Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 10:41 - Какво се случва – в Мрежата и хардуерно
Автор: kcekce Категория: Технологии   
Прочетен: 1507 Коментари: 2 Гласове:
4



Не съм сигурна, доколко сте запознати. Най-вероятно никак. Някои – малко повече. Други – много повече от мен. Освен да им кажа „евала”, няма какво да направя...

 

Та, ако не сте забелязали, границата между телефон/компютър се размива. Все по-активно. И за място на ТОЗИ пазар се борят най-големите „играчи” изобщо, включително Apple и Googlе. Слагам ги едно до друго не-случайно. Но за това ще говоря по-късно...

 

Един наистина добър смартфон в момента може да върши спокойно работата на средностатистичен келяв (или не чааак толкова келяв) компютър. Факт. Освен това има и NVIDIA Tegra 2. Чипсет за мобилни устройства с двуядрен процесор. Приложен в някои съществуващи в момента модели (LG например - ако те интересува, поровИ...). Но още преди това тази функционалност беше ЖЕЛАНА. Затова (може би? хаха...) Apple направи първата крачка към сливането на „много-лесно-преносимото-комуникационно-устройство” и „компютър” с iPad. Тогава всички си викаха „хаха” и „това няма да прокопса” (преди да коментирате, моля, прочетете коментари от времето преди излизането на iPad 1).

 

Трънки. Взе, че прокопса на макс, не само първата, ами и втората версия на таблета. О, Боже, каква изненада! И мнооооого производители наоколо започнаха да правят ТАБЛЕТИ. Ако не по-добри, то поне по-евтини. А таблетът сам по себе си НАИСТИНА (за което общественото „хаха” е право) е до голяма степен безсмислена и непълноценна играчка, която е тоооочно на границата между полезната (евентуално служебна) функционалност и детското удоволствие да се порадваш на новото си гаджетче и да го покажеш на други хора... Всеки един човек, който има нужда от функционалност в пълния й размер, си има лаптоп. Т.е. компютър. По какво се различава таблетът от лаптопа? И забравете физическите характеристики... В този случай говорим за пазарни ниши и икономика.

 

Таблетът е междинно звено между смартфона и лаптопа, което да „свикне” потребителите, че могат да ползват нещо по-компактно за по-големите си нужди (не иронизирам с „голяма нужда”, просто така се получи). Очакваното развитие е хората да ИСКАТ нещо възможно най-малко и компактно, което да им върши работа като лаптопа. ЕСТЕСТВЕНО, че ще го има! ЕСТЕСТВЕНО, че ще го направят! Нали има търсене?!..

 

От моя гледна точка най-адекватната идея за момента е лаптоп-док-станцията на Motorola (колкото и да е объркана тази компания по принцип) за Motorola Atrix. ТелефончИ – имаш си го в джоба, ако нещо е на зор, правиш си го от него... Когато ти се прииска голям дисплей и голя-аааааама клавиатура, си вадиш док-станцийката. И на ти лаптоп. Съдържанието е същото. А смартфонът е достатъчно мощен. Таблетът е пропуснат като ненужно звено в комуникацията и в потребителските „насъщни” нужди.

 

Ако питате мен, това е бъдещето (близкото) - смартфон, който да е достатъчно мощен и да има възможност за лесно и удобно присъединяване на ГОЛЯМА клавиатура и ГОЛЯМ екран. Постепенно възможностите ще се „открехнат” към „всякаква клавитура” (преходни жакове + софтуер) и „всякакъв екран” (повишаване на възможностите на видеокартата И съответни изходни/входни отвори). За да може телефонът да се превърне в носител И мощен манипулатор на информация (тук визирам само data), която да ползваш НАВСЯКЪДЕ.

 

 

 

Но всъщност засега все още е НЕВЪЗМОЖНО да си носиш нещо в джоба и да си дейсваш с него като с настолен компютър или лаптоп. Не и удобно. Не и ТОЛКОВА КОМПАКТНО. Аз (егоистично казано), за да си върша редакторско-журналистическо-рекламно-преводаческата работа искам една Ууубава клавиатура, на която да пиша. И доста ограничен набор от софтуер. Удобството е на първо място, нали?

 

А защо споменах Apple и Google в началото... Това са играчите „на операционни системи” в момента на мобилния пазар. Който много скоро ще се превърне в ОБЩ пазар с компютърния. Този развой го надушват всички лисички в бранша. Google с всичките му „андроиди” надделява в тази насока. Microsoft придрапва с нокти на мобилния пазар, съюзявайки се с Nokia. Успех им желая, но хич не го вярвам. Symbian вече си направи гафовете и даже отчая редица потребители. Не съм сигурна, че Windows Phone 7 ще оправи положението и ще спечели някакво доверие. И сигурно това е причината Microsoft да иска да купи Skype, за да си върже гащите... Междувременно наоколо се пръскат „андроиди” на рояци с постоянни анонси дали дадената версия на роботчето е „хлебче”, „сладоледче” или нещо друго. И са ДОБРЕ направени.

 

Apple си държи своята си ниша. Признавам – компанията е успяла да си изгради не име, а ИМЕ с главни букви и собствен тренд. Слабостите обаче се усещат на мига... Не говоря за хилядите хора с „маци”, които са се сблъсквали с проблеми. Не говоря и за дефекта с антената на iPhone 1. Просто Apple сама си вдигна летвата до недостижими висоти и наложи еталон за КАЧЕСТВО. След подобна стъпка всяка грешка е не само недопустима, но и фатална. „Apple” беше равностойно на качество. На удобство. На класа. Сега е еквивалент на снобарска привързаност към дадена марка, без оглед на обстоятелствата. Поради редицата гафове. За да ядеш „ябълката”, тя трябва да е перфектна, иначе ще си вземеш друга ябълка. Иначе iOS си работи. МНОГО удобна система е. Удобна и ефективна при това. Там, в софтуера, е качеството, което потребителите „не намериха” в антената на iPhone. Въпреки че пак стана гаф – със запаметяването на данни за местоположението на потребителя... Нарочно или не? Както и да е, това го оправиха.

 

А сега  за Google и за нашествието на андроидите. Това е най-бързо навлязлата мобилна операционна система и при това най-често обновяваната. Пуснаха я преди година и нещо, а вече има четири версии и неизброимо количество СТАТИЙКИ по въпроса. Анонси. Резюмета. Всичко това си мислите, че става случайно... Да бе, целият свят и медиите ИЗВЕДНЪЖ са се заинтересували от разработките в насока операционни системи на Google... Всъщност за тези разработки не би трябвало да знае никой извън маркетинговата кампания (това е най-„външното” звено) на компанията. А пък компаниите-производители ИЗВЕДНЪЖ са се засилили да произвеждат модели, опериращи с Android. Това се случва ЕЙ-ТАКА. Защо пък някоя корпорация да не разработи и да не пусне партида от 1 млрд. бройки смартфони с Android 2.2 Froyo? Чиста случайност, какво толкова? Уууусещате ли иронията?

 

Междувременно Google май занемарява основната си дейност (а т.е. „search engine или другояче казано „търсачка”) и се заема с ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Стой та гледай... Бъдещето на интернет-комуникацията е мобилната комуникация. Мобилната комуникация означава мобилни устройства. Мобилни устройства погледнато „в бъдещето” означава ВСИЧКО. Така че нека го направим ГЛОБАЛНО, като търсачката на Google. Иииха....

 

Нямам нищо против това, че направената операционна система е чудничка и работи добре. И нека си играят по борсата и се надцакват помежду си, колкото си искат. Дразня се обаче от занемаряването на глобалната търсачка, върху която за съжаление виждам отраженията на това, че ние в БГ-то сме последна дупка на кавала. Или пък на това, че търсачката ще се „адаптира” към цялата система на „сладоледчето” (което уж е обединяващо? Или?), а през времето на адаптация ние ще си бъркаме в носа и ще си викаме: „Даааа... Много дълбокомислен  ход.... Нищо, че нямам търсачка, която да работи нормално. Те имат по-висши планове”.

 

Докато Apple никой и никога не е ползвал за търсене в „свободното” интернет-пространство. ТЕ не могат да се изложат! Те са се излагали тооолкова пъти (спомнете си поне прекъсващата антена на iPhone 1) – за компания, която обещава най-висок клас продукти + софтуер е СМЕШНО да получава оплаквания от потребителите... Вече е продавала протектори за омотаната около корпуса на „айфончето”  антенка и е оставяла „в очакване” великия БЯЛ iPhone в продължение на месеци, след което се оказа, че „белчо” е малко по-голям от „черньо” и не пасва в същия кълф... Абе не остана ли компания, която да си държи на класата?

 

А пък Google...  Този вездесъщ андроид... Колко точно голяма МАФИЯ може да стане? В момента Google оперира глобално не само с данни от ровенето по глупости на разни хора (тип „търся си първото гадже”), ами и с карти, пощи и други услуги, изискващи подробно регистриране. За Google Account – и телефонен номер. Прегледайте данните за напредъка на операционна система Android и приложенията към нея. Вчера пуснах новина по въпроса... Мислите си, че диктатурата е останала в миналото? Нищо подобно. Тук си има икономически обосновани диктатори. Които могат да ви кажат какво да ползвате и как. ДА, МОГАТ. Пробвайте с алтернативни устройства, щом не ви кефи...

 

P.S.: не съм визирала Bada, MeeGo и др. ОС поради ниската им популярност в сравнение с гореспоменатите.



Тагове:   apple,   google,   Android,   iOS,


Гласувай:
4



1. ivanches - Имах сходни мисли по същия повод ...
05.06.2011 13:39
Имах сходни мисли по същия повод наскоро. Благодаря за интересната статия друго си е да видиш че и други се замилят за това дали Гугъл не стават малко опасно големи... и другото - накъде ли ще избие това, все ще има някаква критична маса...
между другото точно разработвам нов таблет с джинджърбред - ирония а?
цитирай
2. kcekce - Остава само
05.06.2011 14:28
Google да купи и Facebook:D YouTube-а вече го купиха... Биг брадър, братле;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163616
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662