Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2013 02:25 - Азбучната неграмотност – ракът на интернет
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20249 Коментари: 30 Гласове:
54

Последна промяна: 18.04.2013 05:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Разравяйки се из разни блогове - на нашия и на чужди езици - човек неизбежно се сблъсква с пълни куриози на НАЧИНА на изразяване на мислите и твърденията. Нямам предвид смисловите, стилистични, синтактични и правописни грешки (не че и там не липсват феномени...), а куриозите, достигнали наистина нови хоризонти на неграмотността или пък опитите да се ЗАТВЪРДИ ТВЪРДЕНИЕТО С ГОЛЕМИ БУКВИ И ВЪЗКЛИЦАТЕЛНИ!!!

 

Човек може да НЕ владее родния си език дотолкова, че дори азбуката да не умее да я скалъпи на достъпни за съзнанието на читателя думи. Или пък толкова да му липсва речник за изразяване на мислите му (дори при наличието на емотикони!), че да ползва странни методи за изтъкване на емоционалната си натовареност. Или може би на безсилието си да се изрази?..

 

Какво бихте си помислили за 4овек, който пи6е 4исла и цифри4ки вместо букви4ки на родната си кирилица? Честно, преди малко ме затрудни да го направя:) Но за много хора това е „нормален“ начин на писмено изразяване в нета, и то ако ги попитате „Защо бе, сине майчин?!“, ще ви отвърнат „По-лесно е“. Какво му е по-лесното? Да си се научил да пишеш на латиница + на български + с цифри, заместващи някои съгласни? Това наистина ли е ПО-ЛЕСНО от това да направиш нещата, на които са те учили в училище от първи клас – просто да пишеш на родната си азбука на родния си език? Ако изобщо ползваш клавиатура за писане, цялата моторна памет, необходима за бързото намиране на нужните бутончета, се изгражда максимум за ден-два. Стига изобщо да се ОПИТАШ да пишеш нормално, а не във формат „SMS от миналия век“ (когато не се поддържаше кирилица на повечето телефони).

 

Има и друга категория патологична азбучна неграмотност – хората, които умишлено пишат навсякъде българските си приказки само и единствено на латиница. Да, знам че някои живеят в чужбина и просто нямат кирилица. И не говоря за тях, въпреки че в повечето свестни български форуми си има кирилизатор и за тези жертви на обстоятелствата и географията. Говоря за азбучно неграмотните душички, които от наша си територия и от своите си оборудвани с кирилица устройства пишат упорито на латиница, може би за да изглеждат по-уместно цифричките на мястото на „ч“ и „ш“.

 

По правило азбучно неграмотните са помолили някого да им инсталира Windows-а (щото сами не могат) с български интерфейс, защото не владеят чужди езици. Странно защо им е нужен, като не обичат кирилицата? И ако изобщо се решат да пишат на кирилица (обикновено по крайно наложителни причини), ползват само Фонетик, а БДС го смятат за друга абревиатура – НЛО - и го отбягват със съответния ужас. Със същия ужас в очите търсят трескаво на клавиатурата къде е Щ на Фонетик - или Ъ, или Ю, или Ч... И целият този стрессс просто ги мачка – те се предават под „непосилното бреме“ на мисловната дейност и започват да слагат лесно различимите на клавиатурата цифри вместо буквите, които ги затрудняват. Аз лично се чудя как някой може да се стреми да си опрости живота, отбягвайки усилено умението да пише на собствения си език. Това със сигурност не повишава интелекта му, нито престижа му в очите на другите, нито шансовете му да си намери добре платена работа. Затова нека вкарам един показателен увод към следващия абзац: ТОЗИ ТЪЙ УДОБЕН МЪРЗЕЛ ИЗОБЩО НЕ ВИ ПРАВИ ЖИВОТА ПО-ЛЕСЕН!!!

 

А ето я и следващата тема – пристрастените към капс-лока. Хората, които изпитват нужда постоянно и на всяка дума да КРЕЩЯТ в писменото си слово, обикновено ползват и много възклицателни, за да „подсилят“ аргументите си. Отношението им е подобно на това да говориш ПО-ОТЧЕТЛИВО И ПО-СИЛНО на чужденец, за да те разбере по-добре на твоя си език. И ДА ПОВТОРИШ, АКО НЕ Е СЪГЛАСЕН!!! Ще ги разочаровам сигурно – всичките тези главни буквички нямат търсения ефект. Защото просто не открояват абсолютно нищо от общото съдържание, а само показват, че написалият ги индивид не е съвсем наред. Виждайки такива БУКВИЩА!!! хората най-често си представят един крещящ и плюещ насреща им маниак, разпенил озъбена уста. Ако посланието е много позитивно и изпълнено с ЛЮБОВ, СЛАДКИШИ И ЦВЕТЕНЦА!!!, единствената разлика е, че разпенената уста на маниака изглежда фанатично ухилена. Направо си го представяте как се потътря към вас, крещейки ХУБАВИ НЕЩА!!! и посягайки с ръце да ви прегърне – и да ви удуши в прегръдката си за вечни времена, пускайки лиги отгоре ви.

 

Напоследък наблюдавам и други куриози – откроЯването на нЯкакви буквиЧки от текста поради неизвестни на науката причини. При това без никаква връзка с ударението в думата (поне това да беше...). Един автор в блог.бг си озаглавЯва постоянно така постингите, а съдържанието им е написано с капс-лок и грешки като „ШЕПЕХОДНАТА ПЪТЕКА„. Имайки предвид възможността всеки постинг да се чете и редактира многократно, не виждам причина човек да ИЗТЪКВА ТЪПОТИЯТА СИ!!! с набиващи се на очи главни букви.

 

Та затова моля най-неучтиво всички пишещи в нета – бъдете поне на ниво трети клас и се напънете малко да изразите мислите и емоциите си разбираемо и грамотно, а не по пътя на най-ниското съпротивление, вървящ по законите на физиката надолу и довеждащ в писменото слово до най-големите говна. Много помага упражнението да си прочетете великото изказване втори път – преди или след постването – и да редактирате съдържанието. При това представяйки си, че сте абсолютно незапознат с ВАШАТА НЕВЕРОЯТНА ЛИЧНОСТ!!! читател. Пробвайте, поне се опитайте, защото в крайна сметка следващото поколение малко или много ще се учи от това, което вижда в нета. И ако вижда кота „нула“, най-много да падне по-ниско и от нея...

 

 




Гласувай:
56



1. tanyaivanova - Понякога нямаме избор, не мога да ...
13.04.2013 06:53
Понякога нямаме избор, не мога да чатя на българска азбука, защото трябва да превключвам между две програми http://translit.cc/ и http://www.facebook.com/ или скайп. В сайта се старая да пиша на правилен български. Това, че много хора правят правописни и стилистични грешки дразни най-вече грамотните в сайта, които са твърде малко.
цитирай
2. анонимен - Писането на шльокавица е просто ...
13.04.2013 07:40
Писането на шльокавица е просто отвратително, но и нашите мъдреци от БАН за толкова време не изготвиха една задължителна транслитерация, за да няма творчество в тая посока. Браво за постинга!
цитирай
3. alienzia - Положението е ..
13.04.2013 07:45
..трагично, прав си!
цитирай
4. pitwasilew - Пък аз обещавам не по 1 път, а по 3 пъти ...
13.04.2013 14:08
Пък аз обещавам не по 1 път, а по 3 пъти да си чета написанато преди да го публикувам, да използвам и редактора на "Уърд" и не на последно място да не пиша докато пия или съм пиян.

Аз пък се чудя на тези хора, които не само в интернет, а в писмената си реч като цяло пишат цифрите и числата. Например:три, шестдесет и шест. Да не би да имат нещо против арабските числа?
цитирай
5. zarenkow - Браво , само две грешки до тук. :-)))
13.04.2013 14:09
Избора на фонетична клавиатура не разбрах защо да е лош. Удобен е и само заради това не може да е лош. То смисъла в голяма част от написаното липсва, та правописа.
До такава степен не се разбираме, в такъв Вавилон сме , че правописа е "последната дупка на кавала".
цитирай
6. bleckram - То да са само две...
13.04.2013 15:59
zarenkow написа:
Браво , само две грешки до тук. :-)))".


..........
" Или пък толкова да му липсва речник за изразяване"... "
(в училище не ни ли учеха, че изречение, не се започва с "или", "но", "ако" и т.н.?

"Напоследък наблюдавам и други куриози – откроЯването на нЯкакви буквиЧки от текста..."
(това е бъг на системата, обърни се към админа на Блог.бг, повечето от заглавияте излизат така)

„ШЕПЕХОДНАТА ПЪТЕКА „...(
е техническа, а не правописна грешка. Неправилно разположение на пръстите)

В 02:25 през нощта, да се занимаваш с правопис, при положение, че постът ти бъка от правописни и стилистични грешки, ми изглежда доста странно.

цитирай
7. kapricia - :о)))
13.04.2013 17:52
Ох, не че не е вярно, но не вярвам да накараш мързеливите неграмотни душички да се вземат в ръце и да пропишат на родния си език. Аз лично в качеството си на учител за около година и половина навремето се сблъсквах със същите проблеми не в интернет, а в ученическите тетрадки. И да, отговорът винаги беше "Ами по-лесно е." или в по-редки случаи "Така съм свикнал/а."
Между нас казано, умирам си от кеф, когато някой такъв седне на моя компютър - умишлено съм махнала фонетиката. И се почва едно пъшкане, едни мъки сизифови... Чак мило ти става на сърцето! :)))
Поздрави! :)))
цитирай
8. zarenkow - Упорито не разбирам ,
13.04.2013 18:00
какво против фонетичнтата наредба имате. Всичко , което може да се напише на БДС стандарта , може и на фонетичната подредба , с тая разлика, че е по лесни и на свикналите с БДС им е трудно. Всеки знае, че когато често се налага да се сменя кирилица с латиница е по лесно на фонетика. Напишете ясно , какво против подредбата имате. Върхът е радостта на учителя от страданието на някой без значение дори повода. Има ги всякакви.
цитирай
9. tera - И аз не разбирам какво лошо има в това да се пише на фонетична кирилица?!?
13.04.2013 18:29
Особено за хора, които пишат и на чужди езици, съответно на латиница, е пълна лудост да пишат на кирилица по БДС. За какво им е да помнят две подредби на клавиатурата, след като с фонетичната се справят чудесно.

Лично за мен е пълен архаизъм да се пише на БДС кирилица, а не на фонетична.
цитирай
10. carmen - ". . . хората най-често си п...
13.04.2013 18:51
"...хората най-често си представят един крещящ и плюещ насреща им маниак, разпенил озъбена уста..."
тази представа се намества в едно чувствително съзнание и без непременно да я породят големи буквища, като например четейки някои гневни и тихо изречени пасажи от гореизложения, емоционален изпъстрен с "цветисти" изрази и метафорки, текст
цитирай
11. psih - :)
13.04.2013 20:21
Хората не четат. Затова и не могат да пишат.
цитирай
12. porko - Обещавам!
13.04.2013 20:40
Аз пък обещавам да не пиша постинги, за да не дразня грамотните!
цитирай
13. terca - Добър вечер на Авторката и всички останали.
13.04.2013 21:30
Аз съм един от хората, които използват главни букви не както е прието в българския книжовен език.
Не смея да твърдя, че го владея перфектно макар, че все пак съм убеден, че е поне малко над средно ниво.
Имам си собствени причини да използвам главните букви с това, което влагам в това и за мен си /не ангажирам никого със съгласие по въпроса/ това е оправдано /и в някои случаи дори необходимо/.
Използвам също много препинателни знаци, поставени не там, където е необходимо.
Не смятам обаче, че това трябва да е определящо при преценката спрямо този, когото четеш ТУК /ето например сега не крещя, както е всеобщо прието да се третира в НЕТа използването на главни букви, просто подчертавам натъртването към мястото/.
Сега:
Към Авторката /ето сега с главната буква тук се прави опит да се отдаде почит на този, към когото се обръщам/:
Тук, в НЕТа /поне към настоящия момент/ често се греши в преценката. Както не веднъж съм казва /не тук де/ това основно произтича от "осакатяването" на изразните средства.
Колкото и да ни дава нови, понякога доста по-силни и образни "инструменти" за изразяване, липсата на интонация, модалност, да не говорим за жестове, мимика, език на тялото и т.н. комуникацията наистина се явява "осакатена".
Обикновено четящия възприема тези липсващи характеристики, които споменах пречупени през личностната си призма, която, ако щете често се явява дори зависима от моментното му състояние.
В един момент сме гневни, ядосани, раздразнени - и всичко /или поне повечето неща, които четем ни се струват арогантни, изкрещяни, упрекващи и прочие.
А това може изобщо да не е така - Авторът на думите може да е вложил точно обратната емоция.
Дори съвсем наскоро именно тук ми се случи точно това - в едни думи аз вложих шега, а от Отсрещния беше възприето като обида. Защо? Защото той/тя/то не чува интонацията, закачливата нотка в гласа. Защото думите тук са без глас.
По тоя повод дори ще задам един наречете го проучващ въпрос:
цитирай
14. terca - Как бихте оценили един блог /приемете сайт, защото то технологията е една и съща/...
13.04.2013 21:57
... който Ви дава следните свободи:
Първа "свобода": Възможност за "транскриптиране" на "шльоковица" или "маймуница" както я наричате?
Аз никога не съм и не ще използвам нещо от сорта, цитирам един коментар, който гледам преди малко в не-блога ми:
17. equilibrium913 - :D :D :D
10:25
ni6to ne razbrah ama are
osobeno tva za rovera
a i za 4asa ne pozna ama to modovete nema kak e da go znaiat de
Това е направо мъка за очите ми.
Ще го прочета, дори схвана, но...

Между впрочем понеже някой по-горе споменаваше фонетична и БДС подредба...
Нещо не схващам как това се явява проблем, при положение, че за четящия резултата е един и същ?
Или аз греша? М?!
И да не говорим пък, че БАН-забележката няма резон за това, което се коментира - Нали правилно съм разбрал, че говорим за комуникация "човек-човек", а не "РС-Устройство"?!

Втора "свобода": Възможност за OLE директно тук, в блога /сайта/ и то независимо дали в сесия на тема /пост/ или такава на коментар или лично съобщение.
/Не възприемайте OLE на дребно моля/.
Имам в предвид възможност за вграждане на всичко - като се започне от графика /и то без "ограничения" във формата, "Инвестор"/, премине се през звук /отново без ограничения/ и се стигне до видео /независимо дали динамично или "качено" /споменах ли без ограничение?!//.

Трета "свобода": /тя в доста по-професионална форма вече беше засегната, но за да не "ощетяваме" свикналите с писането в чат-сесия/ Възможност за използване на емот-икони отново където и да е от изброените по-горе сесии.
И това ме подсеща за:

Четвърта "свобода": Отворен чат-рум било то като общ с или без изискване присъединяване с ник /определяно от "отворилия" рум-а/ и възможност за ограничаване било то броя на участниците, било то самите участници, които да и имат право на достъп до конкретния.

Е... отклоних /ли?/ се от темата.
Защо пиша така /ли?/.
Много просто.
Защото това не е изобщо отклонение, а е по-скоро едно описание как нещата биха придобили други измерения и няма да има теми като тази.
В смисъл /за да не обидим Авторката/
цитирай
15. terca - Отварят си там поклонниците на "шльокавицата" един чат-рум и... си се забавляват без да се набиват в очите на по-сдържаните.
13.04.2013 22:01
Нима не е така в реала?
Младежите - в дискотеката /някои в такава, в която се слуша предимно рап, други в такава с рок.../.
Средното поколение - в ресторантите /едни в по-скъпи и изискани, други в по-обикновени.../

А "останалите" /от поколенията/ - или на работа - или в къщи пред РС-то /в блог и то бг/
ха ха ха
Шегувам се, но...

Поздрави на всички и Успехи!

ПС:
Шесто правило на Финейгъл: "Не вярвайте в чудеса - използвайте ги."

ПС2: Забележката за самопроизволните главни букви в заглавията е резонна и хвърля в тъч-а, но... "нЕ'ам нерви и и"
цитирай
16. kcekce - zarenkow
14.04.2013 10:40
zarenkow, обясних кристално ясно в постинга, че горките почитатели на цифричките просто ги мързи да си намерят необходимите буквички на фонетик:) На БДС не биха имали този проблем, защото на кирилизираните клавиатури в БГ е обозначен именно БДС;) Иначе всеки да си пише, както му е удобно и с каквото му е удобно.

bleckram, не е грешка да започнеш изречение с "или" xD Говориш ми врели-некипели. "Шепеходната" пътека явно е техническа грешка - това не пречи авторът изобщо да не си е прочел постинга дори ПЪРВИ път, за да я види и поправи.

Мерси на всички за интереса, статистиката на прегледите на този постинг направо ми издуха шапката:)
цитирай
17. kcekce - terca,
14.04.2013 10:51
извинявай, ама затвърждаваш лошата ми представа за почитателите на капс-лока, към които се вписа чрез самопризнание:) В цялата ти тирада от ТРИ коментара виждам патологична многословност и непознаване на постинга, който коментираш. Защото споменах изрично в него, че става въпрос за капс-лок ПОСТОЯННО И НА ВСЯКА ДУМА. И че читателите възприемат по някакъв начин БУКВИЩАТА на капслокиста, а не че той наистина е озъбен маниак. Искаш да те разбират по-добре? Ами пиши така, че да те разбират. Поясних по-горе и за фонетик/бдс. Някой се изкоментира по-горе относно метафорките ми - аз всъщност съм краен буквалист, и то изчерпателен. Четете и ще разберете;)

Тук настана такава боза, че се замислям да изтрия по някое време всички коменти към постинга:) Надявам се да не ми се сърдите, няма да е критика към никого, ами по-скоро угаждане на чувството ми за естетика;)
цитирай
18. kcekce - Пак до bleckram
16.04.2013 22:46
От нямане какво да правя хвърлих 3-секунден поглед върху блога на bleckram. Аз говоря в постинга си за "ниво трети клас" и изобщо не се и опитвам да визирам стилистичните, синтактични и правописни грешки. Но щом като насреща ми излиза "голям критик", който е "безупречно грамотен", ще го помоля да провери пак дали пълен/непълен определителен член се пише на подлог или не. И да отбележи факта, че пунктуационните правила на българския език ни учат да слагаме запетайката преди "при положение че", а не пред "че"-то в цялата работа.

Ухх, много обичам да ме поправят грешници */щастлива усмивка/*
цитирай
19. kcekce - До pitwasilew
18.04.2013 05:14
Сори за закъснението, трябваше първо да оборя явните недомисляци, преди да се заям със замислящите се:)

За изписаните с думи числа - постоянно се замислям за това, защото превеждам филми за дублаж. Цифричките се "изчитат наум" по различен начин в зависимост от контекста и значението им. Примерно "2009 г." ще го чуеш в главата си като "две и девета", неизкореним навик. Но ако напишеш "21-ият пострадал", самото число може да спъне четенето на "двадесет и едно...ъъъъ...първият...":) Затова чувам в тиквата си всяка цифра, която изписвам с арабски числа или букви. Трябва да се предаде цялостно и гладко речта. Ако има някакви странични акценти, напълно уместно е да си го изпишеш с буквички числото. Може дори да е с цел открояване на жестоката статистика - не жалкото 120, което звучи като лев и двадесет стинки, ами СТО И ДВАДЕСЕТ, да се накърти в канчето на читателя един вид:) Всички рекламни агенции са го хванали този трик, а простосмъртните ще се правим, че не го знаем:) Какво е 1.99 лв.? Нещо, дето цъка твърде много деветки и дълги за изказване цифри, но после се замисляш и си викаш "Аааа, под два лева е!". И се чувстваш геройче, смъкнало числото надолу... От началото на 90-тте чакам този тъп трик да спре да действа, но явно все така работи, щом продължават да го ползват...
цитирай
20. zlokuche - Евала!
18.04.2013 23:47
Евала!
цитирай
21. terca - Of/,d leé,!
18.04.2013 23:57
Нарочно оставям заглавието както се получи неволно. Хайде замисли се защо го направих.
Този път няма да съм "триадословен", но пък да поясня, че явно ти пък не си разбрала идеята на моите три коментара. Огледай ги, моля отново и съм сигурен, че ще я прозреш.
Уточнявам, че поста ти съм го прочел по диагонал, както и коментарите отдолу. Това го казвам не, за да се извинявам, защото за себе си и написаното от мен не виждам да има нужда.
Не очаквай коментиращите под темата ти да говорят и вземат отношение конкретно по нея и да са разбрали "кристално обясненото" от теб, така, както на теб ти се иска. Когато озвучаваш /не съм сигурен, че за озвучаване идеше реч, но не ме разстрелвай сега, че не съм прочел, а коментирам, защото аз пък ще те сложа в една друга категория/ филм нали не очакваш Зрителя да го възприеме точно с емоцията, която ти влагаш при озвучаването?
Защото, ако е така, според мен постоянно ще си разочарована, пък дори и да не го знаеш.
В "триадословните" си коментари, които се родиха като идея в момента на писането им и сигурно ще станат както споделих вече с една моя Приятелка /нещо против, че написах Приятелка с главна буква, засвидетелствайки й различния статус спряма други приятелки?/, че ще дам задачката на сина ми за лятна заигравка, се заговорих със себе си за създаването на блогова среда, в която ограниченията на изразните средства ще бъде много по-малка.
Нещо против, че нахвърлях бележките си тук, при теб и дори с мисълта, че ще се сондира мнението на поне 5 човека, които да кажат "да, това ще помогне за разбирането на същността на изказваното" - "не, това ще попречи да се схване точно какво е искал да каже говорещия"?
Защото, ако имаш против - имаш си възможности за модерация.
/аз пък за анти-модерация/
Имай в предвид, че тонът ми е плавен, нормален, мил - не заядлив, както сигурно остро изглежда мисъл та и думите ми.
Не мислиш ли, че щеше да липсва нуждата от това уточняване, ако го кажех /с глас, думи/ и ти/той/тя/то го чуе? в едно с тона?
Успех
цитирай
22. terca - ПС:
19.04.2013 00:01
Не влизай, моля те в не-блога ми, защото последните неща, които сме "ръсили" с разни френдове и други...
Ще те принудят да ме сложиш направо... под капслок-а
/дори притиснат с табулация към ескейп от хората с капчица езикова и писмена култура/
Но...
Тук се /И/ забавляваме
/в дискотеката музиката често гърми - не е като в панелката примерно в къщи.../
цитирай
23. zarenkow - " На БДС не биха имали този проблем, защото на кирилизираните клавиатури в БГ е обозначен именно БДС"
22.04.2013 10:21
Това е доста извън действителността. На огромен брой клавиатури изобщо няма кирилица. Липсата и е предпоставка за проблеми, особено за хора, които не са много на ти с компа. В крайна сметка всеки минава през това и никой не се е родил научен на атавизма БДС . Естествено е да търсят решение, а те понякога са дори оригинални, с цифри да речем. При това има и друга мотивация, опит за някаква изява с големи букви , в което няма лошо.Нима не е все едно , че пишем с големи букви , когато преекспонираме един проблем, като този тук. Всичко това, дори да е израз на незнание, не е повод за никаква язвителност и нетърпимост, а разбиране, търсене на всички причини за явленията и интелигентен опит за корекция. В противен случай ще се заразим и с хепатит-с на интернета.
цитирай
24. kcekce - Напомням за глухите/слепите:
22.04.2013 18:27
КИРИЛИЗИРАНИТЕ клавиатури в БГ... Т.е. клавиатури, на които изобщо е обозначена кирилица. Щото цялото останало "кирилизиране" си идва от компютъра.

И защо пък БДС да е атавизъм? Най-малкото самата подредба на бутоните му е предвидена за удобно писане на нашия си език, с оглед на най-често срещаните комбинации от букви в думите. Както може би знаеш, руската кирилизирана клавиатура е с друга подредба - и това не е случайно. На мен лично чисто от професионална гледна точка ми е по-приятно да пиша българския език на БДС, а английския и латиницата като цяло - на qwerty. Така ми е по-лесно да превключа пълноценно моториката си за правопис на дадения език. И автоматично изключва вероятността да се изразявам с четворки и шестици на мястото на буквите, да слагам w вместо v на английски и т.н. Познавам много интелигентни и грамотни хора, които пишат перфектно на фонетик. И на мен не ми е никакъв проблем при нужда да пиша на фонетик, но самата пръстовка е по-неудобна. А балъчЕтата май имат нужда да си прочетат буквичките на клавиатурката, за което им препоръчвам горещо да си купят кирилизирана клавиатура за 15-20 лв. и да си активират БДС;)

Не е нужно да си много "на ти с компютрите", за да потърсиш и на фонетик дори къде се намират ч, ш, щ, ю, я, ъ, ь, ц и й. Просто броят на неизвестните става доста голям, а част от гореспоменатите букви се намират на майната си в "предградията" на нормалното "буквено поле". При БДС такъв проблем просто няма.

А за търсенето на "причините за явленията" - да, намират се лесно. Ниско интелектуално равнище и брутален мързел... Не мисля, че трябва да се поощряват с излишно великодушие и разбиране. Разбиране можеш да проявиш и към Чекатило с „причина“ трудното му детство. Стане ли дума за нещо, засягащо общуването с други хора, всички трябва да потърсим общи допирателни, за да бъдем разбрани. Например простите правила на правописа. Ако всеки си пише така, както му скимне, спокойно можем да си пишем и на различни езици и да очакваме "разбиране".
цитирай
25. kcekce - terca
22.04.2013 18:56
Мисля си, че не само няма да "сондираш мнението на поне 5 души", но и аз ще съм единствената, която е прочела километричните ти коментари. Другите ще ги скролнат и ще четат останалите коменти.

Искаш да създадеш тепърва блог за "по-свободно" изразяване??? Честно, хвърляш ме в недоумение кой кога и на кого е забранил да пише свободно ТУК, в блог.бг. В повечето форуми, в които съм регистрирана, се изисква да се пише на кирилица, когато се пише на български. В литературни местенца като "откровения" не се толерират латинизирани изказвания и неграмотни публикации - и това си е нормално. Може би искаш да пишеш българска поезия на латиница? Или художествена проза? Не чаткам каква по-широка свобода дириш от тази, която вече си я имаме. Самият стремеж към тази глупост ми нашепва някакво странно послание от типа "Нека всички пишат като идиоти, за да не изглеждам аз като тъпак на фона на умните". А този спад в писмената култура се случва така или иначе и именно това е причината да напиша постинга си. Езикът се развива по естествен път - приема чуждици, жаргонни думи и емотикони. Няма нищо лошо в това. Но хората масово си ЗАБРАВЯТ АЗБУКАТА:) По-горе учител спомена, че децата пишат с четворчици ч-то в тетрадките си. Според теб това е похвално, така ли?
цитирай
26. zarenkow - Повтарям за тези, на които се налага да се повтаря
22.04.2013 19:07
Огромен брой клавиатури нямат кирилица и съвета да си вземат клавиатура с кирилица е най малкото на несведущ. Хората имат таблети , лаптопи и други устройства с виртуални клавиатури, на които ако не невъзможно, е доста неудобно да се прикачи и клавиатура. БДС е атавизъм, защото е такъв. Направете статистика , колко хора ползват БДС и от кои години са ползвателите му и ще цъфне атавизма. За трудното детство на Чекатило бих проявил интерес. Колкото и да ви е чудно има причини за психопатията му и най вероятно е детството му. Често трудното детство прави хората агресивни , нетолерантни и твърде строги към другите. Лекарството е любов към другите такива , каквито са.
цитирай
27. kcekce - zarenkow
22.04.2013 20:18
С теб поне си говорим на един и същ език, ама нещо пак бяга разбирането, за което говориш:) Има си решения за всеки проблем. Ако търсеният и желан лаптоп няма разпечатана на клавиатурата кирилица, в сума книжарници и във всички "Офис 1" се продават лепенки с буквички:) Струват левче, ако не ме лъже паметта. В специализирани печатници/сервизи може да се поръча разпечатка на кирилица върху съществуващата клавиатура, не съм сигурна за цената, но няма да е над 20 лв. С малко търсене се намират такива опции, примерно за 20 сек. търсене/четене намерих това: http://hardwarebg.com/forum/archive/index.php/t-185467.html

Нямам нищо против да обичам ближния си, "лекувайки го" с това:) Но нека не "разболяваме" хората да си мислят, че нещо елементарно е нерешим проблем и неграмотността им е неизбежна, просто защото живеем в мирно време и си нямаме достатъчно дертове:) Независимо дали е от гледна точка на запаметяване на местата на буквите, обозначаване на същите по клавиатурата или ползване на определен кодек - при желание човек МОЖЕ да пише нормално на кирилица.
цитирай
28. kcekce - BTW
22.04.2013 20:20
Проявила съм отдавна интерес към биографията на Чекатило и затова го дадох като пример:) Разбирането на нещо не винаги е повод да го толерираш, поощряваш или приемеш като нормално.

+ хич не вярвам на таблетите да не може да се инсталира сензорна клавиатура на кирилица... Много крив пример бяха тези таблети, съвсем сериозно.
цитирай
29. zarenkow - Бяга разбирането.
22.04.2013 21:59
Примери: 1. Прекалено острото и поучително отношение, губи се мярка. Разбира се мярка по моите критерии. 2. ". обичам ближния си, "лекувайки го" с това" , ближния не е болен, различен е , лекуваме с любов себе си. 3. " да го толерираш, поощряваш или приемеш като нормално." не е задължително да са в един кюп. Може да не толерираш о поощряваш , но да приемеш за нормално. 4. Едно от най безсмислените и жестоки упражнения е вменяването на вина в другите. С това ние не ставаме по прави, и пак за кирилицата наистина няма невъзможни неща и също истина, е че има доста неудобни проблеми и дадености. Абе казано, е не съди за да не те съдят. :)
цитирай
30. kcekce - Криворазбрана цивилизация:)
23.04.2013 03:07
Сега пък някакъв агресор и рецидивист ще ме изкараш:) Когато ти кажат с добро "Абе пич, не е готино да сереш тук точно насред цялата компания, щото ще мирише - що не пробваш тоалетната?" - това вменяване на вина ли е?:) Дядо ми ми разправяше, че приятел ти е този, който ти посочва грешките, а не този, който те ласкае. Ако не му го каже никой на човека, всеки следващ ще се изсере на същото място, а след десетия ще започнат да серат и наоколо. И "кръгът по водата" ще се разшири до безкрай, докато не се удавим всичките.

Не съдя никого - просто се опитвам да дам един глас "за" нашия малък и губещ се език в нашето малко и губещо се в желания за емигриране общество:) След доста годинки безвъзмездна и постоянна добрина установих, че на част от хората това "добро" им влияе като огромно ЗЛО. Сядат си на гъза и си мислят, че целият свят им е длъжен да им оправя живота, сметките, личните отношения и правописа:) И да ги разбира при това - колко изстрадали и онеправдани са.

Аз съдя себе си и своето си битие в сравнение с това в Сомалия (примерно). И се смятам за отвратително облагодетелстван от съдбата човек. Но малката ни България е пълна с хора, които успяват да се хранят стабилно и редовно, да си плащат тока и нета, и при това да се ОПЛАКВАТ, че клавиатурата им е мноооого трудна...

Е чак под това ниво няма да падна, а не искам да падат и други. Всички сме звена от веригата в обществото и му влияем малко или много. Не е въпросът кой е виновен, а кой прави хубавите неща. Ще ми се да са повече хора тези, които не ги мързи. А дори и мързеливите се нуждаят от стимул.

И вече офтопик - да се извиня, че съм написала Чикатило с "е". Тъпа моя си грешка, която не пречи все пак да почетеш какво е правил той;) Не приемам за нормални действията му, както и по-голямата част от човечеството не ги приема за нормални. Ако убиваш и ядеш произволни хора - извинявай, не исках да те засегна с този коментаррр....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163592
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662