Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2021 15:14 - БОГ Е ЛЮБОВ - 8.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2935 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Божието слово –  като огледало за душата – част 2.

Божието слово е огледало, защото начинът, по който го възприемаме, отразява като в огледало това, което носим в душите си; това което сме.

Следният текст звучи така, сякаш Бог обръща гръб на Своя народ: „Като източния вятър ще ги разпръсна пред врага; с гръб, а не с лице ще ги погледна в деня на нещастието им“ Еремия 18:17. Ние използваме термина „обръщане на гръб”, за да покажем на хората, че ги отхвърляме. Но вижте в Изх. 33:22-23 как Бог обръща гърба Си: „И когато минава славата Ми, ще те поставя в една пукнатина на канарата и ще те прикрия с ръката Си, докато премина. После ще вдигна ръката Си и ще Ме видиш изотзад, но лицето Ми няма да се види.“

Бог показва гърба Си, за да защити Мойсей от славата на Своя характер. Светостта Му е толкова голяма, че когато един грешник я види напълно, това го изпълва със смазващо чувство на вина и самоосъждане. Господ скрива славата Си от хората и обръща гръб, за да не бъдат напълно унищожени от вината си. Нашето естествено човешко сърце ще прочете този текст така, сякаш Бог просто е отхвърлил Своя народ, защото ние самите бихме реагирали точно по този начин. За щастие, „Божиите мисли не са като нашите мисли“ (Ис. 55:8, 9).

Господ обърнал също гърба Си, за да не виждат Неговото страдание и мъка, когато гледа как децата Му потъват в идолопоклонство, грехове и престъпления: „Гърба си дадох на биячите…“ Ис. 50:6.

Друг пример за това как Божието Слово действа като огледало за душата намираме в Числа 13:1-2: „И Господ говори на Мойсей: Изпрати мъже, за да разузнаят ханаанската земя, която Аз давам на израилевите синове! Да изпратите по един мъж от всяко племе на бащите им и всеки да е първенец между тях“. Но във Второз. 1:21-23 четем думите на Мойсей: „Ето, Господ, твоят Бог, предава земята пред теб; изкачи се и я завладей, както Той ти е говорил. Не се бой и не се обезсърчавай. Тогава всички вие дойдохте при мен и казахте: Да изпратим мъже пред нас, за да разузнаят земята и да ни донесат известие за пътя, по който трябва да се изкачим, и за градовете, в които ще влезем. И аз взех дванадесет мъже от вас, по един мъж от всяко племе.“

Пасажът в Числа 13-та глава не дава пълния контекст на това, което се е случило. Тези два пасажа в Писанието, се оказват едно малко изпитание за четящия. Ако читателят поддържа в сърцето си желание да опровергае Библията, тези два текста могат да се използват като доказателство, че Библията си противоречи. Съществуващите в читателя противоречия се проектират върху Библията.

Изпълнителят на закона би забелязал, че в заповедта да се завладее земята не е дадено указание тя да се съгледва. Молбата на израилтяните за съгледването разкрива липса на вяра, но Бог им отговорил според техните желания. От доклада на върналите се съгледвачи се вижда неверието в сърцата им, което ги подтикнало да молят за оглед на земята.

Библията е написана по такъв начин, че когато човек сам живее в противоречие, ще може да я прочете, намирайки противоречията, които търси, за да подкрепи твърденията си. Изпълнителят на закона устоява с вяра и се опитва да разреши привидния конфликт, хармонизирайки Писанието.

Нека разгледаме и историята с Давидовото преброяване на Израил: „И гневът на Господа отново пламна против Израил и Той подбуди Давид против тях, казвайки: Иди, преброй Израил и Юда“ 2Царе 24:1. А сега го сравнете с 1Лет. 21:1: „Но Сатана се надигна против Израил и подбуди Давид да преброи Израил.“ Още веднъж на повърхността се явява противоречие. Това е подобно на случая, когато Исус се бил представил като Спасител на света, а след това казал на жената: “Не съм изпратен освен до изгубените овце от Израилевия дом”. Изпитвани сме, когато четем тези пасажи.

В библейско време, в библейската култура авторите са считали, че всичко, каквото се случи, го прави Бог. И до днес може да чуете: „Защо Бог така ме наказва?“ Това е начин на изразяване и начин на мислене – че Бог прави всичко. В тази логика има нещо вярно. Но в Яков 1:17 се казва, че всяко добро идва от Бога. И е така, но също така е вярно, че Бог допуска някои неща. Всъщност всичко, което се случва в реалния живот е или извършено от Бога, или е допуснато от Него. Така човекът стига до извода: всичко е от Бога. Да си спомним Йов, който казва на жена си: „Само доброто ли да приемаме от Бога, да не приемаме ли и злото?“ А знаем, че злото на Йов, го направи дяволът. Библията представя Бога като такъв, Който върши онова, което не предотвратява.

Да се върнем на случая с преброяването на Израил. Може да сте чували израза: „Божият народ не се брои, той се претегля“. Да, Господ беше забранил преброяването на народа, особено на мъжете, за да не си помислят, че печелят битките от това, че са много. И по този начин искаше да възпита доверие в Него.

Когато четем, че Божият гняв се е запалил против Израил, каква картина създава това в ума ви? Представяме ли си как някой с почервеняло лице пристъпва, готов да експлодира от ярост?

Някои еврейски думи могат да имат различен смисъл и така да се промени съществено значението на това, което се прочита. Ако проучите думата „гняв“ и „разпален“ във 2Царе 24:1, те могат да бъдат преведени като „страдание“ и „наскърбяване“. А едно от значенията на думата „подбуди“ е „съблазни“, така че текстът придобива следния смисъл: Израил наскърбил Бога, от което Той страдал, а Давид бил съблазнен да каже: Иди, преброй Израил. Тогава това е в хармония с 1Лет.21:1. Защо бил  съблазнен Давид? Божият гняв е описан в Библията като позволяване на злите ангели да имат по-голям контрол: Изля върху тях изгарящия Си гняв, ярост, негодувание и беда — нашествие на ангели на злото. Пс.78:49.

И така: греховете на Израил наскърбяват Бога; Той страда, а те губят Неговата подкрепа. Това предизвиква „нашествието на ангелите на злото“ и Сатана подбужда Давид да преброи Израил.

Нашият милостив Баща обича Своите деца, но когато те продължат да игнорират и отхвърлят апелите Му, най-накрая им позволява да имат това, което искат. Израил копнеел за национално величие, под владичеството на Давид. Духът на Господ ги умолявал да не търсят тези неща, но същият дух в народа, който искал цар, сега искал да разшири империята. Непослушанието им ги отделя от Бога и Неговата защита, а сатана поема контрол над нещата.

Повечето преводачи на Библията избират да преведат еврейската дума „аф“ от 2 Царе 24:1 като гняв. Тя действа като огледало в душата ни, защото можем да я прочетем като „гняв“ или като „страдание“. Това е така, защото думата означава ноздри или ускорено дишане през носа. Ускореното дишане може да идва от гняв или от крайна мъка. Хората по-скоро приемат, че Бог е гневен на онези, които съгрешават против Него, отколкото да Го виждат като страдащ Баща със съкрушено сърце. Когато Го виждат като гневен, това позволява на много хора да оправдават своя грях. Много библейски преводачи, а оттук и читатели, чрез собствените си чувства прочитат несправедливост в Божия характер.

Последен пример за размисъл: Така умря Саул за престъплението си, което беше извършил против Господа относно Господното слово, което не спази, и още, понеже беше потърсил врачка, за да се допита, а до Господа не се допита. Затова Той го уби и обърна царството към Давид, сина на Есей. 1 Лет.10:13-14. Ако някой търси доказателство да покаже, че Бог убива хора, този случай изглежда много простичък. Казва ни се, че Бог е убил Саул. Този текст е едно огледало. Слушателят на закона ще вижда собственото си лице в него. Саул бил много почетен от Бога, но се разбунтувал. Естественият човек би имал отмъстителни чувства в такъв случай и би осъдил Саул, като достоен за смърт. Но онези, които четат Библията през характера на Исус, ще потърсят повече отговори, които да обяснят стиха, в който сякаш Бог е убил Саул. В този случай отговорът се намира само 10 стиха по-рано, в същата глава: И битката срещу Саул се засилваше, и стрелците го улучиха, и той беше ранен от стрелците. Тогава Саул каза на оръженосеца си: Изтегли меча си и ме прободи с него, за да не дойдат тези необрязани и да се гаврят с мен! Но оръженосецът му не искаше, защото се страхуваше. Тогава Саул взе меча си и се хвърли върху него. 1 Лет.10:3-4. Саул извършил самоубийство. Бил се отвърнал от Бога и Той не можел да го защитава, както би искал. Събитията в битката се развили по такъв начин, че накрая той сам сложил край на живота си. Това докладва контекста на стиховете.

Тук се съдържа един важен урок за читателите на Библията. Ако сте сигурни, че Исусовата мисия на земята е откровение за Отец; ако приемете страданията на Христос поради това, че човеците Го отхвърлят, тогава ще се доверите, че Бог е милостив, дори, когато изглежда, че не е. Това е функциониращият като огледало за душите ни закон. Той изважда наяве това което е в сърцата ни, за да можем да се покаем, че проектираме своите наклонности и желания върху Христос и Неговия Баща: Нека ти бъде, според желанието. Мат. 15:28.






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Кои разбират истината в Божието слово?
24.03.2021 15:19

Казва се: Ако иска някой да върши Божията воля, ще разбере. Тези, които вършат Неговата воля, са изпълнители на Божието слово. Тези, които не вършат Божията воля, са само слушатели на Словото и те няма да го разберат правилно.
цитирай
2. notfun - ооо, ВанДелкее, а ти на кого си кръстена..
24.03.2021 15:39

пак, забърка..кашата, ""милаа'"..
Бог, не е Любов..а Мъдрост!!!!!

инак, всичко е .."любов"..т е..Енергия...@))
цитирай
3. vandela007 - Да, бе, вярно!
24.03.2021 16:48
Все ще забъркам някоя каша... @
цитирай
4. saankii - :-))))
24.03.2021 17:56
мдаа, защото е ..каша в главата ти!
цитирай
5. vandela007 - Мерсиии!
24.03.2021 18:03
saankii написа:
мдаа, защото е ..каша в главата ти!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287604
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031