Продукти:
За сърмите:
20 (приблизително) липови листа
500 гр. ориз
1 морков
1 глава кромид лук
500 гр. гъби по избор
Олио, черен пипер, сол, мащерка
За чушките:
20 (приблизително) червени чушки
500 гр. ориз
1 глава кромид лук
400 гр. кайма
Олио, черен пипер, червен пипер, сол
За соса – около 200 гр. доматено пюре.
Приготвяне:
Ако видите някъде липово дръвче с издънки с едри листа в основата – наскубете си смело и почвайте:) Но иначе и лозови листа стават.
За сърмичките - лукът и морковът (нарязани на ситно) се запържват в олио до замирисване на препържено лукче, след което се добавят нарязаните на ситно гъби. Пържат/задушават се, докато гъбите позагубят измамния си първоначален обем. Сместа се подправя със сол, черен пипер и мащерка на вкус, добавя се оризът, всичко се разбърква добре и се сваля от котлона. Плънката се завива в листата, сърмичките се нареждат плътно на дънцето на голям глинен гювеч, в който сте сипали малко олио.
И сега следващото ниво - чушките се избушват. За плънката лукът се нарязва и препържва леко, добавя се каймата и се запържва с мачкане и разбъркване, докато не стане на по-ситни обособени зърна. Подправете със сол и пипер на вкус, сипете повечко сладък червен пипер (наистина, така става най-яко!) и добавете ориза. Отново разбъркайте добре и напълнете чушките с плънката. Наредете ги върху сърмичките плътно.
Смесете доматеното пюре с вода, посолете леко и залейте съдържанието на гювеча със сместа така, че почти да покрие чушките. Захлупете гювеча с капак и го бутнете на 250 градуса във фурната. След около час и половина можете да хапвате. Приятно лапане на всички вегетарианци и хищници;)