Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 03:43 - Правилата на ефективната строителна работа
Автор: kcekce Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2331 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2014 03:53


Първо - за работниците:

 

* Ако устата ти работи повече от останалите ти телесни части - губиш време.

 

* Докато ти работи само устата – остави площ на останалите да работят.

 

* Първо помисли, свърши две-три неща и после питай, ако все още не си разбрал.

 

* На една дъска – един човек! Сакън някой сеирджия да ти дава акъл за накъде да си набиеш пирона и откъде се вади топлата вода. Може да са и двама-трима – пак явно се опитват да си изживеят работата, без да си мръднат пръста..

 

* Екип, в който всеки гласува доверие на всички, работи МНОГО по-ефективно от екип, в който всеки смята всички останали за идиоти. ДОКАЗАНО!

 

* Малките грешки са забележими и поправими за минути, но дърленето между хората може да пресече работата за мнооооого часове и да стигне до тръшкане, лафове „Махам се, писна ми!“ и побоища.

 

* Не е нужно всички до един да знаят и да ИЗИСКВАТ ДА РАЗБЕРАТ с пространни обяснения защо нещо се прави ЕТО ТАКА. Курсовете за повишаване на квалификацията, независимо от специалността, се правят другаде и са платени. Но всеки е свободен да си натрупа опит чрез ИЗПЪЛНЕНИЕ на правилни насоки и осмисляне впоследствие на тези насоки. Безплатно. Така са се образовали чираците и калфите едно време и стажантите днешно време.

 

* Правото ти на мнение за протичането на процеса е нещо, което СИ СПЕЧЕЛВАШ с адекватни действия. А не нещо, което НАТРАПВАШ с надвикване, неуместно остроумие, безпочвени съмнения за плана на операцията и личностни нападки.

 

* Докато един прави нещо – друг може да прави друго в същото време. Без никакъв проблем.

 

* За да се случи съвместна работа, се иска синхрон на действията. Това сработване между двама (или повече) души обикновено се урежда с обмислени действия, от 2 до 4 думи и 1 усмивка.

 

* Докато се спори за нещо, се правят „неоспорваните“ неща. Всичко, което кристално ясно не е под въпрос, е с приоритет за бичене, когато хората наоколо са твърде заети да се дърлят за друго.

 

* Радваш се на резултата от труда си. Поглеждаш го, усещаш умората, предчувстваш почивката и си казваш „Е, свърших страхотна работа днес, бива си ме!“. Вместо да си викаш „Еба си, как се изгърбих! А пък съм му теглил една безкрайна майна на това нещо, не знам защо го правя изобщо!“.

 

Второ - за мозъците:

(архитекти, конструктори, инженери)

 

* Обясненията кое, къде и как да се направи, трябва да бъдат ясни и конкретни. Ако някой не разбира вашия жаргон, обяснете с други думи и най-вече с цифри. Тук отново помага правилото в екипа хората да си разчитат, вместо да смятат всички наоколо за дебили или зомбита.

 

* Никой не е длъжен (нито научен) да чете начертания ви проект като приказка за лека нощ. Преобразувайте предизвикващите съмнение и двоумение части от плана си в думи – прости и ясни, без професионален жаргон. И не изпадайте в пристъпи на гняв, ако някой не разбере вашето „Не се старайте много по средата“ и ви попита за средата между какво и за старание за какво става въпрос. НЕ Е градивно това.

 

* Не си мислете, че соченето ви с пръст обяснява всичко на всеки! Най-вероятно знаете, че перспективата е различна от различните гледни точки. Приложете това знание в комуникацията си с изпълнителите.

 

* Това, че сте измислили нещо, не го прави „свършено“. Единственото неоспоримо доказателство за идеята ви би било това, че се е осъществила. Затова не се отпускайте в мисли за десена на паркета, преди да сте построили помещението, в което ще се намира. МОЖЕ БИ не сте Гауди. И най-вероятно не сте.

 

* Строителната площадка не е място за мерене на пишки. Премерете си ги в кенефа. Строителната площадка е място на зараждане и изграждане на нова идея. За нея няма значение кой от участниците в процеса е по-велик. Ако за вас има – радвайте се, че сте идеен инициатор и автор, без друго в аналите все ще пише вашето име, а не на някой от зидаромазачите. ТОЧКА. Вашата пишка е най-голямата – имайте благородството да си говорите нормално с хората от висотата на вашето величие.

 

* Когато не можете – не се бутайте! Аман от обяснявки тип „Аз ей-сега веднага бих ти го направил, но ме боли китката/рамото/лакътят и не виждам с тези очила, а пък днес времето как ми е сгънало кръста... „ УМЕН човек успява да реализира идеите си, без да се чувства смачкан от получената помощ. И не се оправдава с тъпи битови проблеми като „боли ме нещо“ и „нещо не киризя“. Търси решения на проблема. Ако нито се е сетил да си потърси решение за себе си, нито си е позволил да разчита на други, си е жив зян.

 

Приключвам за днес, може да се пообадя през следващите дни, седмици и месеци строеж на репетиционната:) Пожелайте ми сухо време, че покривът започва да става проблем;)

 




Гласувай:
2



1. pitwasilew - Пожелавам ти сухо време!
07.09.2014 10:09
Пожелавам ти сухо време!
цитирай
2. kcekce - Ти успя!:)
03.05.2015 20:59
Ти успя, Пешо! XD Имаше и сухо време:)

Знам, че е късно за този коментар, но сега идва втората фаза - вътрешни работи година по-късно;) И пътуване до Свищов за звукоизолация:)

Закъсняло мерси за съпричастието;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1159028
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662