Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2014 00:50 - Трябва да погледна прогнозата... и небето:)
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2194 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 20.05.2014 01:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Ех, как се надявам да съм си здрав!.“ - това е първата мисъл на всеки, усещащ нещо силно-не-наред в тялото си:) „Ама дай все пак да проверя“ е здравата мисъл в случая. Но сме склонни да съдим за нещата и да действаме, подтикнати само от един източник:)

 

Едно мога да ви кажа със сигурност – тази стратегия е губеща. И то във всеки един аспект от живота. Ако сте си проснали прането навън – не се доверявайте само на прогнозите, излезте навън, погледнете небето, подушете чисто животински какво според вас ви очаква от тази влажност... Може пък точно над вашия квартал да има облак? Или пък навсякъде да предсказват дъжд, а вие да гледате звездното небе и пълната луна и да надушвате хубавото време с целите си ноздри...

 

Милиони хора в нашата сладка държава са си изпатили от некомпетентни или небрежни лекари. Лошото е, че някои пациенти дори не го осъзнават („Защо пък не ми мина артритът от това скъпо прахче?“). НЕ ОЧАКВАЙТЕ да получите адекватно лекарско мнение от произволни лекари! Може да ви няма нищо и да извадите късмет, но други хиляда ще се нацепят на дедовия дебел. По-младите и нови добри лекари ще се докажат върху други доволни и неотбиращи пациенти. И ще чуете за тях, ако поровите. Нали това са принципите на действащия ни демократичен капитализъм – всеки има право да си практикува професията и печалбата му зависи пряко от броя пациенти? Не давайте пари и „кредит“ на касапи.

 

Като начало - ИЗБЕРЕТЕ си наистина личен лекар. Нека бъде ЛИЧЕН. За милиони хора в здравната каса е някакво невероятно тайнство това, че МОГАТ да си изберат и сменят личния лекар. И една малка изненада (надявам се да не е изненада, впрочем) – отдавна вече не се изисква личният ви лекар да работи във вашия квартал по местожителство.

 

После – имате здравословен проблем? ИЗЧЕТЕТЕ целия Гугъл и цялата БГ-мама (сори за препратката, ама там има най-много теми и мнения от пациенти) и си преценете риска. Отидете при ИЗБРАНИЯ си личен лекар и поискайте направление, за да отидете при ИЗБРАНИЯ си специалист! Не очаквайте всеки общопрактикуващ лекар да знае всичките най-добри специалисти за вашия конкретен проблем. И „погледнете небето“ - припомнете си кои от вашите познати са имали подобен проблем и просто ги питайте към кого са се обърнали и какъв е резултатът... Омръзна ми да гледам окуцели, осакатени, отровени с медикаменти (със значителни странични ефекти) индивиди. Използвайте го този мозък!

 image

Днес по случайност чух две покъртителни „здравеопазващи“ истории, и то за малки деца. Първо – съседката по стая на майка ми в ортопедията сподели, че някой си педиатър бил предписал на бебе на 7 дни (подчертавам – СЕДЕМ!) антибиотик, защото не можело да суче. Родителите (за щастие) послушали фармацевтката в аптеката, която казала „Тая луда ли е да предписва ТОВА ТОЧНО на новородено?!“. Вместо въпросния химикал (не знам в случая как е, но предписаните НЕ по предназначение лекарства обикновено струват над 40 лв.) аптекарката предложила мехлем. Който оправил проблема на бебето веднага. Втората „бебешка“ драма – ей сега се видях с един приятел, дето има детенце на около годинка. Детенцето кашля. На втория ден кашляне татко отива с щерка си на преглед СЪС ЗАПИСАН ЧАС и чака един час отгоре. А чакалня НЯМА. Чака отвън на улицата. Каза ми, че такива ситуации са се случвали и зимата, в едни просто „перфектни“ за болно дете атмосферни условия.

 

Моля ви, избирайте си лекарите! МНОГО старателно и по МНОГО информация относно:

 

1. Компетентността, пунктуалността и „ефективността“ на специалиста;

2. Условията на прием (има ли чакалня, няма ли, дали чакалнята, в която водите бебето си, е обща с инфекциозно болни и т.н.);

3. Специализираната апаратура, с която разполага въпросният специалист; или за която знае много добре къде да намерите и при какви условия (оказа се, че дори платен ЯМР може да се направи зле);

4. Екипът, с който работи избрания от вас специалист. *

 

Всичко това може да се проучи в интернет или по телефона, за Бога! Инвестирайте това „изгубено“ за проучване време в здравето си! Тялото ви го заслужава и ще си върне „инвестицията“ в дългосрочен план;)

 

Всичките тези неканени съвети ги давам само въз основа на реални случаи. Как ви се струва ситуацията на 20 години „уж“ да ви оправят само един менискус по спешност в ИСУЛ (и „уж“ всичко да си е наред иначе) и оттогава насам да отлагате момента на сменяне на колянната става с изкуствена, защото хрущялът е в неподлежащо на възстановяване състояние? Как ви се струва да ви пратят на невролог, ако имате натрапчиви суицидни желания, съчетани с желанието да убиете и семейството си? Как ви се струва да ви кажат, че имате РАК на яйчниците, а четвъртият поред специалист да отхвърли тази диагноза поради липса на каквито и да било признаци в кръвната картина (която и предните са видели, но не и прочели)? Как ви се струва да ви кажат в Пирогов „Ще те режем, скъсан менискус“, да отлагат само заради евентуалните алергични реакции (3 дни алергозан профилактично) и навреме да си намерите с връзки читав ортопед-хирург, който да каже, че преди да е спаднал отока нищо не се реже? И всъщност нищо скъсано да няма? Какво ще кажете за предписването профилактично на „Биолин“ от АЛЕРГОЛОГ, преди операция и без тестове на препаратите, които ще се ползват върху пациента, който има записани алергични реакции в миналото?

 

Пазете се! Гледайте прогнозите, които ви дава един специалист, гледайте „прогнозите“ си и при друг специалист, най-добре препоръчан от излекуван приятел, минал през десетима лекари. На трима мои млади, здрави и прави приятели са им казали погрешно (не знам дали е от незнание или умишлено), че имат рак или левкемия. На една близка приятелка и на една позната са им направили най-касапските на света операции на коляното, които осакатяват безвъзвратно за цял живот.

 

Извинявам се, ако съм ви стреснала – не е нужно примерно да се чувствате на нокти всеки път, когато влизате в операционната:) Просто си проучете нещата преди това, чуйте няколко мнения – примерно от доволни пациенти, които ви препоръчват лекар в дадената сфера. Ако си изиграете добре мисловната дейност, МНОГО вероятно е да попаднете на наистина ДОБЪР специалист, който ще ви реши здравословния проблем, вместо да ви кара да висите в чакалнята му до безкрай, да ходите на патерици цял живот или да плащате стотици левове за абсолютно ненужни медикаменти. ОГРОМНА ЧАСТ от тези добри специалисти работят и по здравна пътека.

* Оперирала съм се от различни неща на три различни места - за онова, което повторих два пъти (хаха, тъпо, нали?:) мога да кажа, че хирургът е гений, а анестезиологът е супер зле... Ако не бях "повтаряла" същия анестезиолог, нямаше да кажа толкова силни думи. Но... пълната упойка едвам се случва след пето запитване "Брой от 10 назад" и пето запитване "Дишай по-дълбоко от тази маска", лубмалната пункция е някакво безкрайно наместване на тялото ти (малко по-така застани, в поза ембрионче) с криво улучване между прешлените и лаф "Сега ще усетиш леко изпъване", докато усещаш съвсем определено остра болка и после те боли кръстът 2 месеца... Друг анестезиолог ми е правил същата манипулация за няма 3 минути, без дълго наместване и без никакви неприятни последици.




Гласувай:
5



1. анонимен - С това съм абсолютно съгласен. Разчитам на собствена преценка.
20.05.2014 07:03
"Омръзна ми да гледам окуцели, осакатени, отровени с медикаменти (със значителни странични ефекти) индивиди. Използвайте го този мозък!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1158786
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662