Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 15:44 - Песто за пестеливи:)
Автор: kcekce Категория: Рецепти   
Прочетен: 3263 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 20:24


Уж се казва "песто", пък с цена от около 5 (и нагоре) кинта бурканчето за никакво пестене не може да става дума:) И тъй като съм луда по тази зеленикакво-белезникаква размазня, днес реших да открия сезона на пестеливото песто. Първият опит от серията експерименти се оказа успешен:) (ега дам пак пари за песто, като имам още цяла торба спанак...)

Песто с копър и спанак

Продукти:
* 1 връзка копър
* приблизително същото количество спанак
* шепа сурово белено слънчогледово семе
* скилидка чесън
* 1 супена лъжица настърган хрян
* 1 чаена лъжица масло
* около 10 гр. сирене с по-остър аромат и вкус
* олио и сол на вкус

Приготвяне:

Копърът и спанакът се нарязват, в моя случай на по-ситно, защото ми е слаб пасаторът. Ако имате по-мощен миксер, направо ги слагайте вътре. Слагат се пресни, без варене или други гаври с тях.
Междувременно слънчогледовото семе се припича на тиганче на печката до златисто-оранжево. Клъцнете леко и скилидката чесън, подправете мешавицата със слънчогледовите семки, настъргания хрян, маслото и сиренето и започнете да пасирате. Подлейте толкова олио, колкото сметнете за нужно, по време на пасирането. Нарежете си тънки филийки пресен хляб и му`айте:)

image

Като се изяде това, ще забъркам едно магданозено за довечера. И с коприва ще пробвам някой ден. И с джоджен. И със сушени пиперки. С каквото дал Господ:) Аре приятно пестене;)
песто за пестеливи 2


Тагове:   спанак,   хрян,


Гласувай:
2



1. ivoso - Направо
15.12.2010 16:00
си копирам рецептата.
цитирай
2. 4aiotgluhar4e - А истинското песто е болонезе и се ...
15.12.2010 21:54
А истинското песто е болонезе и се прави от босилек, чесън, зехтин, оцет балсамико и кедрово семе (има го в Карфур). Когато нямам кедрови глезотии, слагам тиквени семки.
Иначе е вярно, че вносните боклуци не си струват парите, че са и пълни с консерванти.
цитирай
3. kcekce - Не е болонезе
15.12.2010 22:16
а геновезе:D
цитирай
4. 4aiotgluhar4e - В дженовезето има пармезан и пек...
16.12.2010 00:57
В дженовезето има пармезан и пекорино и не се слага оцет. А това, което съм написала е точно болонезе. Бабите в Болоня бучат босилек на всеки свободен квадратен сантиметър земя и ако им го пипнеш, ще те изядат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1159050
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662