Постинг
23.04.2011 19:47 -
Супер лесен козунак на очи:)
Автор: kcekce
Категория: Рецепти
Прочетен: 9014 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 23.04.2011 19:52
Прочетен: 9014 Коментари: 3 Гласове:
0
Последна промяна: 23.04.2011 19:52
До гуша ми дойде всяка година да ровя за някакви незнайни рецепти за козунаци и накрая пак да си ги променям по вкуса:) Писнало ми е и от бабини деветини за това, как трябва да си проведеш боксов мач с тестото, за да стане вкусно и други митове и легенди. Така че тази година просто си правих каквото си искам... Ето една рецептичка за супер лесен, пухкав и много бърз козунак без месене и излишни занимавки. Писала съм го "на очи", защото всички продукти ги слагах на око. Затова количествата на някои по-насипни съставки са до голяма степен приблизителни.
Продукти:
Брашно
Захар
5 яйца
1.5 пакета прясна мая
Кората от 1 лимон
250 гр. масло
около 400 мл прясно мляко
пакет смесени сурови ядки (кашу, лешници, бадеми, стафиди)
сушен ананас
Приготвяне:
Счупете всички яйца в една купа, добавете захар (според вкуса на всеки, аз на око сложих около чаша и половина-две май) и поразбийте сместа. Междувременно оставете маслото да се грее на котлона в млякото, за да се стопи. Не го докарвайте до кипене, а само го позагрейте. В част от млякото разтворете маята и добавете млякото, маята и маслото към яйчено-захарната смес. Сейте направо отгоре брашно и бъркайте. Добавете толкова брашно, че да получите доста гъстичко, но бъркащо се с лъжица тесто като за кекс. Тестото трябва да е достатъчно плътно, за да не потъват в него ядките по време на втасването! Иначе всичко ще се озове на дъното на тавата накрая. Изсипете в тестото и ядките, лимоновата кора и сушените плодове. Разбъркайте и разпределете тестото по форми за печене (намазани с масло и наръсени с брашно), така че да заема около 1/3 от съда. Оставете ги в добре отоплено помещение, завити с кърпа и се заемете с нещо приятно, например изгледайте някой филм и боядисайте яйца:) През това време тестото ще се е вдигнало кажи-речи до пълния обем на съда. Бутате го във фурната на не особено силна температура (100-150 градуса), за да не загаря отгоре и да се изпече в дълбочина. Козунаците се опичат доста бързо, проверяват се по стандартния начин с дървен шиш. Това количество тесто стига за около четири такива, като този на снимката:
Тоя е изкаран директно от фурната, както виждате дори не съм го вадила от формата, а просто му резнах две парчета да се вижда как е отвътре. Иначе е редно да се изкара и да се украси с нещо - белтъчена или захарна глазура, шоколадови пръчици и т.н. Ама в момента мноооого ме мързи...
Весели празници на всички!;)
Продукти:
Брашно
Захар
5 яйца
1.5 пакета прясна мая
Кората от 1 лимон
250 гр. масло
около 400 мл прясно мляко
пакет смесени сурови ядки (кашу, лешници, бадеми, стафиди)
сушен ананас
Приготвяне:
Счупете всички яйца в една купа, добавете захар (според вкуса на всеки, аз на око сложих около чаша и половина-две май) и поразбийте сместа. Междувременно оставете маслото да се грее на котлона в млякото, за да се стопи. Не го докарвайте до кипене, а само го позагрейте. В част от млякото разтворете маята и добавете млякото, маята и маслото към яйчено-захарната смес. Сейте направо отгоре брашно и бъркайте. Добавете толкова брашно, че да получите доста гъстичко, но бъркащо се с лъжица тесто като за кекс. Тестото трябва да е достатъчно плътно, за да не потъват в него ядките по време на втасването! Иначе всичко ще се озове на дъното на тавата накрая. Изсипете в тестото и ядките, лимоновата кора и сушените плодове. Разбъркайте и разпределете тестото по форми за печене (намазани с масло и наръсени с брашно), така че да заема около 1/3 от съда. Оставете ги в добре отоплено помещение, завити с кърпа и се заемете с нещо приятно, например изгледайте някой филм и боядисайте яйца:) През това време тестото ще се е вдигнало кажи-речи до пълния обем на съда. Бутате го във фурната на не особено силна температура (100-150 градуса), за да не загаря отгоре и да се изпече в дълбочина. Козунаците се опичат доста бързо, проверяват се по стандартния начин с дървен шиш. Това количество тесто стига за около четири такива, като този на снимката:
Тоя е изкаран директно от фурната, както виждате дори не съм го вадила от формата, а просто му резнах две парчета да се вижда как е отвътре. Иначе е редно да се изкара и да се украси с нещо - белтъчена или захарна глазура, шоколадови пръчици и т.н. Ама в момента мноооого ме мързи...
Весели празници на всички!;)
Да изгоним селяните от София
ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ПРОСТО ЛЪЖ...
Глухарче. Салата от глухарче. Вино от гл...
ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ПРОСТО ЛЪЖ...
Глухарче. Салата от глухарче. Вино от гл...
Следващ постинг
Предишен постинг
Svetli praznici!
цитирайПрелест... защо всеки път се намира нещо да ми раздразни апетита когато си лягам. Не, няма...диетата си е диета.
Поздрави за успешния козунак и най добри пожелания по повод на миналоседмичните празници.
Най-сетне си направих акаунт, че да не ми се трият коментарите.
Иван
цитирайПоздрави за успешния козунак и най добри пожелания по повод на миналоседмичните празници.
Най-сетне си направих акаунт, че да не ми се трият коментарите.
Иван
Бакъп на акаунта си направи;)
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 1662