Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 01:40 - Живот като приказка – жената като приказен герой:)
Автор: kcekce Категория: Тя и той   
Прочетен: 1408 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 13.12.2010 01:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Синдромът на Храбрата шивачка

 

Тя всъщност е най-обикновена шивачка, но й се е случвало да утрепе “седем мухи с един удар” и се смята за всесилна. Тя е сигурна, че може всичко по-добре от вас, сигурно ще ви даде акъл и как се забиват пирони и как се завиват крушки. За проблемите ви в работата също е много “компетентна” и “ако беше на ваше място”, щеше да се справи “три пъти” по-добре.

 

Има навика да дава себе си за пример за щяло и нещяло и да изтъква, че всичко в живота й е под неин контрол. Най-вероятно смята, че и вие сте под неин контрол. Мисли се за много добър психолог. Ако не контролира нещо или не е направила нещо, то е защото “не иска”. Ако й посочите нещата, които не е успяла да направи, ще каже, че е “намерила пътя си в живота” другаде.

 

Непременно присъства като даващ акъли кибик във всички дейности, които изобщо не са нейна работа. Например монтиране на бойлер или прокарване на кабели за ток. Винаги има милиони идеи, 90 % от тях ненужни или неефективни. Ако обаче една от десетте останали процента проработи, това доказва на Храбрата шивачка, че разбира повече от вас и е незаменима.

 

Синдромът на Храбрата шивачка е почти нелечим. Тя обаче е любознателна, така че можете да я разсеете с “уроци” за това, което успешно правите. За да спре да ви трови нервите. Не се оплаквайте, че нещо не става, тя непременно ще ви наговори куп глупости.

 

 

Синдромът на Баба Яга

 

Това сладко и любвеобилно същество до вас всъщност се мисли за Баба Яга. “Изяла” е куп невръстни дечица, причинила е и продължава да причинява на хората безброй злини, а ако нещо не е като хората, “вината” за това е нейна. За всичко хубаво, което прави, изтъква своите егоистични подбуди. Не приема комплименти и дори ги оборва – “изобщо не съм добра”, “боже, колко си заблуден!” и “някой ден ще си отвориш очите”.

 

Приема вашата добра представа за нея като неразбиране и се старае да си покаже “рогата”. Иска да е “лошо момиче”. Ползва аргументи от типа “ти изобщо не ме познаваш” и “всъщност съм голям боклук”. Всичко хубаво в нея е “резултат на нейното лицемерие”. Възможно е да ви съжалява за това, че сте се “хванал на въдицата й”.

 

Съветва ви да се пазите от нея, а още по-добре – да я зарежете и да си намерите “по-свястна” жена. Защото Баба Яга е “непредсказуема” и непременно ще ви нарани. Подплатява думите си с действия, които неизвестно защо държи да ви съобщи и опише в подробности. Изтъква, че няма вяра в нищо, включително и във вас, защото “не я разбирате”.

 

Синдромът на Баба Яга всъщност е признак за неувереност и липса на почва под краката. Кажете й, че си падате по зли създания и лекета, или пък й покажете, че и вие не сте стока, за да миряса.

 
 

Синдромът на Медената пита

 

Медената пита е “най-сладкото”, “най-хубавото” и “най-неочакваното”, което някога ще получите в този живот. Късмет сте извадили, че сте я намерили, докато се търкаля напосоки. Вие сте “щастливецът”, а тя е деус-екс-махина, която внезапно е превърнала живота ви в песен.

 

Тя вярва, че една “хапка” от нея може да реши всичките ви проблеми и да ви стимулира да преобърнете света. “Единствена и незаменима” е. Дори и да се е търкаляла из прашното и насрано от кози дере, тя е “съкровище” за вас. Трябва да сте благодарни на съдбата, че сте я срещнали.

 

Тя си е същинска “златна мина”, а вие сте случаен късметлия, който я е набарал преди другите. Питката се поддържа старателно, за да чувате завистливи подхвърляния от приятелите си, които да докажат позицията й. Тя не ви е избрала – вие сте я “намерили”. Това, че я притежавате, е достатъчно, за да се чувствате горд и щастлив “притежател” – имате си “шедьовър”, колекционерска “рядкост”.

 

Синдромът на Медената пита е нелечим. Можете да й покажете други “съкровища”, за да спре да се мисли за незаменима, или пък да я оставите да се “търкулне” пак. Със сигурност ще си намери похлупака.

 

 

Синдромът на Кума Вълчицата

 

На пръв поглед прилича на Червената шапчица, но е готова да налапа и вас, и баба си, и седемте козлета накуп. Вълчицата се усмихва мило и проповядва алтруистични идеи пред всички познати и приятели. Когато става дума за “ядене” обаче, става безкомпромисна. Пада си по интригите – “разделяй и владей”. Държи да мразите някого заедно, за да имате “общ език”.

 

Тя винаги има “своя територия”. В рамките на картата й влизат и земи, които “все още” не са нейни. Не обича да й навлизат в “частния имот” и има строги правила за “гостите”. Мисълта, че някой прави нещо без неин надзор в територията й я повдига на нокти. Не допуска “чужди” там, или пък демонстративно “поддържа реда”. Възприема неизползваните “земи” от “владенията” си като неприкосновен и замразен във времето склад (дори ако става дума за 200 кг. брашно, лежали 20 години). А вие сте нейният съюзник в този вълчи свят. “Не се дръж като овца!”.

 

Голяма част от решенията й опират до съдебната система. Вълчицата е готова да се бори до последно с всичките си братя, сестри, лели, чичовци и братовчеди за наследство. Всичко получено в резултат на борбата е “за семейството”, “за бъдещето ни” и “ за нашите деца”, дори ако все още няма такива. За нея няма значение дали нещо й трябва, кой къде е живял и колко пари е хвърлил да поддържа даден имот – той не може да докаже разходите си, а тя “има право” над него.

 

Синдромът на Кума Вълчицата е нелечим. Тя няма ясна представа за морал, колкото и да й говорите. Възползвайте се от “плячката” й или я зарежете, преди да е “нахапала” и вас.

 

 

Синдромът на Спящата красТавица

 

Тя е спала стотици години, преди да ви срещне, дори е повяхнала леко. И ще продължи да спи… Буди се с целувка, заспива с усмивка до вас… Обвинява ви за всичките моменти, в които ви няма до нея. Без вас тя “нищо не може да прави” и “изпада в депресия”. Животът й без вас е латентно състояние, в което тя чуди, защо по дяволите не сте тук и защо е жива.

 

Спящата краставица няма собствена социална среда и близки приятели, с които да си прекара времето. Тя чака “принца” да се появи, тогава се събужда и започва да живее. Свикнала е да я приемат като “приятелката на Гошо” или “приятелката на Мишо”. При смяна на “приятелките” изчезва от дадената среда. Ако остане сама, се побърква от липса на смисъл на живота си.

 

Краставицата расте и просперира, само когато се “полива” редовно и се огрява от “слънчеви лъчи”. Изключително зависима е от външните условия и не може да “пусне крачка” и да си потърси по-удобна за нея среда. За всичките й депресии сте “виновни” вие, всичките й щастливи мигове пак са свързани с вас.

 

Синдромът на Спящата краставица се лекува с внедряване в дадена среда и социализиране. Оставете я да си поговори с приятелите ви без вас. И не й се връзвайте на постоянната нужда от внимание.

 

 

Синдромът на Малката кибритопродавачка

 

Тя е малка и слаба и се бори с непосилни за възможностите й неща. Дори и да има всичко необходимо – жилище, топлина, храна, забавления – тя пак се чувства “ограничена”, все едно се опитва да се сгрее с клечка кибрит. Това, което има, са “жалки трохички” от живота на другите хора.

 

Всичко, което й доставя радост и удоволствие, е “последна искрица” надежда или смисъл. И тя го пази с шепи от “вятъра”, но то пак изчезва. Партньорът й също е временно явление, което тя “задържа” или пък “прогонва” с поведението си. Тя винаги е готова да запали следващата клечка, но почти винаги вярва, че ще е последната. Не приема помощ, защото “няма смисъл”.

 

Малката кибритопродавачка няма очаквания за бъдещето, но се опитва да запази (поне) настоящето. Радва му се с горчива усмивка, очаквайки да свърши в калта. Всичко хубаво, което й давате, събужда в нея преждевременно чувство на носталгия. Не е способна да сподели с вас щастливите ви мигове, защото “знае”, че ще дойде нещо лошо.

 

Синдромът на Малката кибритопродавачка се повлиява благотворно от повишена активност – запишете се на някакви курсове с нея или идете да се попързаляте с найлони по снега.

 

 

Синдромът на Лъжливата овчарка

 

Тя вече дотолкова е объркала “противника” и себе си, че не прави почти никаква разлика между лъжа и истина. Въпросът е кое е “по-достоверно”. Освен това винаги твърди, че ви е лъгала повече, отколкото в действителност. Това е нейната “застраховка искреност”. Ако си признае повече лъжи, може да очаква доверие на следващата такава.

 

Тя не разчита никой да й вярва, но вече се е “погрижила” истината и лъжата при нея да са на равни начала. Което звучи по-добре и по-логично, се приема. Тя е способна да отговори на “къде беше?” с “напих се в бара”, вместо да обясни, че е играла белот с най-добрия си приятел. От нея никога няма да получите подробни описания на преживяванията й, ако не крие нещо. “Как изкара?” – “Нормално” е истина. “Как изкара?” – “Гошо и Мими се разцепиха, голям купон беше, бла-бла-бла” е параван.

 

На “как си?” – “чудесно” очаква да очаквате, че ви е излъгала! И съчувствие очаква при това. Повечето си лъжи по ваш адрес възприема като “отмъщение” за вашата “слепота”. Другите са за “самозащита” и “удобство”. Не държи да й имате доверие, но ако не я питате за нищо, ще се обиди. Ако пък я разпитвате твърде настойчиво, ще се озъби “ти не ми вярваш!!!”.

 

Синдромът на Лъжливата овчарка с лекува с взаимно доверие. За нея е по-важно да има “приятел”, на който да сподели всичко, отколкото “любовник”.

 

 

Синдромът на Феята-Кръстница

 

Тя е толкова “мъдра”, че направо не е за този свят. За нея всичко е разбираемо и обяснено, а вие сте някаква заблудена овчица, която тя ще вкара в правия път. Не разбира изобщо проблемите ви, но е готова да ги разреши с “вълшебната си пръчица”.

 

Феята-Кръстница е сдържана и усмихната. Обикновено се зарибява по астрология, но (о ,Боже, не!) в “просташкия” й аспект да чете хороскопи – тя иска да ЗНАЕ асцендента на дадената зодия и да си направи профила от “компетентни източници”. Обича да споменава думата “хармония” и да ви “оправя” настроението с ароматерапия.

 

Възможно е да е религиозна. Тогава ще ви обясни, че е хубаво за “душата” да ходите редовно на църква и че всичките ви дълбоко емоционални връзки преди нея са “разврат”. Нейните такива са “изкупени грехове”.

 

Синдромът на Феята-Кръстница е нелечим или въпрос на време. Оставете я да се сблъска със събития, които не може да си обясни по нейния начин.
 

текстът не претендира да е научен труд!


(ако се сетите за други "приказни" типажи - казвайте:) Нямам "обективен" насрещен поглед върху нежния пол:)




Гласувай:
7



1. анонимен - СИНДРОМ НА ПИШЕШАТА
13.12.2010 07:59
Желанията и често са продиктувани от фамозността и помпозността на съседа банкер.Достъпът до нея е нувъзможен.Ако осъществите някакви чисто човешки традиционни отношения рискувате да и се обясните в любов завинаги.Не всичко е скука в наука без техника.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kcekce
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1153346
Постинги: 395
Коментари: 1058
Гласове: 1662