Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 19:47 - Супер лесен козунак на очи:)
Автор: kcekce Категория: Рецепти   
Прочетен: 9014 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2011 19:52


До гуша ми дойде всяка година да ровя за някакви незнайни рецепти за козунаци и накрая пак да си ги променям по вкуса:) Писнало ми е и от бабини деветини за това, как трябва да си проведеш боксов мач с тестото, за да стане вкусно и други митове и легенди. Така че тази година просто си правих каквото си искам... Ето една рецептичка за супер лесен, пухкав и много бърз козунак без месене и излишни занимавки. Писала съм го "на очи", защото всички продукти ги слагах на око. Затова количествата на някои по-насипни съставки са до голяма степен приблизителни.

Продукти:

Брашно
Захар
5 яйца
1.5 пакета прясна мая
Кората от 1 лимон
250 гр. масло
около 400 мл прясно мляко
пакет смесени сурови ядки (кашу, лешници, бадеми, стафиди)
сушен ананас

Приготвяне:
Счупете всички яйца в една купа, добавете захар (според вкуса на всеки, аз на око сложих около чаша и половина-две май) и поразбийте сместа. Междувременно оставете маслото да се грее на котлона в млякото, за да се стопи. Не го докарвайте до кипене, а само го позагрейте. В част от млякото разтворете маята и добавете млякото, маята и маслото към яйчено-захарната смес. Сейте направо отгоре брашно и бъркайте. Добавете толкова брашно, че да получите доста гъстичко, но бъркащо се с лъжица тесто като за кекс. Тестото трябва да е достатъчно плътно, за да не потъват в него ядките по време на втасването! Иначе всичко ще се озове на дъното на тавата накрая. Изсипете в тестото и ядките, лимоновата кора и сушените плодове. Разбъркайте и разпределете тестото по форми за печене (намазани с масло и наръсени с брашно), така че да заема около 1/3 от съда. Оставете ги в добре отоплено помещение, завити с кърпа и се заемете с нещо приятно, например изгледайте някой филм и боядисайте яйца:) През това време тестото ще се е вдигнало кажи-речи до пълния обем на съда. Бутате го във фурната на не особено силна температура (100-150 градуса), за да не загаря отгоре и да се изпече в дълбочина. Козунаците се опичат доста бързо, проверяват се по стандартния начин с дървен шиш. Това количество тесто стига за около четири такива, като този на снимката:

image

Тоя е изкаран директно от фурната, както виждате дори не съм го вадила от формата, а просто му резнах две парчета да се вижда как е отвътре. Иначе е редно да се изкара и да се украси с нещо - белтъчена или захарна глазура, шоколадови пръчици и т.н. Ама в момента мноооого ме мързи...

Весели празници на всички!;)





Гласувай:
0



1. injir - Svetli praznici!
23.04.2011 20:27
Svetli praznici!
цитирай
2. ivanches - ммммм
01.05.2011 00:13
Прелест... защо всеки път се намира нещо да ми раздразни апетита когато си лягам. Не, няма...диетата си е диета.
Поздрави за успешния козунак и най добри пожелания по повод на миналоседмичните празници.
Най-сетне си направих акаунт, че да не ми се трият коментарите.
Иван
цитирай
3. kcekce - Хаха:)
04.05.2011 11:57
Бакъп на акаунта си направи;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1158918
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662