Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 22:13 - За Google и силата на навика
Автор: kcekce Категория: Технологии   
Прочетен: 2779 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 31.10.2011 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нека всеем малко параноя:) В нашето полузаспало общество тя понякога не е излишна...

 

От до известна степен разхвърляната ми ретроспекция на съвременния мобилен/софтуерен пазар насам вече са настъпили някои, къде съществени, къде по-маловажни промени. Все още обаче ОГРОМНА част от тях касаят разрастването на Google към световна сила, по-всемогъща и всевиждаща от САЩ и ЕС взети заедно.

 

Само допреди няколко години Google беше просто най-удобната и адекватна интернет-търсачка. С която вече всички сме свикнали безвъзвратно – ако го нямаше Yandex, сигурно никога нямаше да търся каквото и да било извън Google. Следваща стъпка към привикването – Gmail. Дори упорито да НЕ ИСКАШ да си направиш Gmail акаунт, всичките ти колеги и служебни партньори държат да ти пращат разни неща в удобния за тях джимейлски формат, който не се приема от abv например (визирам различните онлайн графици, достъпни за онлайн редакция документи и т.н.). И ето че всеки си има Gmail акаунт, дори и да не намира за нужно да има. На мен лично ми е къде по-удобно да разменя 2 изречения в Skype относно постоянно менящия се график на публикуваните материали, отколкото да ровя из безкрайната оцветеничка таблица в Gmail, без да контактувам с жив колега. В моя случай става дума за фирма с малоброен персонал. За други може би е удобно?.. За програмисти и счетоводители най-вече, но на останалите просто им създава погрешна представа за реда на нещата и тик да проверяват час по час дали нещо се е променило.

 

Следваща стъпка – картите. Удобнички и лесни за публикуване в различни интернет-сайтове. И не е достатъчно всички да започнат да ги ползват – трябва и още някоя закачка да има, например виртуалните „разходки“ по улиците на различни градове (анархистките скуоти в Берлин впрочем са цензурирани и не се виждат при тези „разходки“). Всичко това е чудесно. И Google все още жъне, каквото е посял, защото кажи-речи ВСИЧКИТЕ админ-панели на сайтовете вече предлагат само една възможност за добавяне на карта от друг източник – Google Maps. Нищо, че улица „Крив цървул“ в занемарения софийски квартал „Горно нанагорнище“ се намира само в Bgmaps. Ще ни се НАЛОЖИ да я отбележим И запаметим в сървъра, за да я ембеднем в нашия сайт. За запаметяването на карта ще трябва да се логнем най-малкото в акаунта си в Gmail. Т.е. по силата на навика ние вече САМИ попълваме базата данни на Google Maps. С места, адреси, хотели, ресторанти, козметични салони. Не е задължително услугата да работи за нас – можем НИЕ да работим за нея! Без дори да се усетим.

 

Следваща стъпка – операционна система. „Ползвайте нашия безкраен потенциал със специално предвидената за нуждите ви платформа“. Че как да не искаш да ти е по-удобно? Разбира се, че искаш, а и светът около теб те зарива с реклами по въпроса. Сключват се мащабни договори с производители на мобилни устройства... И ето ти мега-популярната операционна система, която не се създава ЗА устройствата – устройствата се създават за НЕЯ. При това е важно да се пускат постоянно нови и усилено рекламирани версии на въпросната платформа – иначе ще вземе да отшуми интересът.

 

Следваща стъпка – онлайн-преводач. Не разбираш нещо ли? Просто си ползвай добрата стара търсачка – тя ще ти го преведе... И странното е, че хората наистина дотолкова повярваха, че Google Translator върши работа, че все по-често се срещат нескопосано изречени текстове и тотално неадекватни фен-субтитри. Особено смехотворни са тези за японски филми. Що се отнася до българския, гугъл не разбира от „не“, поставено в странни части на изречението, а „ни лук ял, ни мирисал“ го разбира като „ядохме лук и миришем“:) Представете си го това като субтитри за филм... Но навикът да си превеждат хората тъй мързеливо все така набира сила. „Имам Google – знам всички езици!Кой да каже на тези толкова непросветени хора, че се искат малко повече усилия от бързо пействане...

 

Следваща стъпка – да се поеме контролът над „хаотичната“ интернет-култура, която измества средствата за масова информация като рекламен ресурс. И разбира се трябва да се играе на едро – със закупуване на най-популярния стрийм видео-сървър YouTube. Може да си имал акаунт в YouTube с години. Сега обаче ще трябва да си направиш Google-акаунт, за да се логнеш. И да посочиш и телефонния си номер за получаването на оторизационен код. Нека имат и телефона ти! Така по-лесно ще се разбере какво и къде вършат хората, градящи с присъствието си тази огромна империя.

 

Дотук всичко е във виртуалното пространство. А сега следваща стъпка – закупуване на Motorola. Действаща компания за производство на мобилни устройства – доста изтикана от пазара, но все пак представила няколко перспективни разработки напоследък. Официалното обяснение на Google е, че компанията е закупена заради притежаваните от нея патенти. Около 17 хиляди такива. Защото партньорите на Google, произвеждащи Android-смартфони, усилено биват канени от конкурентите в съда, за нарушаване на този или онзи патент. Има логика.

 

Samsung все пак изпадна в паника и се включи в държавен корейски проект за разработка на операционна система. И си мисля, че с право е взето това решение – представете си само какво става с всичките компании-производители, ако Google започне САМА да си произвежда устройствата? Всички отиват по дяволите. Но все още се къткат, защото трябва време за изграждането на НАВИК. И този път навикът е, че смартфонът ТРЯБВА да е тъчфон - и да работи с Android. За таблети също има готова Android-платформа за привикване, въпреки че поначало таблетът е рожба на Apple. Стане ли този навик поголовен, цялата конкуренция приключва. На това още не му е дошло времето, но монополът е налице, едноличен и неоспорим. И отново ДРУГИ работят за това:)

 

Междувременно се водят преговори с ARM за създаването на Ubuntu-платформа за смартфони и таблети. Появата й обаче се очаква някъде през пролетта на 2014 година. Дотогава според мен всичките малки „войни“ на мобилния пазар ще са отдавна приключили и Google ще владее дори и голяма част от компютърния пазар. А бачо ви Джобс, който възнамеряваше да се бори „до последна капка кръв и до последния си цент“ срещу Android заради крадени идеи, вече не е сред живите.

 

Така че – добре дошли в машината! ВСИЧКИ работим за нея, ВСИЧКИ ще й плащаме за работата й и ВСИЧКИ ще получаваме като възможности и информация това, което тя сметне за нужно. Следващи предвидими стъпки – олекотяване/поевтиняване на навигационните услуги, представяне на „компютърна“ версия на Android, пускане на музикален стрийм-сървър и евентуално закупуване на Facebook. За последното обаче ще трябва да се постараят с предоставянето на алтернативна услуга, но и на това ще му дойде времето. Особено имайки предвид всичките мобилни приложения ЗА ПОЛЗВАНЕ на Facebook, които пак ще са ви най-удобни в гугълско изпълнение.

 

Виртуозно планирано настъпление, признавам. Но за да имаме изобщо някакъв ИЗБОР след години, ще се наложи да проявяваме малко повече интерес към по-непривични неща... Иначе няма да се продават, няма да се развиват и съответно няма да съществуват.



Тагове:   google,   софтуер,   Android,   технологии,   ксе,   ксексе,


Гласувай:
5



1. chris - Споделих. Поздрави, Ксе.
01.11.2011 10:03
Споделих. Поздрави, Ксе.
цитирай
2. kcekce - Еее, ти пък къде се изгуби:)
01.11.2011 12:53
И тебе ли в гугъл да те търся?:)
цитирай
3. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 16:17
Аз съм западногерманец.
цитирай
4. анонимен - ivia
02.11.2011 00:18
Само едно нещо не му става ясно на автора -- че Гуууугъл всъщност събира информацията за нас, щото така на американските служби им е по-лесно и по-евтино да ни следят. Ако някой си мисли че добрия чичо Сам плаща тока на сървърите за да ни е гот, не е наясно с бизнеса
цитирай
5. kcekce - Ти май
02.11.2011 05:21
не си чел достатъчно "автора" :D Иначе щеше да разбереш, че именно поради такива съображения е гугъл-параноичка, която не ще да си дава телефона на търсачката си:)
цитирай
6. chris - Пробвай. :-)
02.11.2011 09:00
Пробвай. :-)
цитирай
7. kcekce - Опааа:)
17.11.2011 22:00
Аре, едно от "предсказанията" ми вече се сбъдна:) Честито ви пускане на онлайн-магазина Google Music, където "потребителите ще могат да споделят купените от тях песни и албуми автоматично с приятелите си в социалната мрежа Google + или с който и да е друг, чийто имейл адрес въведат". Впрочем наскоро ме осени и нова идея, касаеща закопаването на Facebook или поне представянето на конкурентна услуга... Никой ли освен мен не си мисли, че Google скоро може да купи позападналия MySpace? За целта ще е достатъчно да се налеят малко кинти където трябва за окончателно преебаване на вече тромавия и не-лек дизайн, след което цялата база с огромен брой регистрирани потребители ще може да се купи на безценица...
цитирай
8. kcekce - Нещо ново
01.12.2011 01:20
Ооопса, за навигационните услуги съм била в грешка... Не се търси "олекотяване и поевтиняване" с цел превземане на пазара. Вместо това има нови внедрявани в ежедневно използвания интерфейс механизми за следене!:) Google Maps 6.0 "позволява навигация в рамките на сгради", като "за многоетажни сгради ще се ползва обновяваща се информация за местоположението на собственика на телефона, за да показва програмата план на именно този етаж, на който той се намира". WTF - андроид-смартфончето вече ще знае дори на кой етаж си? Това е много ОТВЪД определяне на местоположението по клетката...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1163471
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662