Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 21:12 - Фокуси за хардуерни каръци:)
Автор: kcekce Категория: Технологии   
Прочетен: 1551 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2011 21:20


Не е лек житейският път на човек, който задължително има нужда от компютър за работата си и при това се отличава с кофти късмета постоянно да става жертва на повреди и бъгове... Затова ще споделя с вас някои номерца, на които ме научи неволята през годините.

1. БАКЪП - задължително! И не става въпрос само за бакъп на данните ви. Трябва ви и бакъп на хардуера! Перфектният „комплект” включва: резервен хард (външен например, на който да се съхранява копие на най-ценните ви данни); бакъп на по-важната информация в някой интернет-сървър (за любимата ви музика е удачно да я качите на някое бързо сървърче и да я варезнете в някой форум – винаги ще ви е под ръка); резервен КОМПЮТЪР (обзема ме неземно спокойствие, когато имам втори комп, докато си давам първия на поправка...); бакъп-колекция с любимите ви програми (познатите ви торенти може и да нямат сийд след година-две); резервно CD-устройство (за да си инсталирате или подкарвате операционни системи); флашка (когато и резервното CD се скапе...); кабели (най-различни, никога не изхвърляйте кабели, не се знае кога ще ви потрябват!); задължително бакъп на драйверите за хардуера и т.н. Направете си БАКЪП на БАКЪПА!

2. След като сте върнали бъгавия си комп на гаранция и сте си го взели обратно с документче „Сменено нещо-си”, проверете по възможност дали наистина е сменено. За харддиск например пробвайте програма за възстановяване на изтрити данни. Ако си намерите вашите си файлове на него – честито, можете да съдите сервиза:)

3. Задължително си запазете едно Boot-CD с Ubuntu. По редица причини, които ще опиша по-долу.

4. Когато компът ви изпадне в невменяемо състояние, не бързайте да преинсталирате операционната система:
- Ако все още някак крета, пуснете му дефрагментатор на харда. Ще отнеме МНОГО време, но поне ще сте наясно колко точно сектори са се прецакали и дали на това се дължат всичките халцове на машината ви. Изолирате кофти секторите и вече можете да преинсталирате на здравите части на харда.
-Пак ако РС-то запазва някакво остатъчно ниво на работоспособност, направете всичко възможно да го сканирате и прочистите от вируси.
- А сега  - ако работоспособност на щайгата на практика няма - преди да предприемете други действия, пуснете си чекинг на хардуера от CD с Ubuntu. Възможно е веднага да откриете, че RAM-паметта ви е сдала багажа, вместо да слушате 2-3 седмици предположения от типа „Абе вентилаторът ти беше задръстен с прах, затова”, „Някакъв вирус ще да е” или „Явно хардът ти се е скапал”:)

5. Оставете лаптопа изключен за ден-два да изсъхне, след като сте го заляли с бира или други течности и е изгаснал:) Най-вероятно ще се оправи, като се изпари цялата гняс. В никакъв случай не сушете лаптоп със сешоар! (...бързам да подчертая, че тая простотия със стопената клавиатура не е от личния ми опит)

6. Как се сглабя работещ компютър БЕЗ харддиск:)
Докато си чакате новия хард от гаранцията, можете да продължите да си ползвате компютъра за сърфиране в интернет. Взимате диска с Ubuntu-то (който посочих като задължителен атрибут на каръка) и го плъгвате в CD-устройството. Операционна система Ubuntu работи директно от диска, без инсталация и без наличен харддиск. За кеш-памет при липса на друго се ползва RAM-паметта. Можете да си запазите допълнителни настройки (например Flash-плейър за браузера, кодеци за език, драйвери и др.) на една най-обикновена флашка. В противен случай при всяко включване ще почвате начисто с „голо” Ubuntu, което си е малко или много досадно. Операционната система може да се подкарва и от флашката, а не от диск.

7. Как да се примолите за „помощ от приятел”, без да го разкарвате нагоре-надолу:
Дръпнете си и инсталирайте Team Viewer. Генерирайте своя личен адрес-код и го пратете на разбирача, навит да оправи бъкиите, с които не успявате да се справите. После пиете кафе и гледате как той си цъка по компютъра ви и пощи вируси и други бъгове:) Разбира се задължително е да имате интернет.

8. Не си оставяйте харда на един секшън, разделете го поне на две. Така винаги ще можете да струпате по-важните си данни на D, докато преинсталирате операционната система на С.

9. Не качвайте базите данни на тежки програми на С, ако сте го отрязали по-малко. Може да не ви остане място да оперирате с каквото и да е.

10. Не си оставяйте лаптопа отворен до котка в съзнание:)

11. Инсталирайте си добра антивирусна програма (най-добре ESET NOD32 и в никакъв случай Kaspersky!) и си подновявайте редовно абонамента.

12. Key-gen-овете, с които сте подкарали нелегално програмите си, обикновено се разпознават от антивирусната като троянци. Така че погледнете внимателно що за троянец е открит, преди да изпадате в амок.

13. Не ъпдейтвайте всичко, което компютърът ви ви предлага да ъпдейтнете. Не винаги е нужно. Новите версии могат да са недомислени и бъгави „бети” или пък да са твърде тежки за машината ви.

14. ВСИЧКО, което е изведено на десктопа ви е активно и достъпно постоянно и малко или много ви товари оперативната памет. Така че оставете на десктопа само най-необходимите неща. Останалото може да ръгате в изведена на десктопа папка с примерно име Bullshit.

* приемам и още подточки към списъка, ако някой се сети да предложи нещо;)




Гласувай:
0



1. kcekce - Няма да биеш котките с мишките!:)
19.04.2011 02:15
Към точка 16 бих добавила "махайте ненужните и неизползвани програми чрез add/remove programs", мислех да го пиша и без т`ва, ама нещо го отметнах като логично:)

Бачкам журналист-преводач-копирайтър-администратор на интернет-издания едновременно, но всичкото от вкъщи и затова полудявам, ако нещо не е наред с компа ми и нямам резервен:) По правило ми трябват няколко елементарни неща - word, bds, photoshop и интернет-браузер. От опит обаче се научих, че тази комбинация на чужди компютри е рядко явление:)

Поздрави и наздраве;)
цитирай
2. kcekce - Хмм
19.04.2011 12:10
...абе тука имаше два комента от Иван, дето казваха "т.15 почиствайте си прахта", "т.16 - чистете си натрупаните регистри" и "ти всъщност кво бачкаш, ако не е тайна". Не знам защо са изчезнали... ЩЕ СИ ПРАВЯ БАКЪП НА КОМЕНТИТЕ!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1152854
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662