно най-пълния начин и сигурно наистина е "поживял" с тази книга доста време:)

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1159306
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662