Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 20:45 - Гювеч-микс с липово-гъбени сърмички и пълнени чушки
Автор: kcekce Категория: Рецепти   
Прочетен: 4016 Коментари: 0 Гласове:
0



Доста приятна магийка стана, та реших да я споделя с човечеството, докато храносмилам;)


image
 

Продукти:


 

За сърмите:

20 (приблизително) липови листа

500 гр. ориз

1 морков

1 глава кромид лук

500 гр. гъби по избор

Олио, черен пипер, сол, мащерка


 

За чушките:

20 (приблизително) червени чушки

500 гр. ориз

1 глава кромид лук

400 гр. кайма

Олио, черен пипер, червен пипер, сол


 

За соса – около 200 гр. доматено пюре.


 

Приготвяне:

Ако видите някъде липово дръвче с издънки с едри листа в основата – наскубете си смело и почвайте:) Но иначе и лозови листа стават.


 

За сърмичките - лукът и морковът (нарязани на ситно) се запържват в олио до замирисване на препържено лукче, след което се добавят нарязаните на ситно гъби. Пържат/задушават се, докато гъбите позагубят измамния си първоначален обем. Сместа се подправя със сол, черен пипер и мащерка на вкус, добавя се оризът, всичко се разбърква добре и се сваля от котлона. Плънката се завива в листата, сърмичките се нареждат плътно на дънцето на голям глинен гювеч, в който сте сипали малко олио.


 

И сега следващото ниво - чушките се избушват. За плънката лукът се нарязва и препържва леко, добавя се каймата и се запържва с мачкане и разбъркване, докато не стане на по-ситни обособени зърна. Подправете със сол и пипер на вкус, сипете повечко сладък червен пипер (наистина, така става най-яко!) и добавете ориза. Отново разбъркайте добре и напълнете чушките с плънката. Наредете ги върху сърмичките плътно.


 

Смесете доматеното пюре с вода, посолете леко и залейте съдържанието на гювеча със сместа така, че почти да покрие чушките. Захлупете гювеча с капак и го бутнете на 250 градуса във фурната. След около час и половина можете да хапвате. Приятно лапане на всички вегетарианци и хищници;)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1158258
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662